Xiaomi Redmi Y3 kajian: Pepejal, boleh dipercayai dan berpatutan

Xiaomi Redmi Y3 kajian: Pepejal, boleh dipercayai dan berpatutan


Segmen telefon pintar atau bajet peringkat kemasukan adalah tempat yang sukar untuk terus hidup. Dalam usaha menarik perhatian pelanggan, syarikat telefon pintar perlu ingat bahawa tidak semua orang bersedia menghabiskan sejumlah besar wang melalui telefon, tetapi mereka berharap untuk ciri-ciri yang kebanyakan model mid-range hari ini dilancarkan dengan. Ia adalah permintaan yang sukar untuk menyesuaikan telefon pintar bajet dengan ciri menarik. Xiaomi setakat ini nampaknya telah menemui kacang-kacangan ajaib untuk segmen itu dan kini mempunyai tambahan lain – Redmi Y3 ke senarai bajet telefon pintarnya.

Xiaomi Redmi Y3 telah dilancarkan pada harga permulaan Rs 9,999 untuk varian asas 3GB RAM dan penyimpanan dalaman 32GB. Varian telefon pintar yang lebih tinggi dengan RAM 4GB + 64GB ROM datang pada Rs 11,999. Telefon ini telah dilancarkan dalam tiga pilihan warna: Bold Red, Prime Black dan Elegant Blue. Kami perlu mengkaji semula variasi 3GB + 32GB Blue Elegant peranti dan inilah caranya.

Reka bentuk Xiaomi Redmi Y3

The
Redmi Y3 adalah telefon ringan yang dilengkapi dengan plastik belakang yang berkilat. Disebabkan penamat berkilat, telefon itu sedikit licin di tangan tetapi jika anda menggunakan penutup belakang yang terdapat dalam pek, tidak akan ada masalah menyerahkan telefon.

Bahagian depan telefon membawa kamera selfie 32MP dan earphone yang tertanam di dalam paparan menyentuh bahawa syarikat lebih suka memanggil paparan 'Dot Notch'.

Xiaomi Redmi Y3 kajian: Pepejal, boleh dipercayai dan berpatutan 1

Bahagian belakang telefon pintar membawa persediaan kamera dwi sensor utama 13MP dan sensor kedalaman menengah 2MP bersama-sama dengan kilat LED di sebelah kiri atas, sementara pengimbas cap jari duduk di bahagian tengah atas. Ke arah bawah terletak logo Redmi. Syarikat lebih suka memanggil reka bentuk telefon sebagai reka bentuk 'Aura Prism'. Di bahagian belakang, reka bentuk itu mempunyai bahagian hitam berwarna tengah biru dengan warna biru yang penuh pengisian dari kedua belah pihak. Terdapat garis-garis menegak yang sangat halus sepanjang sisi belakang yang menambah rupa berasaskan tekstur ke peranti.

Xiaomi Redmi Y3 kajian: Pepejal, boleh dipercayai dan berpatutan 2

Bahagian atas telefon telah mendapat bicu fon kepala 3.5mm, bolong mikrofon dan blaster IR. Blaster IR dilengkapi dengan sensor inframerah terbina dalam untuk mengawal beberapa peralatan rumah seperti
TV,
penghawa dingin, projektor dan sebagainya. Kelebihan bawah telefon membawa port mikro-USB di tengah dan sejumlah sepuluh lubang pembesar bulat kecil yang telah diberikan dalam set lima pada kedua-dua belah port mikro-USB.

Xiaomi Redmi Y3 kajian: Pepejal, boleh dipercayai dan berpatutan 3

Hujung kiri telefon telah mendapat slot kad SIM dual nano dengan slot berdedikasi untuk kad microSD. Slot microSD boleh menyokong pengembangan sehingga 512GB.

Xiaomi Redmi Y3 kajian: Pepejal, boleh dipercayai dan berpatutan 4

Kelebihan kanan membawa butang kelantangan dan kuasa.

Xiaomi Redmi Y3 kajian: Pepejal, boleh dipercayai dan berpatutan 5

Telefon, walaupun sedikit licin, terasa kuat di tangan. Badan telefon mencetak cap jari dan kotoran. Adalah dinasihatkan untuk menggunakannya dengan penutup.


Paparan Xiaomi Redmi Y3

Telefon ini telah diberikan paparan LCD HD + IPS 6.26 inci (15.9 cm) dengan resolusi 1520 x 720 piksel dan nisbah aspek 19: 9. Warna-warna dan tajam dan terang dan sudut tontonan adalah baik-baik saja tanpa perubahan dalam warna skrin pada menyengetkan skrin. Terdapat ciri kecerahan Automatik yang berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, anda perlu meningkatkan kecerahan sehingga maksimum anda mahu menggunakan telefon dalam cahaya matahari yang cerah.

Xiaomi Redmi Y3 kajian: Pepejal, boleh dipercayai dan berpatutan 6

Untuk keselesaan mata, anda boleh menghidupkan mod Membaca yang mengaktifkan tetapan warna hangat. Terdapat tiga tetapan warna yang boleh anda pilih dari: Default, Hangat dan Hangat. Terdapat tiga tetapan kontras juga: Automatik, Peningkatan dan Standard. Kami menggunakan banyak kandungan multimedia pada telefon pintar dan berpuas hati dengan paparan yang dipaparkan.


Prestasi Xiaomi Redmi Y3

Telefon pintar ini dikuasakan oleh chipset octa-core Qualcomm Snapdragon 632 dan mengendalikan MIUI 10 berdasarkan sistem operasi Android 9 out-of-the-box.

Pilihan keselamatan seperti pengimbas cap jari dan buka kunci muka berfungsi tanpa sebarang kelewatan yang ketara dengan beberapa pengecualian dalam kes muka dibuka pada waktu malam. Dalam keadaan gelap seperti itu di jalan yang menyala di sini dan di sana dengan lampu di kedai-kedai berhampiran, kunci buka kunci bekerja kebanyakan masa. Dalam kegelapan gelap, ia tidak berfungsi sekalipun.

MIUI juga cecair dan mudah dilayari kebanyakannya walaupun kami mendapati bahawa beberapa aplikasi mengambil masa 2-3 saat untuk dibuka. Kami berharap bahawa perkara-perkara seperti ini akan diperbaiki dengan kemas kini perisian baru.

Seperti kebanyakan telefon Xiaomi, ini juga dimuat dengan beberapa aplikasi, beberapa yang boleh dipasang. Senarai apl ini termasuk ShareChat, Cleaner, Mi Apps, Mi Drop dan lain-lain. Tidak ada masalah yang dihadapi dengan aplikasi yang berjalan di jendela perpecahan.

Panel dropdown yang memegang ikon untuk Wi-Fi, Bluetooth, kecerahan Auto dan lain-lain boleh disesuaikan mengikut keperluan anda dari senarai fungsi yang tersedia melalui ikon 'Lagi' pada panel itu sendiri. Pemberitahuan boleh dengan mudah disapu dengan satu ketuk pada butang dengan salib. Untuk mematikan pemberitahuan tertentu, tahankannya atau leretkannya untuk mendapatkan pilihan.

Di jabatan permainan, telefon itu berjaya menjalankan tajuk permainan mewah seperti PUBG Mobile dengan baik pada tetapan rendah dan sederhana. Dalam sesi permainan yang berpanjangan, belakang telefon pintar bermula pemanasan selepas kira-kira sejam permainan. Telefon tergelincir dengan baik ke dalam cengkaman dengan kedua tangan walaupun mempunyai kemasan berkilat dan membuat pengalaman permainan yang selesa.

Audio telefon pada pembesar suara boleh mengisi bilik kecil dengan baik. Ia merosakkan dalam trek berat gitar yang tertentu apabila pada jumlah maksimum tetapi kebanyakannya berjaya mendapatkan pekerjaan yang dilakukan.

Redmi Y3 mendapat skor Single-Core 1234 dan skor Multi-Core 4225 pada GeekBench 4. Pada AnTuTu Benchmark, telefon mencetak 105020.

Kamera Xiaomi Redmi Y3

Redmi Y3 mempunyai kamera 32 megapiksel dengan AI Beauty 4.0 dan HDR auto di depan untuk selfies. Kamera hadapan mempunyai bidang paparan 80 darjah pandangan dan rakaman video selfie HD penuh dengan penstabilan imej elektronik (EIS). Persediaan kamera dwi-belakang mempunyai sensor utama 12 megapiksel dan sensor kedalaman 2 megapiksel sekunder.

Xiaomi Redmi Y3 kajian: Pepejal, boleh dipercayai dan berpatutan 7

Kami akan mulakan dengan prestasi kamera depan, yang cukup memuaskan. Semasa siang hari dan di bawah pencahayaan tertutup, snap ternyata cerah dan jelas tetapi agak licin di bahagian-bahagian foto yang berbeza. Pembiakan warna adalah setia kepada persekitaran semula jadi. Pada waktu malam, ketika di luar, keberanian dalam diri adalah sedikit lebih banyak daripada yang terputus pada siang hari. Di dalam tetapan dalaman, di mana terdapat pencahayaan buatan, selfies keluar dengan baik dengan tepi yang tajam di wajah.

Tembakan kamera belakang pada siang hari cerah, tajam dan jelas dengan bijirin hampir sifar. Hampir semua objek dalam foto, sama ada jauh atau berdekatan, ditangkap dengan kejelasan. Beralih kepada mod HDR menjadikannya lebih jelas.

Xiaomi Redmi Y3 kajian: Pepejal, boleh dipercayai dan berpatutan 8

Sebaliknya, mereka yang diambil pada waktu malam tidak tajam di banyak tempat dalam foto dan objek jauh keluar menjadi sedikit kabur. Mod bokeh atau potret kamera mengaburkan latar belakang tetapi tidak seragam.

Xiaomi Redmi Y3 kajian: Pepejal, boleh dipercayai dan berpatutan 9

Telefon ini boleh menembak video dalam 720p (30fps), 1080p (30fps) dan 1080p (60fps). Sensor kamera tidak menyesuaikan diri dengan cahaya apabila anda bergerak dengan telefon di tangan anda tetapi refocusses pantas.

Bateri Xiaomi Redmi Y3

Telefon mengambil masa yang lama untuk mengecas dan mengambil alih masa 2 jam untuk mengecas sepenuhnya dari sifar sepenuhnya. Cadangan bateri telefon bergantung pada jenis pengguna anda. Sejak telefon telah mendapat bateri 4000mAh, ia berlangsung dengan mudah melalui hari penggunaan sederhana (permainan selama 1-2 jam, menonton satu-dua filem atau 8-10 video pendek, penggunaan media sosial). Jika anda adalah pengguna yang ringan, maka telefon itu boleh berlangsung selama satu setengah hari. Jika anda pengguna berat yang sentiasa bergantung pada telefon dan melakukan banyak tugas multitasking, telefon akan berlangsung selama 8-9 jam. Saliran bateri pantas apabila bermain permainan mewah di peranti ini. Secara keseluruhannya, bateri akan bertahan dengan mudah untuk sehari untuk pengguna purata yang kegunaannya jatuh antara penggunaan ringan hingga sederhana.

Putusan

Reka bentuk 'Aura Prism' yang kukuh, hayat bateri yang panjang, permainan cecair dan prestasi kamera keseluruhan yang mengagumkan adalah kekuatan Redmi Y3. Kelemahan termasuk tembakan malam dan cahaya rendah, masalah pengisian dan pemanasan yang perlahan yang timbul selepas kegunaan berpanjangan. Bagaimanapun, di bawah Rs 10k, telefon ini memberikan anda pemproses 1.8Ghz Snapdragon 632 dan persediaan kamera yang kompeten (depan dan belakang) yang memukau pada siang hari dan keadaan yang diterangi. Pilihan keselamatan seperti buka kunci muka berfungsi dengan cepat dan telefon memberikan prestasi audio yang baik. Sebagai kata terakhir, ia adalah peranti yang seimbang dan anda mungkin mempertimbangkan membeli yang ini jika anda sedang mencari telefon peringkat kemasukan yang baik.

Asus Zenfone Max M2 kajian: Tutup tetapi tiada cerut

Kajian Samsung Galaxy M20: Seorang pemandu harian yang solid menolak bling

Honor 10 Lite review: Punches di atas beratnya

Kehormatan 10 Lite adalah salah satu telefon bimbit yang paling berpatutan dan kami menggunakannya selama beberapa hari. Adakah ia meninggalkan tanda? Berikut adalah ulasan Honor 10 Lite.

Realme 3 ulasan: Ketiga kalinya pesona

Realme 3 telah melancarkan harga asas Rs 8,999 dalam tiga varian warna: Black Classic, Black Dynamic and Blue Radiant. Oleh itu, adakah Realme 3 menawarkan cukup untuk berjaya dalam pasaran telefon pintar India yang berdaya saing hiper ini? Adakah pelanggan yang ingin membeli telefon bajet suka produk ini? Kami meninjau semula model 4GB + 64GB Radiant Blue dan di sini adalah kajian kami untuk anda memutuskan sama ada untuk mengeluarkan wang anda untuk Realme terbaru.

.

Leave a Reply