Xiaomi Redmi Note 7S kajian: Milik janji-janjinya

Xiaomi Redmi Note 7S kajian: Milik janji-janjinya


Sebarang perbincangan tentang telefon pintar bajet di India tidak lengkap tanpa membawa Xiaomi. Selama bertahun-tahun, syarikat China telah berjaya menawarkan telefon bimbit yang menawarkan spesifikasi yang lebih baik pada harga yang kompetitif dan kini peminatnya mengharapkan tidak kurang dari syarikat internet China. Xiaomi mempunyai lebih daripada satu siri telefon pintar yang dijual di negara ini dan manakala siri telefon pintar A – iaitu telefon pintar peringkat masuk boleh menjual maksimum – ia mempunyai semua spesifikasi terbaik yang boleh ditawarkan dalam siri Redmi Note.

Pada tahun ini, pada mulanya Xiaomi melancarkan dua telefon bimbit dalam siri Redmi Note – Nota 7 dan Nota 7 Pro – tetapi dalam beberapa bulan melancarkan ketiga mereka – Redmi Note 7S. Telefon bimbit ini dikatakan menggantikan Redmi Note 7 dan Xiaomi tidak memberikan apa-apa sebab untuk ini sama ada. Dengan tiga telefon pintar Redmi Note 7 muncul di tempat kejadian, anda akan mendapat terlalu banyak pilihan dalam harga kurungan kerana spesifikasi dan perbezaan harga adalah kecil.

Di sini kita mengkaji semula Xiaomi Redmi Note 7S yang seolah-olah menjadi saudara tengah siri terbaru telefon pintar dan datang pada harga permulaan Rs 10,999.

Reka bentuk


Walaupun Redmi Note 7S adalah telefon pintar bajet, melihat peranti ini pastinya tidak membuat anda merasa begitu, tidak seperti beberapa pesaingnya. Ia berkongsi penampilan yang sama seperti Redmi Note 7 Pro serta Redmi Note 7 dan menawarkan reka bentuk unibody kaca dengan salutan Corning Gorilla Glass 5 di kedua-dua sisi dan pelek plastik pada larian di sepanjang tepi. Telefon bimbit terasa lebih premium memandangkan tanda harga ia membawa dan yang menjadikannya salah satu kekuatan peranti.

Xiaomi Redmi Note 7S kajian: Milik janji-janjinya 1

Kemasan berkilat Redmi Note 7S tidak menarik banyak corak cap jari tetapi itu adalah masalah dengan semua telefon pintar yang datang dengan reka bentuk ini. Ia menempatkan persediaan kamera belakang bersama-sama dengan denyar dwi-LED yang diletakkan di bawah penutup kamera. Terdapat juga sensor cap jari di belakang, yang diletakkan pada kedudukan yang optimum.

Di bahagian hadapan, anda mendapat "Dot Notch" yang diletakkan di tengah skrin. Bahagian atas rumah rumah blaster IR, manakala tepi kanan menempatkan kekunci kelantangan volum dan butang kuasa. Bergerak, bahagian bawah Redmi Note 7S mempunyai port USB Type C, mikrofon utama dan dua kipas pada kedua-dua sisi. Kelebihan kiri mempunyai dulang kad hibrid-SIM yang dilengkapi untuk menempatkan dua kad nano-SIM atau satu kad SIM ditambah dengan kad microSD.

Xiaomi Redmi Note 7S kajian: Milik janji-janjinya 2

Secara keseluruhannya, kami boleh mengatakan dengan pasti bahawa reka bentuk Redmi Note 7S tidak akan mengecewakan anda. Daripada tiga varian warna – Onyx Black, Sapphire Blue, dan Ruby Red – unit ulasan kami ialah Sapphire Blue yang cukup menyenangkan mata.

Paparan


Xiaomi Redmi Note 7S menawarkan paparan HD + penuh dengan saiz skrin 6.3 inci dan resolusi 1080×2340 piksel. Apabila melihat pengalaman menonton, peranti ini berjaya menyampaikan warna tajam walaupun pada sudut tontonan yang melampau. Dari kandungan streaming untuk bermain permainan kasual, prestasi paparan Redmi Note 7S terpulang kepada tanda – terutama dengan mengingati titik harga.

Terutama, dengan Nota 7S, anda mendapat spesifikasi paparan yang sama seperti Xiaomi Redmi Note 7 Pro yang menelan kos sekurang-kurangnya Rs 3,000 lebih.

Xiaomi Redmi Note 7S kajian: Milik janji-janjinya 3

Di bawah tetapan paparan, anda juga akan mendapat mod gelap yang sangat dituntut, mod membaca berdedikasi, pilihan untuk memilih warna dan kontras skrin.

Kamera

Jabatan kamera adalah di mana anda dapat melihat perbezaan utama dalam tiga telefon pintar siri Redmi Note 7.

Xiaomi melancarkan Redmi Note 7S dengan sensor utama 48MP yang dinaik taraf manakala Redmi Note 7 dilengkapi dengan sensor utama 12MP. Walau bagaimanapun, pengguna mesti perhatikan bahawa syarikat itu tidak menggunakan sensor kamera yang sama pada Nota Redaman 7S sebagai Redmi Note 7 Pro. Sedangkan bekas dilengkapi dengan sensor Samsung GM1 sementara yang terakhir melengkapkan sensor Sony IMX586, yang juga digunakan pada OnePlus 7 Pro. Sensor utama 48MP dipasangkan dengan sensor kedalaman 5MP.

Sama seperti Redmi Note 7 Pro, Redmi Note 7S juga menggunakan teknik yang dinamakan piksel binning yang menangkap lebih banyak cahaya daripada sensor biasa dengan mengumpulkan data dari empat piksel bersebelahan sebagai pixel tunggal yang lebih besar. Oleh itu, walaupun kamera utama adalah sensor 48MP, Redmi Note 7S menangkap imej dalam resolusi 12 megapiksel secara lalai dan untuk mengambil imej pada resolusi 48MP, anda perlu mengaktifkan mod secara manual.

Xiaomi Redmi Note 7S kajian: Milik janji-janjinya 4

Semasa meletakkan kamera pada ujian, kami melihat bahawa Xiaomi Redmi Note 7S berjaya menangkap imej dengan terperinci dan ketepuan warna dalam keadaan siang. Pemeriksaan yang lebih dekat boleh menyebabkan anda melihat sedikit bunyi dalam gambar tetapi tidak ada yang utama yang akan merosakkan pengalaman kamera telefon bimbit. Anda mungkin mendapati diri anda tidak menggunakan mod 48MP kurang daripada yang anda mahu – kerana ia perlu dihidupkan secara manual – tetapi apabila anda melakukannya, anda akan melihat bahawa ia tidak berjaya menangkap detail seperti yang anda harapkan sebagai subjek mendapat sedikit kabur ketika anda memperbesar.

Xiaomi Redmi Note 7S kajian: Milik janji-janjinya 5

Potret potret di Redmi Note 7S di siang hari mungkin kelihatan terlalu berlebihan kepada sesetengah orang, tetapi mereka yang suka imej kamera mereka berubah menjadi punchy daripada realistik, akan menyukainya. Tembakan cahaya rendah lebih baik ditangkap menggunakan mod malam khusus daripada tanpa ia menghasilkan imej yang lebih cerah tetapi itu menjadikannya sedikit lebih kasar.

Xiaomi Redmi Note 7S kajian: Milik janji-janjinya 6

Kamera selfie 13MP mempunyai bahagian ciri kecantikan berasaskan AI yang dibungkus dan akan menyampaikan imej yang tajam.

Xiaomi Redmi Note 7S kajian: Milik janji-janjinya 7

Prestasi


Redmi Note 7S berjalan pada MIUI 10, UI adat Xiaomi yang didasarkan pada Android 9.0 Pie. Disebabkan ini, telefon bimbit ini dilengkapi dengan banyak pilihan penyesuaian serta bloatware. Anda mendapat aplikasi pihak ketiga yang diprapasang seperti Amazon, Facebook, penyemak imbas Opera dan banyak lagi, tetapi mereka boleh di-uninstall. Selain daripada aplikasi pihak ketiga, Xiaomi juga menawarkan aplikasi sendiri seperti Mi Video, Mi Drop, Komuniti Mi dan banyak lagi dan tiada pilihan untuk menyahpasangnya. Aplikasi ini juga bug dengan iklan yang tidak diingini – isu terbesar untuk memiliki telefon pintar Xiaomi pada hari ini.

Xiaomi Redmi Note 7S kajian: Milik janji-janjinya 8

Semasa masa kami dengan peranti ini, kami tidak menghadapi sebarang masalah utama. Handset ini menangani pelbagai tugas aplikasi secara rawak tanpa masalah drop atau masalah pemanasan. Kami tidak menghadapi sebarang masalah dari segi kualiti panggilan atau kualiti audio telefon pintar. Kedua-dua kunci buka kunci dan sensor cap jari cepat tanpa keterlihatan.

Dari segi prestasi perkakasan, Xiaomi Redmi Note 7S membungkus pemproses Qualcomm Snapdragon 660 octa-core 2.2GHz 14nm, yang cukup kuat untuk menghasilkan prestasi licin dan bebas lag. Pembeli mendapatkan dua pilihan storan dengan perbezaan harga Rs 2,000 sebagai RAM 3GB dan opsyen penyimpanan 32GB berharga Rs 10,999, manakala pilihan penyimpanan dalaman 4GB RAM dan 64GB datang pada Rs 12,999. Telefon bimbit ini menawarkan dulang SIM hibrid yang bermaksud pengguna boleh memasang kad microSD untuk penyimpanan lebih banyak.

Bateri

The Redmi Note 7S mempunyai bateri 4000mAh, yang akan mudah bertahan selama sehari untuk pengguna sederhana yang melibatkan penggunaan hanya beberapa aplikasi asas seperti Google Maps dan WhatsApp. Tetapi walaupun anda meluangkan masa dalam beberapa jam menonton video YouTube, melayari Facebook dan Instagram dan sebagainya, telefon bimbit itu akan tetap berlangsung sekurang-kurangnya sepanjang hari – yang pasti menjadikannya kekuatannya.

Xiaomi Redmi Note 7S kajian: Milik janji-janjinya 9

Putusan

Tidak dinafikan bahawa Xiaomi Redmi Note 7S adalah peranti yang mampu dan harga permulaan Rs 10,999 menjadikan keseluruhan pakej lebih menarik. Ia mempunyai pemproses pertengahan, kamera 48MP, bateri tahan lama – semua elemen untuk memastikan bahawa anda tidak menghadapi sebarang masalah dalam penggunaan sehari-hari. Telefon juga kelihatan cantik pada masa yang sama. Ciri-ciri ini memastikan kedudukan Redmi Note 7S sebagai pemain utama dalam kurungan telefon pintar sub-Rs 15,000, yang agak sukar untuk memberi kesan pada hari-hari ini.

Walau bagaimanapun, dengan Xiaomi menyediakan spesifikasi bertindih pada perbezaan Rs 1,000 Redmi Note 7, Nota 7S dan Nota 7 Pro, telefon pintar menghadapi persaingan yang sukar di dalam rumah. Mereka yang merancang untuk membeli varian Redmi Note 7S yang lebih tinggi, yang menawarkan RAM 4GB dan penyimpanan dalaman 64GB pada Rs 12,999, sepatutnya memilih varian simpanan yang sama dengan Xiaomi Redmi Note 7 Pro yang hanya memerlukan Rs 1,000 tambahan tetapi menawarkan sensor kamera yang lebih baik untuk lensa 48MP dan pemproses yang lebih berkebolehan.

Anda pasti akan mendapat nilai wang anda dengan Xiaomi Redmi Note 7S, tetapi memberi amaran bahawa iklan MIUI dan ketidakupayaan untuk menghapuskan aplikasi Xiaomi mungkin menjengkelkan pada masa-masa.

.

Leave a Reply