Xiaomi Redmi 7 ulasan: Memberi anda lebih kurang

Xiaomi Redmi 7 ulasan: Memberi anda lebih kurang


Dengan begitu banyak pilihan di pasaran telefon pintar, sukar bagi jenama telefon pintar untuk mengukir identiti untuk diri sendiri. Mengekalkan identiti itu sama-sama sukar dan penting. Satu jenama sedemikian adalah Xiaomi. Sejak ia pertama kali diperkenalkan di India, syarikat mudah alih itu pasti mendapat tempat yang agak dibezakan dalam industri mudah alih. Keterlanjuran adalah mantra berterusan syarikat China. Ketersediaan telefon pintar Xiaomi melalui jualan kilat (pada mulanya) terus mengekalkan buzz di sekitar jenama.

Firma itu baru-baru ini melancarkan Redmi 7 di India, sebulan selepas ia mula diperkenalkan di China. Telefon pintar itu dilancarkan di sepanjang Redmi Y3. Redmi 7 datang dalam dua varian RAM – 2GB dan 3GB yang datang dengan harga harga Rs 7,999 dan Rs 8999. Kami menggunakan telefon selama beberapa hari, di sini kajian kami.

Xiaomi Redmi 7: Reka bentuk


Xiaomi telah memperkenalkan reka bentuk 'Aura Smoke' baharu dengan Redmi 7. Reka bentuk ini dilengkapi dengan variasi warna Lunar Red dan Comet Blue dari telefon. Selain itu, ciri-ciri telefon bimbit ini mempunyai badan plastik berkilat, yang merupakan peningkatan dari Redmi 6. Menariknya, tepi peranti mempunyai bingkai plastik matte tidak seperti belakang berkilat. Ini terasa aneh ketika memegang telefon. Bahagian belakang peranti menjadi kotor terlalu mudah. Seseorang harus sering menggosok debu dan zarah-zarah kecil lain yang berpegang pada panelnya yang berkilat. Depannya tidak ada kesan bebas dari cap jari.

Xiaomi Redmi 7 ulasan: Memberi anda lebih kurang 1

Redmi 7 datang dengan apa yang disebut syarikat 'dot' notch di depan. Telefon bimbit ini mempunyai kamera dwi menegak dengan flash LED di bahagian belakang. Pengimbas cap jari juga boleh didapati di belakang. Penjenamaan Redmi boleh dilihat di bahagian bawah peranti. Di sisi kiri telefon pintar adalah dulang kad SIM. Telefon ini dilengkapi dengan tiga slot berbeza – dua kad SIM dan satu slot kad microSD. Butang kuasa dan butang rocker diletakkan di tepi kanan. Mengecas port USB boleh didapati di tepi bawah biasa peranti. Baling pembesar suara dua juga diletakkan di bahagian bawah. Kelebihan Redmi 7 rumah adalah bicu fon kepala 3.5mm dan mikrofon.

Redmi 7 adalah telefon berat dengan reka bentuk selesai berkilat di bahagian belakang. Ini menjadikannya terdedah kepada penurunan yang kerap dan memerlukan pengguna berhati-hati.

Xiaomi Redmi 7: Paparan

Telefon pintar dilengkapi dengan paparan besar dan mempunyai skrin HD + 6.26 inci. Ia mempunyai resolusi 1520×720 piksel dan nisbah skrin ke tubuh 19: 9. Xiaomi telah menambah Corning Gorilla Glass 5 ke skrin depan untuk perlindungan. Seperti yang telah dinyatakan sebelum ini, skrin menjadi melekat dengan cap jari dengan sangat mudah.

Xiaomi Redmi 7 ulasan: Memberi anda lebih kurang 2

Sudut tontonan peranti adalah baik dan warna cukup tajam dan bersemangat. Kita perlu memaksimumkan tahap kecerahan untuk menggunakan Redmi 7 di siang hari. Skrin secara automatik menyesuaikan dan mengubah tahap kecerahan apabila kembali ke dalam rumah.

Terdapat tiga pilihan untuk mengoptimumkan kontras paparan dan kontras- automatik, peningkatan kontras dan standard. Walaupun mod automatik mengubah kontras untuk cahaya yang ada, standard mengekalkan pemalar kontras. Kemudian terdapat tiga pilihan warna – lalai, hangat dan sejuk. Orang boleh memilih bergantung kepada penggunaannya. Terdapat mod bacaan berasingan yang menjadikan warna lebih panas yang membolehkan mata berehat.

Xiaomi Redmi 7: Prestasi

Kami sangat gembira melihat sistem operasi MIUI 10 yang berasaskan Android 9 Pie di Redmi 7. Antara muka pengguna MIUI adalah mesra pengguna dan mudah dinavigasi. Kami tidak melihat apa-apa masa yang ketara semasa bertukar antara aplikasi. Beberapa aplikasi yang telah dipasang dengan Redmi 7 adalah Sharechat, Paytm, Mi Remote, Mi Drop dan Cleaner. Walau bagaimanapun, tiada laci aplikasi dengan MIUI yang mungkin mengganggu sedikit sahaja yang cenderung untuk mengkategorikan aplikasi serupa ke dalam satu.

Xiaomi Redmi 7 ulasan: Memberi anda lebih kurang 3

Redmi 7 mempunyai ciri seperti ruang kedua dan aplikasi dua. Bekas mencipta profil berasingan data pengguna untuk menyimpan apl dan foto dengan selamat. Aplikasi kedua, sebaliknya, membolehkan seseorang membuat aplikasi klon.

Telefon pintar ini dikuasakan oleh pemproses Qualcomm Snapdragon 632 octa-core ditambah dengan pilihan 2GB dan 3GB RAM. Pemproses Snapdragon adalah satu lagi peningkatan dalam Redmi 7 dari pendahulunya yang datang dengan MediaTek Helio P22.

Kami menggunakan peranti ini untuk permainan ringan dan ia berfungsi dengan baik dan lancar. Walau bagaimanapun, ia mula terputus dalam kes permainan yang lebih berat. Bukan sahaja kelajuan peranti menurun tetapi juga mula panas. Isu pemanasan juga berlaku untuk sesi yang berlanjutan dari internet melayari dan menonton filem.

Telefon pintar mempunyai kedua-dua pembaca cap jari dan membuka muka untuk keselamatan. Walaupun mengambil masa beberapa saat untuk membuka kunci telefon menggunakan muka, ia agak cepat untuk melakukannya menggunakan pengimbas cap jari. Kami tidak menghadapi sebarang masalah panggilan semasa menggunakan telefon. Terdapat kestabilan rangkaian dan kejelasan suara semasa panggilan.

Xiaomi Redmi 7 ulasan: Memberi anda lebih kurang 4

Kami menjalankan beberapa ujian penanda aras pada peranti. Ia menjaringkan 103318 pada ujian Antutu Benchmark. Ia lebih besar jika dibandingkan dengan skor Realm C1 73870 dan skor 68000 Realme C2. Skor Geekbench Redmi 7 adalah 1234 dan 4272 dalam ujian tunggal-teras dan multi-teras.

Xiaomi Redmi 7: Kamera

Telefon pintar ini menawarkan kamera 8 megapiksel di bahagian depan untuk selfies. Ia dilengkapi dengan AI Beauty 4.0 yang menghiasi foto-foto. Kamera belakang dua kanta mempunyai sensor utama 12 megapiksel dan sensor kedalaman 2 megapiksel. Sebagai telefon peringkat kemasukan, Redmi 7 menyampaikan kualiti imej yang mengagumkan. Ini mungkin memberi kelebihan kepada peranti berbanding pesaing lain dalam kategori harga yang sama.

Bukan sahaja kamera belakang mempunyai mod potret, kamera selfie juga dilengkapi dengan ciri-ciri. Kesan kabur dalam mod ini memuaskan. Tidak ada banyak suara dalam imej yang ditangkap oleh peranti itu. Walau bagaimanapun, peranti ini tidak menangkap banyak maklumat. Tetapi kita tidak boleh mengeluh mengenainya, mengingat harganya.

Xiaomi Redmi 7 ulasan: Memberi anda lebih kurang 5

Penggunaan AI dalam menghiasi imej mungkin mengecewakan beberapa orang. Walaupun ia cenderung mengekalkan warna semulajadi dan sekitarnya, tetapi dalam beberapa kes kecantikan adalah agresif. Menangkap gambar dalam cahaya rendah adalah satu cabaran, walaupun untuk telefon pintar perdana. Redmi 7 juga perjuangan tetapi mengekalkan bajet yang ketat, ia berfungsi dengan baik.

Xiaomi Redmi 7: Bateri

Xiaomi Redmi 7 disokong oleh bateri 4000mAh. Ia mengambil masa lebih daripada dua jam untuk mengisi sepenuhnya peranti. Kami sangat kagum dengan hayat bateri peranti dan akan menilai ia sembilan daripada sepuluh. Dengan penggunaan purata yang mungkin termasuk aktiviti seperti 2-3 jam muzik, penyiaran media sosial 1-2 jam, sesi video 3-4 jam, peranti boleh berlangsung sehari dengan mudah dengan bayaran tunggal. Walau bagaimanapun, ia dapat bertahan lebih daripada sehari menggunakan ciri Bateri Adaptif yang menghadkan bateri untuk aplikasi yang tidak digunakan selalunya.

Putusan

Kami menyebut dalam tanggapan pertama Redmi 7 bahawa telefon pintar itu mempunyai semua bahan yang diperlukan untuk membuat telefon pintar Android yang baik. Semasa kajian kami, kami mendapati bahawa harga telefon pintar dalam dua aspek utama – keupayaan bateri dan kamera. Handset kelihatan baik dengan badan plastik berkilat baru dengan reka bentuk 'Aura Smoke'.

Xiaomi memperkenalkan dua varian telefon pintar. Sementara model 2GB + 32GB dijual pada Rs 7999, model lain dengan 3GB RAM berharga Rs 8999. Ini bermakna pengguna akan mendapat RAM tambahan 1GB dengan membayar Rs 1,000 tambahan. Pada harga ini, Redmi 7 akan bersaing dengan Realme C2 dan Asus Zenfone Max M2. Secara keseluruhan, Redmi 7 adalah pembelian yang baik untuk mereka yang mencari telefon yang berpatutan dengan penampilan yang baik dan pemproses yang agak cepat.

.

Leave a Reply