Ulasan Apple iPad (2018): Pen (cil) lebih kuat daripada yang lain

Ulasan Apple iPad (2018): Pen (cil) lebih kuat daripada yang lain


Pada Februari 2010, The Economist meletakkan CEO Apple (lewat) Steve Jobs pada penutupnya selepas pelancaran iPad. "Buku Pekerjaan: Harapan, Hype dan iPad Apple" membaca sampul dengan Pekerjaan dalam avatar Yesus Kristus. Ia adalah salah satu majalah majalah yang paling ikon sepanjang masa dan ia telah dikhaskan untuk salah satu peranti yang paling ikonik kali ini. IPad tidak dilihat sebagai produk teknologi lain seperti itu – dan dalam banyak cara ia dilakukan – bermaksud mengubah dunia teknologi (oleh itu rujukan Kristus).

Sejak pelancarannya, iPad mempunyai 'faktor wow' dari segi reka bentuk dan prestasi. Ia adalah – dan telah – jalan-jalan di hadapan apa-apa rivalnya telah datang. Tidak ada tablet Android telah hampir menyamai iPad dari segi perkakasan atau pelaksanaan perisian. Oleh itu, setiap kali iPad baru dilancarkan terdapat rasa jangkaan yang baik. Pada tahun ini, Apple menggunakan strategi yang berbeza ketika melancarkan iPad yang 'baru' pada bulan Mac. Secara teknikal, ia baru kerana perisian ini sudah pasti walaupun reka bentuk masih utuh.

Apple mensasarkan sektor pendidikan dengan iPad 6-gen (atau iPad 2018). Begitu banyak supaya acara pelancaran diadakan di sekolah. Apa yang berbeza dalam iPad baru adalah sokongan untuk Apple Pencil untuk menjadikannya alat pendidikan yang berkesan dalam pelbagai cara. Sebelum kita mendapat ulasan terperinci mengenai iPad baru, mari kita dapatkan beberapa asas.

IPad (2018) datang dalam dua varian dan sudah sedia di India. Kedua-dua Wi-Fi sahaja dan versi Wi-Fi + Selular hadir dalam 32GB dan 128GB model penyimpanan dan dalam empat warna – di mana, warna Rose Gold adalah yang pertama di barisan tablet. Ia bermula pada Rs 28,000 dan naik kepada Rs 46,300.

Ulasan Apple iPad (2018): Pen (cil) lebih kuat daripada yang lain 1

Setelah menggunakan peranti skrin besar baru selama lebih dari dua minggu, ada banyak yang dapat dikatakan tentang bagaimana ia tidak hanya sesuai dengan kehidupan pelajar dan anak-anak dengan minda yang ingin tahu tetapi juga bagi mereka yang ingin menjadi lebih produktif. Adakah Apple berjaya menghidupkan iPadnya dari penggunaan media semata-mata dan alat kreatif untuk peranti pendidikan atau mungkin sesuatu yang lebih? Berikut ulasan kami.

Reka bentuk

Reka bentuk ini sentiasa menjadi kecekapan teras iPad dan Apple tidak berubah dengan versi baru. Ia berkongsi rupa yang sama dengan iPad 9.7 inci tahun lepas. Ini bermakna tiada bezels yang dipotong seperti pada iPad 10.5 inci atau ciri iPhone mewah seperti FaceID. Pada pandangan pertama, sukar untuk mengatakan kepada sesiapa sahaja bahawa ini adalah iPad baru kerana ia mengekalkan intipati varian sebelumnya.

Kuasa untuk butang kelantangan, penceramah dan kilat tetap berada di tempat mereka sendiri dan belakang didominasi oleh logam. IPad telah sentiasa berdiri untuk keanggunan halus namun terkenal dengan kekukuhannya. The Wi-Fi + Space Cellular Space Gray 128 adalah kegembiraan untuk melihat dari setiap sudut.

Ia adalah satu perkara yang mengagumi bahawa walaupun dengan reka bentuk tahun lepas iPad tidak kelihatan ketinggalan zaman. IPad adalah peranti yang luar biasa dalam erti kata bahawa ia berat tetapi rapuh. Selama bertahun-tahun, iPad telah menjadi tablet terbaik di sana dan ia terus duduk cantik di mantel itu dengan model 2018.

Ulasan Apple iPad (2018): Pen (cil) lebih kuat daripada yang lain 2

Paparan


Apa yang membantu reka bentuk iPad adalah paparan yang sangat baik. Tidak dinafikan bahawa skrin 'Retina' yang dilengkapi dengan iPad adalah kegembiraan yang benar untuk dilihat. Malah, ia adalah salah satu paparan terbaik yang anda akan lihat di mana-mana tablet atau kebanyakan telefon pintar. IPad baru membawa ke hadapan kanvas Retina 9.7 inci yang sama dengan kegembiraan untuk melihat dengan warna yang tepat yang juga segar dan selesa untuk mata. Walaupun pengguna iPad terdahulu terdahulu mungkin menyedarinya, apa yang hadir sebagai nafas udara segar ialah skrin kini menyokong Pensil Apple.

Pensil berfungsi dengan cara yang sama seperti yang dilakukan dengan model iPad Pro 2017. Anda boleh menatal menerusi aplikasi, lakaran, menarik, menulis dan melakukan semua perkara yang boleh dilakukan dengan menggunakan jari. Ia juga sensitif tekanan dan terbukti sangat membantu ketika kami menggunakannya selama beberapa hari. Anda boleh mengenakan Pensil dengan hanya membuka topi dan memasukkannya ke port kilat iPad.

Apa yang menjadi kejutan sekalipun adalah pengekalan bilah tebal di sisi. Tetapi Apple bukanlah sebuah syarikat yang mengikuti trend tetapi paparan yang lebih sedikit bezel mungkin menjadikannya lebih immersive untuk pelajar. Walau bagaimanapun, paparan resolusi 2048×1536-pixel IPS dan sokongan Apple Pensil adalah mengagumkan dengan cara tersendiri.

Ulasan Apple iPad (2018): Pen (cil) lebih kuat daripada yang lain 3

Prestasi

Di mana seseorang bermula kerana terdapat banyak perbincangan mengenai prestasi model iPad 2018. Mari kita mulakan dengan apa yang kuasa iPad baru. Ia mempunyai pemproses A10 Fusion Apple, yang hanya satu langkah di bawah Fusion A10X, yang juga merupakan pemproses paling berkuasa yang memancarkan model iPad Pro 12.9 inci dan model 10.5 inci.

Apple, pada masa memperkenalkan tablet iPad 2018nya, cukup bersuara mengenai pemproses A10 Fusion dan keupayaannya untuk mengendalikan aplikasi realiti tambahan dan maya. Peranti yang pasti kuat dan tidak memberi anda alasan untuk mengadu. Di samping itu, anda mendapat onboard iOS terbaru sehingga terdapat hampir tiada apa yang anda boleh bawa.

Walau bagaimanapun, apa yang Apple menjangkakan dari iPad baru itu adalah untuk membawa lebih banyak kandungan informasi berasaskan AR / VR kepada pelajar. Di samping itu, terdapat aplikasi yang lebih baik untuk produktiviti yang lebih baik dan memberikan lebih banyak maklumat dengan elemen yang menyenangkan apabila berpapasan dengan Pensil Apple.

Pensil, yang merupakan ciri besar iPad baru, mempamerkan nilai sebenarnya ketika digunakan dengan aplikasi pihak ketiga seperti Linea Sketch, Pixelmator dan lain-lain. Ia mengetengahkan bahagian kreatif anda dan sudah pasti kami sibuk semasa kajian kami.

Ulasan Apple iPad (2018): Pen (cil) lebih kuat daripada yang lain 4

Walau bagaimanapun, ia bukan hanya aplikasi pihak ketiga yang bergantung kepada kerana Apple juga telah meningkatkan aplikasinya sendiri, menjadikan ia serasi dengan aksesori. Halaman, Nombor dan aplikasi Keynote juga menyokong Apple Pensil sekarang, membiarkan anda menyesuaikan dan berkongsi kandungan dari dalam dokumen. Kami telah menggunakan iPad Pro sebelum dan entah bagaimana lebih baik dengan Pensil berbanding dengan mesin yang lebih murah. Walaupun mengingati pengguna akhir dan para pelajar, ia tidak akan menjadi perkara utama yang perlu diambil perhatian.

Perhatian khusus telah diberikan kepada realiti tambahan serta iPad baru. Dari halaman khusus di App Store, pengguna boleh memuat turun pendidikan dan permainan yang menggunakan ARKit. Kami mencuba tangan kami di beberapa aplikasi seperti WWF Free Rivers, Paint Space AR dan My Country, yang semuanya menyeronokkan untuk digunakan dan bermaklumat pada masa yang sama. Anda juga mempunyai permainan berasaskan AR untuk menjaga diri anda sibuk.

Kamera di Apple iPad (2018) adalah sesuatu yang anda tidak akan terkejut untuk digunakan jika anda sudah memiliki peranti iOS. Begitu juga dengan peranti Apple, prestasi kamera sangat mengagumkan seperti biasa. Anda juga mempunyai helah kamera terbaru di atas kapal. Kamera sepatutnya menjadi baik kerana iPad menggunakannya untuk memetakan kawasan untuk apl AR dan mengimbas dokumen juga. Untuk rekod, ia mempunyai kamera belakang 8MP dengan f / 2.4 aperture selain kamera hadapan 1.2MP dengan f / 2.2 aperture. Jangan pergi dengan nombor kerana mereka mungkin kelihatan rendah di atas kertas. Prestasi kehidupan sebenar jauh lebih baik.

Semua ciri-ciri ini berkomplot untuk menjadikan iPad sebuah peranti serba boleh yang boleh membuktikan dirinya sebagai alat pendidikan dan peranti yang memakan media pada masa yang sama.

Bateri


Tablet iPad Apple sentiasa dikenali kerana bateri tahan lama mereka dan sebagai peranti yang memakan media, ia agak dijangka membawa yang kuat. Model iPad 2018 dituntut oleh Apple untuk berjalan selama hampir 10 jam. Walau bagaimanapun, pada penggunaan harian kami, kami mendapat sesuatu sekitar 9 jam hingga 10 jam. Tetapi ini adalah sesuatu yang subjektif dan berubah dengan cara anda menggunakannya. Anda boleh merasakan ia akan menjadi sedikit hangat di bahagian belakang semasa mengecas atau melakukan beberapa tugas berasaskan AR-aplikasi yang berat tetapi itu tidak sepatutnya menjadi pemecah perjanjian sama sekali.

Ulasan Apple iPad (2018): Pen (cil) lebih kuat daripada yang lain 5

Putusan

Selepas menggunakan model Apple iPad (2018) selama berminggu-minggu, kita dapat menyimpulkan bahawa ia adalah salah satu tablet yang paling produktif di sekitar harga permulaan Rs 28,000. Kebutaan fungsi iPad dinaikkan lagi apabila Apple Pensil masuk ke dalam gambar. Ia menjadikan tablet berasa hampir sama dengan model 'Pro' tetapi dengan perubahan tertentu di bawah. Ia pasti membawa perubahan besar dalam bagaimana anda berinteraksi dengan kandungan dan bagaimana produktifnya boleh.

Apple telah bijak memasukkan Pensil dan mensasarkan penggunaannya pada pelajar. Lagipun, kebanyakan pelajar suka mencontohkan untuk menunjukkan sisi kesenian mereka atau hanya untuk keseronokan. Dengan fokus AR yang lebih baik, animasi lebih baik dan kandungan visual pelajar lebih menyeronokkan dan mudah diingat. Dalam erti kata itu, iPad baru membuat semua bunyi yang betul dan menekan butang yang betul. Lemparkan sokongan Pensil untuk aplikasi seperti Froggipedia dan anda menatap salah satu alat pendidikan yang paling berpatutan untuk pelajar.

Apabila pepatah berlaku, janganlah menilai buku dengan penutupnya. Jadi, kita tidak akan menyalahkan orang-orang yang reaksi pertama kepada iPad baru itu adalah "apa yang baru dalam ini" melihat reka bentuknya. Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Tim Cook mungkin tidak mendapat liputan The Economist untuk merevolusikan sektor pendidikan dengan iPad baru tetapi Apple telah mengetepikannya keluar dari taman itu dengan meletakkannya kepada khalayak yang betul dengan produk yang betul.

Tonton Apple iPad (2018) video unboxing di bawah:

03:06

UNBOXING: Apple iPad (Generasi ke-6)

Memuatkan "src =" https://static.toiimg.com/photo/42715392.cms

.

Leave a Reply