Sony WH-XB700 ulasan: Keras dan jelas

Sony WH-XB700 ulasan: Keras dan jelas


Sony baru-baru ini mengeluarkan fon kepala tanpa wayar terbaru yang dipanggil Sony XB700. Barisan fon kepala XB agak popular terutamanya dengan remaja dan kolej yang pergi pelajar untuk penekanan tambahan pada bass. XB700 adalah versi terkini dari fon kepala tanpa wayar MDR-XB650 tahun lepas dari segi reka bentuk, audio dan ciri-ciri lain. Sony juga telah menambah beberapa ciri baru seperti DSEE (Digital Enhancement Engine) dari headphone utama WH-1000M3. Headphone ini berharga Rs 8,999 di India dan untuk harga, pek fon kepala agak mengagumkan perkakasan dan ciri-ciri, sekurang-kurangnya di atas kertas. Kami mendapat peluang untuk mendengar fon kepala ini selama beberapa minggu dan ini kajian lengkap kami mengenai Sony WH-XB700.

Sony WH-XB700: Reka bentuk
Sony sentiasa memberi tumpuan kepada reka bentuk yang baik dan selesa yang dapat dilihat dengan jelas dalam beberapa produk audio yang dilancarkan baru-baru ini. XB700 meminjam beberapa isyarat reka bentuk dari pendahulunya dan menggabungkannya dengan rawatan saudara yang lebih tua WH-1000X M3. Setelah mengatakan itu, XB700 kini menjadi padding kulit yang lebih baik pada band dan bahagian dalam earcups – memastikan bahawa fon kepala merasa mudah di kepala dan telinga sambil mengekalkan estetika premium fon kepala. Warna-warna berkilat dan kemasan yang berkilat kini telah digantikan dengan kemasan matte gelincir yang lebih halus yang menampakkan kepada keseluruhan penampilan dan nuansa fon kepala.

Sony WH-XB700 ulasan: Keras dan jelas 1

Secara keseluruhannya, fon kepala terbuat dari plastik dan tetapi kemasan matte baru memberikan rupa dan rasa premium. Alat dengar kupu-kupu yang betul mempunyai ciri-ciri rocker volume dan butang pelbagai fungsi yang terletak di antara butang atas dan ke bawah. Butang boleh digunakan untuk bermain / jeda muzik, menerima atau membatalkan panggilan, melangkau trek, dll.

Walaupun earcup kiri mendapat butang kuasa dan tambahan 'Custom' butang yang boleh disesuaikan untuk melakukan beberapa tindakan seperti mengaktifkan pembantu Google dan banyak lagi. Butang adalah klik dan memberikan maklum balas yang betul. Penempatan butang juga bagus dan kami tidak mempunyai masalah dengan itu.

Earcup kiri juga mendapat port pengecasan USB Jenis-C dan bicu input 3.5mm untuk menggunakan fon kepala menggunakan kabel AUX yang dimasukkan ke dalam kotak.

Sony WH-XB700 ulasan: Keras dan jelas 2

Secara keseluruhannya, Sony telah melakukan kerja yang baik dari segi membina kualiti tetapi kami mempunyai beberapa aduan yang berkaitan dengan reka bentuknya. The earbud XB700 mungkin sedikit lebih luas untuk memenuhi telinga dengan betul.

Sony WH-XB700: Prestasi
Menjadi fon kepala siri XB yang membayangkan untuk bass tambahan, tidak ada keraguan bahawa fon kepala ditala untuk menyediakan beberapa bass yang mendalam dan punchy. Walau bagaimanapun, sebelum bercakap tentang kualiti bunyi fon kepala mari kita lihat spesifikasi yang bertanggungjawab untuk itu.

Sony WH-XB700 mempunyai teknologi DSEE (Digital Enhancement Engine Enhancement) yang sama dari WH-1000XM3, yang merupakan teknologi proprietari syarikat yang menuntut untuk menyediakan output bunyi yang dipertingkatkan. Setiap earcup dilengkapi dengan pemandu jenis kubah 30mm. Headphone juga dilengkapi dengan sokongan terbina dalam untuk Google Pembantu, Siri dan Amazon Alexa yang membolehkan pengguna mendengar pemberitahuan dan melakukan beberapa tindakan lain. Sony juga menyediakan bicu audio 3.5mm dan NFC selain daripada v4.2 biasa Bluetooth sebagai pilihan sambungan. Bek input audio 3.5mm pada fon kepala membolehkan pengguna memasangkan port AUX dan menukar fon kepala tanpa wayar ke kabel apabila diperlukan. Syarikat itu menyebutnya 'Operasi pasif'.

Kembali ke kualiti bunyi fon kepala, pemacu 30mm WH-XB700 kini lebih baik untuk menyediakan bass yang baik tanpa menjejaskan banyak pada mikro dan tinggi, tidak seperti headphone XB-series yang terdahulu di mana bass digunakan untuk mengatasi mids dan tinggi. Kami cuba memainkan lagu dari genre yang berbeza seperti rap, hip-hop, rock dan beberapa muzik Hindi dan Punjabi. Fon kepala berjaya memberikan suara yang jelas dan tajam merentasi genre. The mids and highs sekarang lebih baik diucapkan walaupun output bass yang dalam. Walau bagaimanapun, terdapat masa di mana bass nampaknya menyerupai babi tetapi ia boleh dengan mudah diuruskan menggunakan tetapan penyamaan menggunakan aplikasi Sony Connect. Ya, Sony juga telah menambah sokongan aplikasi dengan fon kepala yang boleh dimuat turun dari kedai aplikasi masing-masing.

Aplikasi Sony Connect membolehkan pengguna menyempurnakan penyamaan, ciri Pembantu persediaan, dan banyak lagi.

Sony WH-XB700 ulasan: Keras dan jelas 3

Secara keseluruhannya, fon kepala memberikan output bunyi yang jelas dan jelas walaupun pada tahap volum tertinggi. Vokal adalah jelas seperti yang dijanjikan, mids, tinggi dan rendah juga seimbang.

Pilihan sambungan termasuk Bluetooth v4.2 dan NFC. Kami akan menghargai jika syarikat akan memilih untuk versi terkini Bluetooth v5.0. Walau bagaimanapun, walaupun mempunyai modul Bluetooth generasi terakhir, fon kepala menawarkan sambungan yang baik dan kami tidak mempunyai masalah menggunakan fon kepala pada 1200 kaki persegi. Satu lagi ciri menarik yang kami suka mengenai fon kepala adalah bahawa mengetik pada tag NFC menggunakan telefon pintar yang diaktifkan NFC secara automatik menghidupkan fon kepala dan menyambungkannya dengan telefon pintar. Juga, fon kepala menyambung semula secara automatik dengan peranti berpasangan yang terakhir hampir setiap masa.

Sony WH-XB700 ulasan: Keras dan jelas 4

Sony WH-XB700: Bateri
Seperti yang dikatakan oleh syarikat, Sony WH-XB700 dijangka menyediakan 30 jam waktu mendengar muzik dan semasa ujian, fon kepala berjaya memberikan sekitar 25 jam mendengar muzik sekitar 80 peratus. Selain itu, fon kepala juga dilengkapi dengan port USB Type-C yang juga menyokong pengecasan pantas boleh menyediakan sekitar 1 jam masa mendengar muzik dengan hanya 15 minit cas. Walau bagaimanapun, caj penuh mengambil kira-kira sejam atau lebih.

Sony WH-XB700 ulasan: Keras dan jelas 5

Sony WH-XB700: Keputusan
Sony, sebagai jenama mempunyai pengalaman yang cukup baik dalam membuat produk audio dan mereka juga memahami apa yang diperlukan pelanggan dan yang mencerminkan produk mereka juga. Sony WH-XB700 tidak berbeza. Nama itu sendiri menyatakan dengan jelas bahawa ini adalah siri bass tambahan dan bertujuan untuk memberikan keluaran bass yang mendalam dan ia melakukan apa yang diklaimnya. Apa yang dilakukan Sony di sini dengan siri XB baru mereka ialah mereka telah menala semula pemandu untuk menghasilkan mids dan tinggi yang jelas serta yang menurut kami adalah USP fon kepala. Dengan harga Rs 8,999, XB700 adalah pilihan yang layak untuk sesiapa sahaja yang mencari fon bass berat dan ringan dengan hayat bateri yang baik.

.

Leave a Reply