Oppo Reno 10x Zoom review: OnePlus 7 Pro alternatif pada Rs 10,000 kurang

Oppo Reno 10x Zoom review: OnePlus 7 Pro alternatif pada Rs 10,000 kurang


Tidak lama selepas pelancaran OnePlus 7 Pro, syarikat subsidiari BBK Electronics 'Oppo memperkenalkan jenama baru bernama Reno. Walaupun OnePlus 7 Pro adalah salah satu daripada telefon pintar terbaik untuk datang dari stabil BBK yang terdiri daripada Oppo, Vivo, Realme dan OnePlus; harga yang agak tinggi OnePlus 7 Pro boleh bertindak sebagai penghalang untuk beberapa peminat telefon pintar. Dan di sinilah Zoo Oppo Reno 10x baru masuk. Ia mempunyai hampir semua barang OnePlus 7 Pro bersama dengan reka bentuk baru yang banyak yang sepatutnya kelihatan lebih baik daripada OnePlus 7 Pro. Selepas menggunakan Oppo Reno 10x Zoom selama sebulan, sini adalah kajian kami.

WATCH VIDEO: Oppo Reno 10x Zoom first look

05:16

Oppo Reno 10x Zoom: Saingan OnePlus 7 layak pada Rs 39,990

Memuatkan "src =" https://static.toiimg.com/photo/42715392.cms

Reka bentuk Zoom Oppo Reno 10x


Seperti yang dinyatakan dalam kesan pertama kami, Oppo Reno 10x Zoom kelihatan terinspirasi oleh OnePlus 7 Pro, terutama reka bentuk panel belakang. Peranti ini agak tebal dan berat tetapi sesuai dengan selesa di tangan. Terdapat dua pilihan warna – Ocean Green dan Jet Black. Warna Lautan Hijau kelihatan lebih baik daripada versi Jet Black.

Bercakap mengenai reka bentuk, USP utama adalah modul kamera pop timbul yang unik yang muncul ketika mengklik selfies dan apabila LED Flash dihidupkan untuk kamera belakang. Modul paparan kamera hadapan terbuka dalam reka bentuk segi tiga yang betul dengan kecenderungan 11 darjah yang Oppo memanggil reka bentuk sirip yu. Modul ini juga menyembunyikan flash LED untuk kamera belakang dan juga keluar apabila flash diaktifkan bagi kamera belakang. Oppo 10x Zoom juga dilengkapi dengan ciri pengesanan kejatuhan yang dilihat pada
OnePlus 7 Pro yang secara automatik menyembunyikan modul kamera pop timbul apabila ia dibuka semasa musim gugur.

Oppo Reno 10x Zoom review: OnePlus 7 Pro alternatif pada Rs 10,000 kurang 1

Walaupun memaparkan kamera zum hibrid 10X, Oppo telah bekerja keras untuk mengelakkan bonjolan kamera yang menonjol di panel belakang. Seluruh panel belakang rata dan ada titik yang sedikit dibangkitkan tepat di bawah lensa kamera untuk membuat jurang untuk melindungi lensa daripada mendapat tercalar.

Telefon ini merasakan premium keseluruhan dan ia pasti merupakan salah satu telefon Oppo yang paling dicari. Malah, ia kelihatan lebih baik daripada OnePlus 7 Pro. Perbandingannya adalah jelas kerana kedua-dua Oppo dan OnePlus berada di bawah BBK Electronics.

Paparan Oppo Reno 10x Zoom


Oppo Reno 10x Zoom tidak datang dengan paparan 90Hz seperti OnePlus 7 Pro. Sudah tentu, ini membuat perbezaan yang ketara tetapi diberi titik harga yang anda tidak boleh meminta banyak. Setelah mengatakan bahawa ini tidak bermakna Oppo Reno 10x Zoom jatuh pendek di jabatan paparan. Oppo Reno 10x Zoom dilengkapi dengan panel FHD + AMOLED 6.6 inci dengan paparan skrin penuh tanpa sebarang kedudukan. Terima kasih kepada modul kamera selfie fin sirip. Paparan ini dilindungi oleh Corning Gorilla Glass 6.

Oppo Reno 10x Zoom review: OnePlus 7 Pro alternatif pada Rs 10,000 kurang 2

Peranti ini memaparkan nisbah skrin-ke-badan yang mengagumkan apabila bezels adalah minimum. Ia adalah paparan yang sesuai untuk menonton filem dan permainan. Walau bagaimanapun, kualiti paparan bukan yang terbaik dalam kecerahan kurang daripada 50%. Untuk mendapatkan perasaan yang sangat mendalam, anda perlu beralih ke tahap kecerahan yang lebih tinggi. Warna-warna kelihatan jelas dan sudut tontonan adalah baik bersama-sama dengan perbezaan yang baik. Kualiti paparan keseluruhan adalah baik dan setanding dengan kebanyakan peranti dalam julat harga ini.

Oppo Reno 10x Zoom dilengkapi dengan alat pengimbas cap jari yang berfungsi dengan baik. Setelah mengatakan bahawa peranti ini juga menyokong Wajah Buka Kunci dan peranti itu berjaya untuk menangkap bola mata apabila modul kamera sirip yu muncul untuk mengimbas wajah anda untuk membuka kunci peranti.

Oppo Reno 10x Zoom review: OnePlus 7 Pro alternatif pada Rs 10,000 kurang 3

Prestasi Zoom Oppo Reno 10x

Oppo Reno 10x Zoom dikuasakan oleh prosesor Qualcomm Snapdragon 855 octa-core 2.8GHz dengan RAM 8GB LPDDR4X dan penyimpanan dalaman 256GB. Terdapat varant lain dengan 6GB RAM dan penyimpanan dalaman 128GB. Terdapat sokongan untuk kad microSD serta melalui slot kad dual-SIM / microSD hibrid.

Oppo Reno 10x Zoom adalah peranti yang mampu dan dengan mudah dapat mengurus anda dengan prestasi tidak peduli apa pun yang anda buang. Walau bagaimanapun, apa yang anda ketinggalan ialah antara muka yang bersih dan menyenangkan. Di sinilah OS Oxygen telah melakukan kerja yang lebih baik untuk OnePlus. Peranti ini dibungkus dengan bloatware. Syukurlah, anda boleh menyahpasang kebanyakan mereka tetapi yang dibuat oleh Oppo kekal.

Bercakap tentang prestasi, Oppo Reno 10x Zoom dengan mudah akan memenuhi prestasi yang diperlukan untuk pengguna purata. Malah, walaupun pengguna kuasa seperti kami mendapati sukar untuk mencekik peranti itu. Jika beban kerja harian anda adalah tentang memainkan Call of Duty Mobile atau PUBG Mobile di Wi-Fi dan binging pada pameran dalam talian maka Oppo Reno 10x Zoom adalah tidak ada brainer. Setelah mengatakan bahawa UI telah menyebabkan beberapa kemalangan app. Oppo Reno 10x Zoom adalah telefon dwi-SIM dengan slot kad SIM hibrid dan menjalankan ColorOS berasaskan Android 9.0. Secara keseluruhannya, ia adalah kuasa sebuah peranti dan anda tidak akan kecewa sama sekali apabila ia mencapai prestasi.

Oppo Reno 10x Zoom review: OnePlus 7 Pro alternatif pada Rs 10,000 kurang 4

Oppo Reno 10x Zoom camera

Oppo Reno 10x Zoom dilengkapi dengan kamera belakang triple-lens yang membanggakan sensor utama 48MP, aperture F1.7, 8MP F2.0 dan sensor 13MP telefoto F1.7-F3.0 sensor telefoto. Ketiga sensor ini ialah Sony IMX 586. Kamera belakang menawarkan zoom hibrid (optik dan digital) 10x (optik 5X) manakala kamera mampu menawarkan 60x zoom digital. Oppo mendakwa bahawa ketiga-tiga lensa itu berfungsi bersama untuk menawarkan zoom 10x tanpa habis dan dilengkapi dengan PDAF dan OIS untuk kestabilan. Terdapat teknologi penstabilan optik prisma untuk menawarkan kestabilan yang lebih baik dan semasa fotografi zoom tinggi. Di hadapan, terdapat kamera Sony 16MP Sony 16MP untuk selfies.

Kamera belakang sangat mampu dan menawarkan tembakan hebat dalam hampir semua keadaan pencahayaan. Warna-warna adalah tepat dan segar manakala kelajuan memfokuskannya sangat baik. Tembakan cahaya rendah kelihatan baik dan keseluruhan, Oppo telah membungkus kamera hebat untuk harga di Oppo Reno 10x Zoom. Menariknya, peranti ini dilengkapi dengan keupayaan zum yang hebat dengan zum digital sehingga 60x. Anda juga boleh menangkap video pada zoom 10x. Sudah tentu, anda tidak mendapat pengalaman zum tanpa cacat tetapi pastinya lebih baik daripada apa yang ditawarkan oleh kebanyakan telefon lain.

Setakat kamera depan adalah prihatin, selfies adalah baik untuk dipaparkan di media sosial tetapi tidak mengharapkan apa-apa yang luar biasa.

Oppo Reno 10x Zoom review: OnePlus 7 Pro alternatif pada Rs 10,000 kurang 5

Oppo Reno 10x Zoom battery


Telefon pintar ini disokong oleh bateri 4,065 mAh dengan pengecasan cepat VOOC 3.0. Peranti mengambil masa kurang dari satu jam untuk dicas sepenuhnya dari bateri 0% hingga 100%. Setakat hayat bateri berkenaan, peranti itu mudah bertahan satu hari mengenai penggunaan bercampur yang melibatkan permainan, menonton filem dan panggilan video.

Oppo Reno 10x Zoom keputusan


Selepas OnePlus 7, Oppo Reno 10x Zoom adalah antara telefon yang paling berpatutan yang menawarkan pemproses Snapdragon 855 di India. Oppo Reno 10x Zoom menawarkan lembaran spec yang menjanjikan dengan ciri kamera unggul. Di atas kertas, ia mengambil secara langsung dengan OnePlus 7 Pro pada harga yang berpatutan. Walau bagaimanapun, OnePlus 7 Pro mempunyai kelebihan sedikit dengan paparan 90Hz dan OS Oksigen. Tetapi jika anda bukan anggaran yang ketat sekitar Rs 40,000, Oppo Reno 10x Zoom adalah alat yang hebat untuk dibeli dengan semua gaya dan prestasi yang kurang dalam vanila
OnePlus 7.

Oppo Reno 10x Zoom review: OnePlus 7 Pro alternatif pada Rs 10,000 kurang 6

Oppo Reno vs Oppo Reno 10x Zoom: Harga, perbezaan dan banyak lagi


Terdapat dua telefon pintar dalam siri Oppo Reno baru – Oppo Reno 10x Zoom dan Oppo Reno. Kedua-dua telefon pintar ini mempunyai kamera selfie pop-up yang unik. Walau bagaimanapun, perbezaan utama antara Oppo 10x Zoom dan Oppo Reno low-end adalah bahawa model Zoom 10x dikuasakan oleh pemproses Qualcomm Snapdragon 855 dengan kamera belakang tiga-kanta dan zoom 10X manakala low-end Oppo Reno berkuasa oleh pemproses Snapdragon 710 dengan persediaan kamera dwi-kanta tanpa zoom 10x.

Zum Oppo Reno 10x tersedia dalam dua pilihan warna – Ocean Green dan Jet Black. Kedua-dua peranti ini boleh didapati di Flipkart dan di kedai runcit juga.

Oppo Reno 10x Zoom 6GB RAM + 128GB storan– Rs 39,990

Oppo Reno 10x Zoom 8GB RAM + 256GB storan– Rs 49,990

Oppo Reno 8GB RAM + 128GB storan -Rs 32,990

.

Leave a Reply