Nokia 4.2 review: Telefon bajet saham

Nokia 4.2 review: Telefon bajet saham


HMD Global, syarikat yang memiliki hak untuk mengeluarkan dan menjual telefon bimbit berjenama Nokia, melancarkan telefon pintar Nokia 4.2 di India baru-baru ini. Nokia 4.2 telah dilancarkan di India hanya dalam 3GB + 32GB RAM dan varian simpanan dalaman. Peranti ini telah berharga pada Rs 10,990.

Nokia 4.2 telah dilancarkan dalam dua pilihan warna: Hitam dan Pink. Kami mendapat tangan kami pada varian Black peranti dan inilah caranya dalam ulasan kami:


Reka bentuk Nokia 4.2

Nokia 4.2 adalah telefon ringan dan beratnya hanya 161 gram. Ia sesuai dengan kehadiran telapak tangan dan tidak tergelincir dari cengkaman. Saiz padat telefon membolehkan ia sesuai dengan mudah di dalam poket anda juga. Tubuh terasa cukup kuat tetapi mencetak cap jari dan kotoran. Telefon pintar itu telah mendapat tepi melengkung dan panjangnya 148.95mm, lebar 71.30mm dan tebal 8.39mm.

Nokia 4.2 review: Telefon bajet saham 1

Paparan adalah satu yang bertali dan telah mendapat bezels nipis pada sisi dan bilah tebal di bahagian atas dan dagu. Skrin ini dilindungi oleh kaca 2.5D.

Nokia 4.2 review: Telefon bajet saham 2

Di bahagian atas paparan terletak kamera depan 8MP dan earphone manakala logo Nokia terletak di tengah dagu. Berbanding dengan semua sisi paparan, dagu telah mendapat bezels tebal (kira-kira 1 cm tebal). Bezel teratas adalah kira-kira 4mm tebal manakala bahagian bezels (yang nipis) adalah kira-kira 2mm tebal.

Bahagian atas telefon membawa bicu fon kepala 3.5mm dan bolong bulat sekunder yang lebih kecil untuk mikrofon.

Hujung kiri telefon membawa dulang SIM yang boleh menampung dua kad SIM nano dan kad microSD. Ia juga membawa butang Pembantu Google berdedikasi di bawah slot kad SIM.

Nokia 4.2 review: Telefon bajet saham 3

Di hujung sebelah kanan telefon, dari bahagian atas, letakkan butang kelantangan dan butang kuasa.

Nokia 4.2 review: Telefon bajet saham 3

Hujung bawah telefon membawa dua lubang pembesar suara, port pengisian mikro-USB dan bolong mikrofon utama, semua berpakaian dari kanan ke kiri.

Nokia 4.2 review: Telefon bajet saham 5

Satu perkara yang kita perhatikan mengenai penempatan butang adalah bahawa butang Pembantu Google dan butang kuasa tidak disematkan dengan sempurna di dalam badan dan sebahagian daripada mereka tergelincir di dalam badan telefon apabila hanya dikepit dengan ibu jari (tidak ditekan). Itu tidak menambah baik kepada reka bentuk telefon bimbit Nokia yang kuat dan padat.

Bahagian belakang telefon ini dilengkapi dengan persediaan kamera dua hp 13MP + 2MP dan flash LED di dalam kandang berbentuk kapsul di tengah atas. Penutup bukanlah satu yang dinaikkan dan oleh itu, ia membolehkan telefon berbaring dengan sempurna di belakangnya. Di bawah persediaan kamera belakang terletak pengimbas cap jari, dengan logo Nokia jauh di bawahnya.

Nokia 4.2 review: Telefon bajet saham 6

Bahagian belakang telefon tidak membawa apa-apa tekstur atau belakang kecerunan. Ia adalah plastik berwarna hitam berwarna hitam yang telah diberikan kemasan kaca untuk meniru kaca belakang.

Paparan Nokia 4.2


Nokia 4.2 dilengkapi dengan skrin 5.7 inci HD + a-Si TFT LCD resolusi 720×1520 piksel (270PPI) dengan nisbah aspek 19: 9. Pandangannya agak reflektif tetapi ikon kelihatan tajam dan punchy. Sudut tontonan juga keluar dengan baik tanpa sebarang perubahan pada warna skrin.

Nokia 4.2 review: Telefon bajet saham 7

Terdapat ciri Kecerahan Adaptasi, yang, pada mulanya tidak secara automatik menyesuaikan mengikut persekitaran dan terpaksa diselaraskan secara manual. Tetapi kemudian, ia mula berfungsi dengan baik, menanggapi walaupun sedikit perubahan dalam kecerahan alam sekitar. Ciri Lampu Malam juga telah diberikan untuk mengurangkan pelepasan cahaya Biru. Ia boleh dijadualkan dari matahari terbit hingga matahari terbenam atau pada waktu tersuai dan ia berfungsi dengan baik.


Prestasi Nokia 4.2

Nokia 4.2, kerana ia merupakan peranti bajet, tidak diberi ciri pengisian pantas. Jadi, tiada pelabuhan Jenis-C untuk anda; anda perlu kekal bertahan dan bersabar dengan mikro-USB. Apabila mengecas dari keadaan sepenuhnya habis, telefon mengambil kira-kira setengah jam untuk dikenakan sepenuhnya (apabila dicaj terus dari soket dinding dengan penyesuai Nokia). Tombol daya bersinar di sepanjang sisinya ketika telepon sedang dibebankan.

Nokia 4.2 datang berkuasa oleh pemproses Qualcomm Snapdragon 439 yang dipasangkan dengan RAM 3GB dan penyimpanan dalaman 32GB. Handset ini menjalankan sistem operasi Android 9.0 Pie out-of-the-box.

Opsyen keselamatan log masuk telefon termasuk corak dan kunci pin, sensor cap jari dan buka kunci muka. Kami mendapati bahawa walaupun kunci buka kunci dan sensor cap jari berfungsi dengan lancar sepanjang masa, diperlukan kira-kira 2 saat untuk telefon dibuka. Pembukaan muka yang berjalan lancar pada siang hari dan dalam senario yang terang, tidak berfungsi dalam keadaan cahaya rendah dan gelap. Walaupun terdapat ciri 'Isi cahaya dalam kegelapan', ia tidak banyak membantu. Menghidupkan tetapan 'Membuka kunci buka kunci' membuat kunci buka kunci untuk berfungsi lebih cepat.

Menavigasi melalui aplikasi adalah kebanyakannya pantas tetapi boleh diperhatikan kelewatan sesekali. Pemberitahuan boleh dengan mudah dialihkan dengan satu sentuhan pada pilihan 'Clear All'. Pembantu Google boleh dipanggil dengan menekan butang khusus di tepi kiri telefon. Tidak ada bloatware pada peranti, sesuatu yang boleh anda harapkan dari telefon Android Stok. Jadi, tidak ada aplikasi pra-pemasangan yang tidak perlu untuk pengguna.

Bermain permainan intensif grafis berat seperti PUBG Mobile bukanlah pengalaman yang selesa kerana skrin kecil dan resolusi rendah telefon. Satu-satunya tetapan di mana anda boleh memainkan PUBG Mobile adalah Smooth dan Balanced dan bukan HD. Tetapi dengan semua ruang skrin sempit bersama-sama dengan kekurangan ketajaman dalam grafik, permainan berjalan dengan baik pada tetapan Smooth dan Balanced tanpa sebarang gagap atau ketinggalan. Belakang telefon pintar mula dimainkan dalam satu jam permainan.

Audio peranti, pada pembesar suara, tidak cukup kuat untuk sebuah bilik kecil dan ia menyimpang pada jumlah yang tinggi. Lebih baik menggunakan fon telinga atau earbud dengan peranti ini.

Pelbagai sensor di telefon termasuk sensor cap jari belakang, sensor cahaya ambien, sensor jarak, pecutan dan buka kunci muka biometrik.

Pilihan penyambungan termasuk WiFi 802.11 b / g / n, Bluetooth 4.2, mikro-USB, GPS / AGPS / GLONASS / BeiDou, 4G LTE, Bluetooth v4.2, GPS / A-GPS, NFC dan bicu fon kepala 3.5mm.

Telefon pintar itu mendapat skor Single-Core 889 dan Skor Multi-Core 3259 pada ujian benchmark Geekbench4. Ia mendapat skor 79140 pada ujian penanda aras AnTuTu.

Kamera Nokia 4.2


Nokia 4.2 memaparkan persediaan kamera belakang dua dan kamera depan. Kamera belakang dua terdiri daripada sensor utama 13 megapiksel dengan f / 2.2 aperture (1.12μm) dan sensor sekunder 2 megapiksel dengan f / 2.2 aperture (1.75μm). Di depan, pengguna mendapatkan kamera 8 megapiksel dengan f / 2.0 aperture (1.12μm).

Nokia 4.2 review: Telefon bajet saham 8

Dalam cahaya matahari yang cerah, imej yang ditangkap oleh persediaan kamera belakang keluar menjadi jelas dan tajam dengan bijirin yang minimum. Objek, sama ada jauh atau dekat dengan lensa, ditangkap dengan kejelasan. Selfies juga keluar secara semula jadi dan tajam dengan sangat kurang butir dan tidak ada bahagian yang cerewet.

Nokia 4.2 review: Telefon bajet saham 9

Tembakan dalaman oleh kamera belakang dua, di bawah pencahayaan buatan, menjadi lebih tajam dan jelas, walaupun pada beberapa titik dalam foto, terutamanya dengan objek yang menjadi tumpuan, terdapat beberapa sentuhan. Selfies di bawah pencahayaan buatan keluar jelas, dengan tepi yang jelas.

Pada waktu malam, apabila di luar rumah dalam persekitaran yang terang-terangan, kamera tidak melakukannya dengan baik. Foto-foto kurang ketajaman, kabur, tersentak di beberapa titik dan kejelasan dalam tembakan hilang. Selfies yang diambil dalam keadaan cahaya rendah menjadi kasar dan ketiadaan dan ketajaman.

Nokia 4.2 review: Telefon bajet saham 10

Mod bokeh mengambil kebanyakan gambar yang boleh diterima dengan pengesanan tepi berfungsi dengan baik dalam senario yang sangat terang tetapi tidak begitu baik di bawah cahaya tiruan.


Bateri Nokia 4.2

Telefon pintar ini disokong oleh bateri 3000mAh. Pada cahaya hingga penggunaan sederhana (menonton 5-6 video sehari, memainkan tajuk permainan rendah akhir untuk setengah jam, menyemak suapan media sosial), ia berlari dengan mudah untuk sehari. Penggunaan sedikit lebih berat (menonton 1-2 filem, permainan selama kira-kira 1-2 jam, menggunakan Peta Google semasa berulang, memuat naik foto dan video di media sosial dan sebagainya), telefon masih boleh berjalan selama satu hari. Penurunan bateri semasa telefon sedang digunakan tidak cepat dan boleh dikatakan bahawa bateri Nokia 4.2 adalah salah satu ciri yang kuat dari telefon. Pengguna rata-rata, yang sibuk dengan telefon selama 6-7 jam sehari, tidak akan mendapati Nokia 4.2 kehabisan jus.

Putusan

Nokia 4.2 telah mendapat reka bentuk yang jelas namun menarik dan menarik. Kualiti membina adalah sekatan yang mengagumkan penempatan Penolong Google dan butang kuasa. Walaupun beberapa ciri keselamatan seperti buka kunci muka mengambil satu setengah saat untuk membuka kunci peranti dan menavigasi melalui aplikasi adalah lambat, kami berharap isu-isu itu akan diperbaiki dengan kemas kini perisian. UI adalah bebas bloatware dan ikon kelihatan segar dan punchy. Kamera, apabila digunakan dalam cahaya matahari yang cerah dan ketika di dalam ruangan di bawah cahaya buatan, memberikan gambar yang semula jadi dan kebanyakannya tajam. Kinerja kamera cahaya rendah adalah apa yang lemah Nokia 4.2. Kehidupan bateri juga panjang dan akan membolehkan telefon anda berjalan dengan mudah untuk sehari pada cahaya dan penggunaan sederhana. Walaupun ia adalah telefon pintar bajet, kami merasakan bahawa Nokia 4.2 boleh diberikan pemproses yang lebih baru. Sebagai pembeli yang berpotensi, jika anda tidak bermain permainan mudah alih dan sanggup membiarkan hakikat bahawa kamera Nokia 4.2 tidak cukup cekap untuk mengambil tembakan malam yang jelas, telefon itu berada di lorong anda untuk Rs 10,990.

.

Leave a Reply