Membersihkan telefon pintar anda: Apa yang perlu dilakukan dan tidak boleh dilakukan

Membersihkan telefon pintar anda: Apa yang perlu dilakukan dan tidak boleh dilakukan


Oleh kerana telefon pintar anda telah menjadi sebahagian daripada anda dan anda menghargai lebih daripada apa-apa, anda akan mengambil semua langkah berjaga-jaga dari pihak anda untuk memastikan bahawa telefon pintar anda kekal dalam keadaan yang hampir baru, selama mungkin. Tetapi tidak kira seberapa keras anda cuba, kadang-kadang, anda berakhir dengan telefon pintar yang kotor dengan noda dan tempat di seluruhnya. Tidak ada yang lebih menyakitkan daripada melihat telefon pintar anda dalam keadaan sedemikian.

Nah, ada yang lebih daripada yang anda boleh lakukan selain daripada merengek dan menjejaskannya. Ia bukan sains roket untuk membersihkan telefon pintar anda. Anda hanya memerlukan beberapa perkara asas untuk berbuat demikian yang tersedia di rumah anda. Tetapi anda mesti mematuhi beberapa langkah berjaga-jaga untuk memastikan bahawa anda tidak berakhir merosakkannya atau sebaliknya memecahkannya. Berikut adalah senarai Do dan Larangan yang harus anda ikuti untuk mempunyai pengalaman pembersihan telefon pintar yang bebas: –

Dos

1. Matikan telefon anda dan keluarkan baterinya. Jika telefon anda tidak mempunyai bateri yang boleh ditanggalkan, anda hanya perlu mematikannya.

2. Pastikan anda tidak berdiri semasa membersihkan telefon anda, anda mungkin memecahkannya. Duduk di kerusi dan lakukan proses pembersihan di atas meja. Simpan semua bahan pembersihan yang berguna.

3. Keluarkan sebarang kes perlindungan atau perlindungan yang mungkin anda gunakan.

4. Bersihkan skrin dengan kain kapas yang kering dengan pukulan lembut. Sekiranya diperlukan, gunakan sedikit tekanan, jangan tekan terlalu keras.

5. Jika perlu gunakan kain lembap sahaja, bukan sesuatu yang merendam basah. Sembur cairan pembersih ke kain dan kemudian gunakannya untuk mengelap skrin.

6. Gunakan berus lembut untuk mengeluarkan kotoran dari sudut-sudut yang rumit.

7. Gunakan kain lembap untuk membersihkan bahagian belakang serta tepi.

8. Gunakan blower lembut atau tamparan dari mulut anda untuk membersihkan pelabuhan pengecasan, pembesar suara dan pelabuhan audio.

9. Bersihkan kamera depan dan belakang dengan kain lembap dan cepat keringkannya dengan kain kering.

10. Hidupkan telefon pintar hanya selepas anda menyelesaikan proses pembersihan, dan telefon sepenuhnya kering.

Tidak boleh

1. Jangan gunakan kain basah. Sentiasa gunakan kain lembap atau kering untuk membersihkan telefon.

2. Jangan sekali-kali menyemburkan sebarang cecair terus ke skrin; ini boleh merosakkan telefon sepenuhnya.

3. Jangan cuba membersihkan telefon pintar anda semasa berdiri. Ia mungkin tergelincir dari tangan anda dan pecah.

4. Jangan gunakan sebarang cecair untuk membersihkan pelbagai pelabuhan dan bicu. Ia mungkin menyebabkan kerosakan yang tidak boleh diperbaiki.

5. Jangan gunakan sebarang objek tajam atau tajam untuk pembersihan.

6. Jangan cuba menggunakan sebarang campuran bahan kimia yang telah disediakan oleh anda. Sentiasa beli cecair pembersihan yang disediakan dengan jelas untuk membersihkan telefon.

Anda hanya perlu mengikuti arahan asas ini untuk memastikan pengalaman anda membersihkan anda
telefon pintar sepenuhnya diganggu bebas.

.

Leave a Reply