Mahu terbang drone di India? Inilah yang perlu anda ketahui

Mahu terbang drone di India? Inilah yang perlu anda ketahui


Kamera dengung telah menjadi sebahagian daripada mana-mana jurugambar atau arkitek videographer. Menggunakan dron untuk menangkap video atau mengklik imej adalah kejadian biasa sekarang. Sama ada untuk pucuk iklan, pucuk perkahwinan atau fotografi masa lapang, dron digunakan untuk menangkap tangkapan udara. Ia mengesankan bagaimana mereka menjadi sangat popular kerana pesawat terbang terus kekal tidak sah di India.

Hanya segelintir syarikat kerajaan, agensi penguatkuasaan undang-undang adalah pasukan pertahanan yang dibenarkan secara sah menggunakan drone. Anggaran menunjukkan bahawa terdapat lebih daripada 40,000 dron "awam" di langit India. Laporan dalam The Economic Times menyatakan bagaimana kaum India telah menghabiskan hampir 40 Ringgit dalam tempoh dua tahun lepas untuk membeli pesawat awam.

Direktorat Jenderal Penerbangan Awam (DGCA) dengan jelas menyatakan bahawa pesawat tanpa pemandu – drone per se – adalah haram di negara ini kerana mereka menimbulkan ancaman kepada "keselamatan negara. DGCA dijangka akan mengeluarkan lesen juruterbang jauh (RPL) – pada baris CPL dan PPL – kepada orang awam yang ingin terbang drone.

Walau bagaimanapun, jika anda mematuhi prosedur tertentu, anda masih boleh mendapatkan kebenaran untuk terbang drone di India. Berikut adalah cara anda boleh terbang drone tetapi sebelum kita masuk ke mari yang bermula dengan membeli drone.


Bagaimana anda membeli drone?

Anehnya, ketika terbang drone adalah salah satu yang boleh membelinya di India. Walaupun anda perlu membeli drone di India hanya sebagai mendapatkan mereka dari luar negara adalah tidak ketat. Peraturan dan peraturan jabatan kastam mempunyai drone yang disenaraikan di bawah "Barang yang dilarang" jadi jangan cuba untuk mendapatkannya dari luar India. Drone sivil boleh dibeli dalam talian dan kos mana saja antara Rs 2000 hingga Rs 50,000 dan lebih. Jenama seperti DJI, GoPro adalah beberapa nama terkenal dalam kategori drone. Bergantung kepada mengapa anda perlu membeli drone, anda boleh menyemak imbas di pelbagai titik harga dan dapatkan drone yang sesuai untuk keperluan anda.

Bagaimanakah kamu terbang di India?

Draf dasar DGCA pada pesawat tanpa pemandu – terutamanya drone – mempunyai garis panduan yang jelas yang disenaraikan untuk pesawat terbang. Dasar draf dibentuk dan dibebaskan pada tahun 2016 dan anda harus memberi perhatian yang baik sebelum membeli drone.

Dasar, untuk memulakan, menyenaraikan jenis pesawat. Menurut polisi, terdapat empat jenis drone: mikro (berat kurang dari 2kg); mini (lebih daripada 2g dan kurang daripada 20kg); kecil (lebih daripada 20 kg tetapi kurang daripada 150kg) dan besar (lebih daripada 150 kg). Tidak peduli apa drone yang anda beli, wajib untuk mendapatkan izin dari pihak berwenang sebelum menggunakannya.

Pendaftaran untuk drone

Langkah pertama ialah mendapatkan peranti anda berdaftar dengan nombor pengenalan unik atau UIN. Untuk mendapatkan UIN, anda perlu mempunyai bukti alamat, permit dari pihak polis dan jabatan telekom. Sebaik sahaja anda telah menghantar dokumen yang berkaitan, anda akan mendapat UIN yang perlu ditandakan pada plat api. Plat dipasang pada peranti anda sebelum anda dibenarkan untuk membawanya ke udara.

Kebenaran akan dicari

Ia adalah satu proses yang rumit untuk mendapatkan drone di udara dan ada pelbagai permit yang anda perlu ada di tempatnya. Pertama, izin dari penyedia Perkhidmatan Navigasi Udara atau pertahanan udara (ANS). Sebelum anda melepaskan drone dari mana-mana harta, anda perlu mendapatkan kebenaran dari pemilik harta tanah atau juga. Anda juga perlu mendapatkan pelepasan keselamatan dari Biro Keselamatan Penerbangan Awam India. Tidak kira sama ada ia adalah drone rekreasi atau drone komersial, semua keizinan adalah wajib. Juga ambil perhatian, anda tidak boleh memindahkan kertas drone dalam nama rakan atau saudara.

Garis panduan draf DGCA juga menyatakan bahawa pemilik drone perlu mempunyai insurans dengan tanggungan bahawa mereka mungkin dikenakan untuk apa-apa kerosakan.

Jadi, jika anda benar-benar seorang peminat dram dan bersedia untuk melalui proses membosankan ini untuk mendapatkan semua kebenaran yang diperlukan, Godspeed!

.

Leave a Reply