Kajian SRS-XB12 Sony: Saiz kecil, kuat dalam bunyi

Kajian SRS-XB12 Sony: Saiz kecil, kuat dalam bunyi


Kita semua bersetuju bahawa kita hidup dalam era alat dan teknologi. Satu aspek yang menarik pada zaman ini ialah walaupun teknologi meluaskan jangkauannya dan berkembang ke semua aspek kehidupan, peranti dan alat teknologi telah menjadi lebih kecil dan menjimatkan ruang. Begitu banyak supaya mereka kini direka dengan cara yang mereka melengkapi estetika untuk ruang tamu / kawasan hari ini.

Salah satu alat itu adalah penceramah. Kami telah datang jauh dalam erti kata bahawa pembesar suara yang besar dan ruang kini dikurangkan kepada pembesar suara kecil atau bunyi-bunyi. Sebaliknya, mereka kini mempunyai ciri mudah dibawa untuk dibawa bersama.

Sony baru-baru ini melancarkan pembesar suara Bluetooth mudah alih SRS-XB12 di India. Ia berharga Rs 3,990 dan terdapat dalam pelbagai pilihan warna. Kami menggunakan peranti ini untuk beberapa waktu dan di sini kajian kami.

Kajian SRS-XB12 Sony: Saiz kecil, kuat dalam bunyi 1

Sony SRS-XB12: Reka bentuk

Sony SRS-XB12 adalah penceramah penuh dengan impedans 4ohm. Ia mempunyai penarafan IP67 yang menjadikannya tahan lasak, tahan debu dan kalis air. Ia datang dengan jaminan dua tahun.

Pembesar suara Sony SRS-XB12 adalah peranti yang agak kecil dan mengukur 92mm dengan saiz diameter 74mm. Ia mempunyai reka bentuk badan yang berbentuk silinder berbentuk getah yang terasa kuat dan tahan lama.

Penceramah datang dalam lima pilihan warna – Hitam, Biru, Merah, Hijau dan Kelabu. Setiap varian warna datang dipasangkan dengan tali berwarna yang sama, yang kelihatan percuma dengan reka bentuk keseluruhan. Sebagai contoh, unit semakan yang kami dapat ialah Hitam dan mempunyai tali yang dilampirkan pada sisi dalam gelap Langit hitam. Sekiranya anda tertanya-tanya apa tujuannya tali berfungsi, maka ia membantu penceramah untuk membawa objek seperti beg. Juga, tali itu boleh dilepaskan untuk menggantung peranti mengikut keperluannya. Ringkasnya, ia menambah keupayaan pembicara.

Kajian SRS-XB12 Sony: Saiz kecil, kuat dalam bunyi 2

Badan pembesar mempunyai 5 butang yang berbeza di dalam panel kawalannya. Bergerak dari kiri ke kanan, terdapat butang kuasa diikuti oleh dua butang berasingan untuk mengawal tahap volum – / + (dalam urutan yang sama). Speaker dihidupkan dengan menekan sedikit butang kuasa. Kemudian ke kanan ialah butang berbilang fungsi. Menekan butang sekali boleh menjedakan / memainkan muzik. Double menekan ia memainkan lagu seterusnya, manakala tiga kali tekan memainkan yang sebelumnya. Butang sama juga boleh digunakan untuk menerima panggilan. Akhbar yang panjang melancarkan pembantu maya – Siri Apple dan Pembantu Google.

Sony SRS-XB12 dilengkapi dengan ciri untuk menyambungkan speaker lain untuk meningkatkan output bunyi. Ciri ini boleh diaktifkan menggunakan butang 'Tambah', diletakkan terus ke butang main / jeda. Untuk hak lagi ialah penunjuk LED untuk memaklumkan bateri yang rendah dan status pengecasan. Panel ini dilengkapi dengan lubang mic diletakkan di bawah lampu LED.

Kajian SRS-XB12 Sony: Saiz kecil, kuat dalam bunyi 3

Terdapat panel lain yang mempunyai port USB mikro yang berasingan untuk mengecas. Di sebelah kanannya adalah butang reset dan port AUX-in. Panel ini ditutup dengan flap getah yang boleh ditarik keluar untuk mengakses pelabuhan. Menarik masuk / keluar flap adalah mudah.

Sony SRS-XB12 datang dengan kira-kira 230gram dan berasa berat. Syarikat itu mengatakan bahawa ia dirancang dengan cara untuk memastikan ia 'bukti perjalanan'.

Kajian SRS-XB12 Sony: Saiz kecil, kuat dalam bunyi 4

Sony SRS-XB12: Prestasi

Menurut syarikat, penceramah itu menyambung kepada peranti Bluetooth dalam masa 3 saat. Ini sebahagiannya benar kerana mencari penceramah itu sendiri adalah masa yang mengambil tugas untuk telefon pintar. Ini termasuk telefon pintar yang dijalankan Android dan iOS. Tetapi sekali dipasangkan, tidak ada masa untuk disambungkan. Satu lagi perkara yang perlu ditambah adalah bahawa pembesar suara perlu ditetapkan semula apabila peranti senarai berpasangan melintasi 5-6. Ini kerana penceramah menjadi sukar untuk dikesan.

Sony SRS-XB12 mengambil masa kira-kira 5 jam untuk mengecas sepenuhnya yang agak panjang (tetapi perlu diingati penceramahnya dan bukan telefon pintar). Setelah dicas sepenuhnya, peranti boleh bertahan dengan mudah selama tiga empat hari dengan penggunaan sehari kira-kira 3 jam. Ini adalah kira-kira masa yang sama dituntut oleh syarikat yang mengatakan bahawa ia boleh bertahan sehingga 16 jam.

Ia dilengkapi dengan versi Bluetooth 4.2 di papan. Sony mengatakan bahawa speaker mempunyai rangkaian sambungan sehingga 10 meter. Semasa ujian kami, kami mendapati bahawa peranti berfungsi dengan baik dalam julat ini dan sambungan mula berubah-ubah di luarnya.

Kajian SRS-XB12 Sony: Saiz kecil, kuat dalam bunyi 5

Sony SRS-XB12 adalah sebahagian daripada barisan tambahan Sony Bass yang bermaksud bahawa pembesar suara dijangka menyampaikan output bunyi bass yang kuat secara lalai. Semasa tempoh kajian kami, kami mendapati ia menaikkan dengan baik pada parameter ini dan membenarkan 'XB' moniker. Ini menjadikannya lebih menyeronokkan untuk pencinta bass.

Selain itu, memandangkan saiz peranti, ia menghasilkan bunyi yang cukup kuat untuk bilik bersaiz sederhana. Ini menjadikannya layak untuk perhimpunan di rumah kecil. Kami tidak menjumpai peranti yang kehilangan kejelasan bunyi di mana-mana tahap kelantangan tertentu. Suaranya tajam, jelas dan kuat pada masa yang sama. Pembesar suara monoaural di bahagian atas memastikan bahawa output diedarkan dalam 360degree pada semua sudut yang mungkin.

Kajian SRS-XB12 Sony: Saiz kecil, kuat dalam bunyi 6

Mids seimbang tanpa sebarang gangguan utama. Tinggi dan rendah yang disampaikan oleh pembesar suara SRS-XB12 juga mengagumkan. Kami tidak boleh banyak mengadu mengenai kualiti bunyi pembesar suara yang diberikan oleh tag harga.

Putusan

Secara keseluruhannya, kita boleh mengatakan bahawa penceramah mempunyai kebaikan dan keburukannya sendiri dengan lengkungannya lebih condong ke arah kebaikan daripada keburukan. Untuk meringkaskan, saiz kecil, mudah alih dengan tali, bunyi yang kuat dan jelas, hayat bateri yang baik dan reka bentuk yang kukuh adalah beberapa positifnya. Ia dinilai IP67 yang merupakan perkara yang baik. Harga yang berpatutan adalah satu lagi lapisan gula pada kek. Walaupun dilancarkan pada Rs 3,990, Sony SRS-XB12 disenaraikan dengan harga harga Rs 3,600 pada platform e-dagang Amazon.

Walau bagaimanapun, sesetengah mungkin mempunyai masalah dengan jam pengisian yang panjang. Kesukaran mengesan pembesar suara melalui Bluetooth sebelum memasangkannya boleh menjengkelkan kepada beberapa orang. Tetapi, jika anda sedang mencari pembesar bersaiz kecil untuk pihak-pihak kecil atau mengumpul jenis perkara, maka Sony SRS-XB12 adalah satu pilihan yang patut dipertimbangkan.

.

Leave a Reply