Kajian Nokia 7 Plus: Ace dalam pek telefon pintar Nokia

Kajian Nokia 7 Plus: Ace dalam pek telefon pintar Nokia


NEW DELHI: Ketika HMD Global menyerang semua senjata api tahun lalu dengan sebanyak enam telefon pintar, jelaslah bahawa permulaan Finland bukan hanya di sini untuk berdering dalam pemikiran pelanggan tetapi tetap kuat dan memberikan persaingan untuk wang mereka. Selepas meningkat kepada kemasyhuran dan menyaksikan 'berjaya' 2017, firma tahun ini telah memaksa jalan ke segmen harga baru dalam usaha membina salah satu resolusi 2018nya – memperluaskan portfolio.

Untuk melaksanakan visi tersebut, HMD meletakkan salah satu telefon pintarnya dalam salah satu harga kurungan yang mungkin menjadi segmen kompetitif utama yang akan datang tetapi belum jenuh. Kami bercakap mengenai Nokia 7 Plus yang kini merupakan nama yang menonjol dalam segmen Rs 23,000-27,000. Teg harga Rs 25,999 telefon pintar adalah wajar atau tidak, kami akan datang ke dalamnya sedikit.

Nokia 7 Plus, sejak pengenalannya pada persidangan MWC 2018 kembali pada bulan Februari telah menjana peminatnya sendiri dan telah membuatnya ke India agak cepat daripada apa yang kita lihat tahun lepas. Telefon pintar itu naik untuk pesanan pra, bermula semalam (20 April) dan dijangka akan dijual dalam beberapa hari akan datang. Jadi sebelum anda menambahnya ke e-kart dan teruskan ke checkout, baca ulasan di bawah.

Kajian Nokia 7 Plus: Ace dalam pek telefon pintar Nokia 1

Reka bentuk

Ia perang di sana apabila ia datang kepada reka bentuk. Beribu-ribu telefon pintar berada dalam pergaduhan untuk menjadi raja cincin. Walau bagaimanapun, jika anda bertanya kepada kami, Nokia 7 Plus adalah salah satu daripada batu bata yang paling indah yang kami lihat pada tanda harga tertentu. Unit semakan yang kami terima adalah model Black / Copper, yang kelihatan senyap namun dengan keanggunan, keutamaan tembaga pada kamera belakang dan sisi. Terdapat juga variasi White / Copper jika anda dapat mengekalkan rupanya.

HMD menyimpannya dengan mudah dengan panel hitam kosong Nokia 7 Plus tanpa sebarang gimik seperti skrin kurang bezel, bahagian melengkung atau 'takik'. Apa yang menambah kepada 7 Plus 'ialah aluminium aluminium 6000 membina dengan seramik salutan yang kelihatan plastik tetapi sebenarnya tidak. Pengguna tangan peluh tidak perlu bimbang tentang cap jari dan tudung di bahagian belakang.

Tidak seperti apa yang kita lihat pada masa kini, telefon pintar itu tidak menunjukkan sebarang talian antena dengan terang-terangan di belakang. Apa yang ada ialah logo 'Nokia' dan 'Android One' di tengah dan bawah bersama dengan sensor cap jari dan persediaan kamera belakang dua ke arah atas. Butang kuasa dan kelantangan berada di sebelah kanan dan sebelah kiri adalah tempat slot dwi-SIM hibrid terletak. Atas dan bawah mempunyai bicu fon kepala 3.5mm dan pelabuhan pengecas USB Jenis-C selain pembesar suara mono.

Kajian Nokia 7 Plus: Ace dalam pek telefon pintar Nokia 2

Sesetengah kelemahan kecil di sini adalah bahawa peranti boleh membuktikan mempunyai jejak yang besar untuk seseorang dengan tangan berukuran kecil dan ia juga licin. Tetapi pembingkaian logam di bahagian dalamnya mungkin dapat menahan jatuh kasual dari beberapa kaki.

Paparan

Nokia 7 Plus tidak begitu besar dari segi paparan, sekurang-kurangnya dalam teori. Ia mempunyai skrin LCD IPS penuh (1080×2160 piksel) 6 inci, yang kedengarannya biasa-biasa saja tetapi tidak seburuk yang anda fikirkan. Untuk kebanyakan tugasan rutin, ia melakukan dengan baik dan dalam beberapa perkara, lebih baik. Ya, anda tidak mendapat warna super tepu, yang mana mungkin dikatakan palsu, tetapi masih menawarkan kanvas yang bagus untuk dilihat.

The Corning Gorilla Glass 3 bukanlah yang terkini tetapi ia berfungsi dengan baik untuk menghalang skrin daripada mendapat goresan kecil dalam penggunaan sehari-hari. Walau bagaimanapun, kami masih mengesyorkan anda untuk mendapatkan penutup skrin untuk peranti ini. Di bawah cahaya matahari langsung, skrin hanya cukup cerah untuk mendapatkan kerja yang dilakukan dan dalam keadaan cahaya yang rendah ia berjalan dengan selesa.

Sebagai tambahan kepada ini, anda mendapatkan set tip biasa seperti kecerahan adaptif, Kawalan Malam dan Kawalan Ambient (termasuk bila untuk menunjukkan pemberitahuan). Salah satu ciri hebat yang kami dapati amat berguna ialah ketuk dua kali untuk bangun skrin. Ini berguna terutamanya apabila sensor cap jari berada di belakang supaya anda tidak perlu mengambil peranti atau tekan butang kuasa setiap kali untuk menghidupkan skrin.

Kajian Nokia 7 Plus: Ace dalam pek telefon pintar Nokia 3

Prestasi

Walaupun telefon bimbit jatuh di payung Android One Google, ia tidak akan membatasi anda dengan apa-apa cara daripada apa-apa (melainkan jika anda terlalu banyak diperibadikan). Telefon pintar ini berfungsi (dan masih berfungsi) tanpa memberi sedikit pun sedikit kecewa. Memperkasakannya adalah Qualcomm Snapdragon 660, yang agak baru dan cukup kuat untuk menjalankan aplikasi grafik berat yang juga dalam mod skrin berpecah.

Menyokong pemproses yang baik adalah RAM LPDDR4 4GB, yang memberikan segmen harga dan seluruh spesifikasi perkakasan, cukup untuk membuat sistem berjalan dengan lancar. Di samping itu, hakikat bahawa telefon pintar menggunakan stok Android UI menjadikan pengalaman lebih baik kerana tidak ada bloatware atau ciri tambahan seperti yang anda dapat dalam UI lain oleh OEM.

Menjalankan telefon pintar melalui Antutu dan Geekbench memberi kita nombor yang baik, tiada apa-apa yang meniup. Pada Antutu the 7 Plus menerima 140262, manakala dalam pameran tunggal dan multi-core Geekbench masing-masing mendapat 1640 dan 5846.

Kajian Nokia 7 Plus: Ace dalam pek telefon pintar Nokia 4

Kamera

Kamera adalah salah satu daripada mata terkuat dari 7 Plus. Ia berjaya mengklik beberapa tembakan terbaik tidak kira apa. Kami menembak beberapa ratus imej menggunakan HDR, Live Bokeh, Pro Mode dan Panorama, hanya untuk melihatnya melakukan lebih baik daripada jangkaan kami. Apa yang membuatkan prestasi yang mengagumkan mungkin dua kamera belakang yang membanggakan sensor 12MP dan 13MP yang dikuasai oleh optik ZEISS. Imej yang ditembak dalam zoom 2x lebih baik daripada apa yang kita lihat pada orang lain dalam kelas yang sama. Bukan cuma aperture f / 1.7 (sensor 12MP) dan f / 2.6 aperture (sensor 13MP) yang cepat untuk menangkap imej, kelajuan autofocusing juga baik.

Prestasi cahaya rendah juga tidak akan mengecewakan anda bukan kerana apertur yang rendah tetapi juga disebabkan saiz piksel yang lebih besar daripada 1.4um. Nokia 7 Plus berusaha sedaya upaya untuk mengekalkan ketajaman dan warna-warna utuh tetapi dalam keadaan rumit, contohnya ketika mengklik ke 2x zoom dalam cahaya rendah, ia memberikan keutamaan kepada warna lebih ketajaman. Imej menjadi licin untuk menggabungkan bunyi bising.

Penyerang 16MP yang menghadap depan adalah kegembiraan untuk digunakan. Ia tidak benar-benar mengklik imej sebenar tetapi meningkatkan sedikit untuk menjadikannya sesuai untuk perkongsian media sosial. Jadi mereka yang mencari imej sebenar seperti iPhone, jangan mengharapkannya. Tetapi anda mendapat semua ciri asas seperti Timer, HDR Auto, Flash dan Bokeh. Sama seperti peranti Nokia, terdapat ciri Bothie ikonik supaya anda boleh menggunakan kedua-dua kamera depan dan belakang pada satu skrin, menangkap kedua-dua belah telefon bimbit sekali gus.

Kajian Nokia 7 Plus: Ace dalam pek telefon pintar Nokia 5

Bateri

Bateri adalah sesuatu yang boleh dijadikan HMD sebagai USP telefon pintar semasa memasarkannya. Handset ini mempunyai salah satu bateri terbaik dan tahan lama yang dilihat dalam telefon bimbit sub-Rs 30,000 kategori. Bateri kapasiti 3800mAh sebenarnya lebih daripada itu di Samsung Galaxy S9 Plus. Pada penggunaan purata yang merangkumi segala-galanya dari streaming audio ke panggilan, permainan dan banyak lagi, Nokia 7 Plus mudah bertahan selama 12 jam. Pada masa yang kerap, peranti memberi kita lebih dari 5-7 jam masa skrin, yang mengagumkan sendiri.

Apa yang datang sebagai ceri di bahagian atas ialah sokongan untuk mengecas laju di samping trik pengurusan kuasa yang bagus dalam menu tetapan bateri untuk meningkatkan kehidupan. HMD mendakwa Nokia 7 Plus dapat berjalan selama 2 hari tetapi itu dalam persekitaran terkawal dan keadaan yang ideal.

Kajian Nokia 7 Plus: Ace dalam pek telefon pintar Nokia 6

Putusan

Untuk pengguna seharian, telefon bimbit ini mungkin menjadi kuda terbaik untuk bertaruh. Ini bukan sahaja kerana penampilan yang menjadikannya menarik tetapi juga spesifikasi yang disampaikannya untuk harga Rs 25,999. Paparan nisbah aspek 18: 9 adalah mendalam, sistem operasi mengalir secara percuma dan licin, pemproses berfungsi dengan baik, kamera berfungsi dengan baik dan bateri mempunyai mata ditambah sendiri. Sekiranya telefon pintar itu berharga Rs 22,000 atau kurang, ia akan dapat membunuh pasaran yang penuh sesak dengan semua Motos dan Kepujian pada masa ini. Tetapi sehingga menjadi kenyataan, anda benar-benar dapat menganggap ini sebagai telefon pintar yang boleh dipercayai yang sangat membayangkan ia tidak akan disedari tanpa membuat tanda.


Watch Gadget Sekarang video 7box unboxing Nokia di bawah:

02:37

Unboxing: Nokia 7 Plus

Memuatkan "src =" https://static.toiimg.com/photo/42715392.cms

.

Leave a Reply