Kajian Motorola One Macro: Kompeten dan mampu

Kajian Motorola One Macro: Kompeten dan mampu


Selepas Motorola One Vision dan Motorola One Action, telefon seterusnya dalam siri Motorola One ialah Motorola One Macro. Ini adalah peranti kelima peranti keluarga tertentu ini oleh Motorola milik Motorola. Telefon ini adalah tahap kemasukan dan telah dilancarkan pada Rs 9,999. Peranti ini hanya datang dalam satu RAM dan varian simpanan dalaman: 4GB + 64GB dalam warna Space Blue tunggal.

Satu kemunculan utama telefon ini ialah kamera Makro Vision (lensa Macro yang khusus) yang telah diberikan untuk membiarkan telefon mengambil imej yang sangat jelas dari dekat, seperti kira-kira dari hampir 2cm. Ciri-ciri menarik lain ialah bateri 4000mAh dan port USB Jenis-C untuk pengecasan lebih cepat. Kami menguji Motorola One Macro untuk sementara waktu dan inilah yang kami fikirkan:

Motorola One Macro: Design

Kajian Motorola One Macro: Kompeten dan mampu 1Motorola One Macro adalah peranti ringan tipis (beratnya kira-kira 186 gm) yang boleh dipegang dengan selesa dengan satu tangan. Handset tidak tergelincir dari cengkaman sama sekali dan sesuai dengan tangannya. Ia mengukur 157.6 x 75.41 x 8.99mm dan IPX2 diberi nilai, dengan reka bentuk penghalau air. Bahagian belakang diperbuat daripada plastik berkilat yang mencetak cap jari dan tudung. Telefon pintar telah mendapat pintar, minimalis dan kelihatan kemas keseluruhan.

Telefon pintar mempunyai skrin HD + 6.2 inci yang telah mendapat takat air pada bahagian atas. Di dalam ruang kedudukan terletak kamera depan 8MP dan gril super sempit untuk alat dengar suara. Skrin ini mempunyai kira-kira 2cm tebal tebal di bahagian bawah dan sekitar 1cm tebal tebal di bahagian atas dan di kedua-dua sisi.

Kelebihan kanan membawa butang kelantangan dan butang kuasa dari atas manakala sisi kiri hanya menempatkan slot kad SIM dual nano yang boleh digunakan untuk menempatkan dua kad SIM nano atau satu kad SIM nano dan kad microSD dalam bingkai yang sama. Anda tidak boleh mempunyai semua tiga, iaitu kedua-dua kad SIM dan kad microSD dalam slot pada masa yang sama.

Butang kelantangan dan kuasa datang terjepit dengan selamat di dalam badan telefon dan tidak bergerak ke belakang apabila ditekan. Walaupun diletakkan di bahagian atas tepi, butang masih mudah dicapai dengan ibu jari kerana saiz skrin 6.2 inci.

Hujung bahagian atas telefon membawa bicu fon kepala 3.5mm dan mikrofon. Kelebihan bawah telah mendapat ruang untuk mikrofon utama, port pengisian USB Type-C dan lima lubang pembesar bulat kecil, semua sejajar dari kiri ke kanan dalam pesanan ini sahaja.

Kajian Motorola One Macro: Kompeten dan mampu 2

Belakang telefon pintar dihiasi dengan persediaan kamera tiga belas dengan flash LED. Kamera belakang primer utama 13MP terletak pada bahagian atas sebelah kiri manakala sisanya tiga, bersama-sama dengan flash LED disertakan dalam bahagian berbentuk kapsul panjang. Kamera tidak menonjol dari bahagian belakang dan oleh itu, telefon boleh berbaring di belakang di atas meja tanpa bahaya ia tergelincir.

Kajian Motorola One Macro: Kompeten dan mampu 3

Menuju bahagian tengah atas belakang berkilat terletak pembaca cap jari dengan 'M' logo Motorola di dalamnya. Ke arah bawah, anda akan menemui 'Motorolaone' yang tertanam di badan telefon, walaupun ia tidak kelihatan pada pandangan pertama.

Motorola One Macro: Paparan


Telefon pintar itu dilengkapi dengan paparan Max Vision HD + 6.2 inci (1520 x 720p) dengan nisbah skrin hingga ke-82 dan kepadatan 270ppi.

Paparan sangat tajam dan terang dan ikon aplikasinya disusun dengan kemas. Telefon ini mempunyai ciri kecerahan adaptif yang mula belajar corak peribadi tahap kecerahan yang ditetapkan pada waktu yang berbeza pada waktu siang. Terdapat suasana Malam untuk menyekat beberapa cahaya Biru yang berbahaya dan membuat paparan lebih hangat. Kami mendapati kecerahan skrin menjadi optimum pada setiap masa sepanjang hari, walaupun di bawah cahaya matahari yang cerah, sesuatu yang sukar dicari di kebanyakan telefon pintar Android dalam pelbagai harga hari ini.

Kajian Motorola One Macro: Kompeten dan mampu 4

Sama ada menonton video atau permainan, paparan Motorola One Macro tidak mengecewakan sama sekali. Pada julat harga ini, Motorola telah melakukan pekerjaan terpuji untuk memberikan paparan yang kompeten.

Motorola One Macro: Prestasi


Telefon pintar ini dikuasakan oleh pemproses MediaTek Helio P70 oktas 2.0GHz dan GPU Mali-G72 900Mhz, ditambah dengan RAM 4GB DDR4. Storan asal yang disediakan oleh telefon adalah 64GB yang boleh dikembangkan hingga 512GB melalui microSD. Telefon ini menjalankan Android 9 Pie OS.

Pelbagai sensor yang dilengkapi dengan telefon adalah Pemberitahuan LED, sensor cap jari, sensor jarak, pecutan, sensor cahaya ambien dan giroskop.

Kajian Motorola One Macro: Kompeten dan mampu 5

Pendaftaran cap jari dan muka untuk tujuan membuka kunci adalah sangat lancar. Telefon bimbit mengambil data biometrik dengan sangat cepat dan kami juga menyukai kelajuan yang ia membuka kunci telefon. Hanya menyentuh sensor cap jari dengan jari selama kira-kira satu saat membuka kunci telefon. Juga, pengesanan wajah hanya mengambil masa yang kedua. Tetapi pengesanan muka berfungsi dengan baik hanya jika terdapat cahaya yang mencukupi mandi wajah anda, baik dari matahari luaran atau mentol pijar. Dalam kekurangan cahaya di dan di sekeliling wajah anda, pengesanan muka tidak memberikan hasil yang diingini, iaitu membuka kunci telefon.

Kajian Motorola One Macro: Kompeten dan mampu 6

Telefon ini berjalan di Stok Android dan dengan itu, anda tidak akan menemui apa-apa bloatware di atasnya. Walaupun agak lambat untuk menavigasi (kami tidak boleh menyalahkan Motorola untuk ini kerana kami sedang menguji ROG Phone II sebelum itu), ia tidak mengganggu kami dengan apa-apa masalah. Bagi pengguna kasual, ini tidak menjadi masalah.

Walau bagaimanapun, mempunyai pemproses Mediatek dalam telefon yang kos hanya di bawah Rs 10,000 dalam pasaran yang kompetitif mungkin menyakiti Motorola. Apabila jenama seperti Realme dan Xiaomi menawarkan pemproses Qualcomm Snapdragon, Motorola mungkin telah terlepas helah di sini. Setelah mengatakannya, prestasi telefon itu cukup memuaskan tetapi mereka yang suka pergi menggunakan spesifikasi di atas kertas mungkin kecewa melihat pemproses Mediatek.

Audio tidak begitu kuat pada pembesar suara dan hanya cukup untuk mendengar ucapan dalam video pada jumlah tertinggi. Penceramah tidak cukup berkuasa untuk muzik. Penggunaan fon telinga atau fon kepala adalah disyorkan.

Datang ke bateri, telefon ini disokong oleh bateri 4000mAh dengan pengecas cepat 10W. Telefon ini berfungsi dengan baik dari segi prestasi bateri dan berlangsung sekitar satu hari dalam penggunaan sederhana dan berat.

Motorola One Macro: Camera


Untuk tugas optik, telefon dilengkapi dengan persediaan kamera tiga kali ganda dari 13MP (utama) + 2MP (kedalaman) + 2MP (Makro). Kamera hadapan adalah 8MP. Mari kita bercakap mengenai kamera dengan lebih terperinci. Sensor utama 13 MP telah mendapat f / 2.0 aperture dan saiz piksel 1.12um. Ia mempunyai keupayaan Laser Autofocus. Sensor kedalaman 2 MP dilengkapi dengan f / 2.2 aperture dan saiz piksel 1.75um. Kanta kamera belakang ketiga, yang merupakan lensa makro khusus 2MP, telah mendapat f2.2 aperture dan saiz piksel 1.75um piksel. Ia telah mendapat flash LED dan bantuan PDAF (Fasa Pengesanan Auto Fokus). Kamera 8MP hadapan datang dengan f / 2.2 aperture dan saiz 1.12um piksel. Kamera ini dilengkapi dengan teknologi Skrin Flash.

Mod Makro yang merupakan USP telefon melakukan kerja yang baik. Pukulan kamera dalam mod Makro agak cantik, foto-foto yang diambil pada jarak yang sangat dekat datang dengan banyak kejelasan dan kedalaman.

Kajian Motorola One Macro: Kompeten dan mampu 7

Tembakan kamera siang hari sangat jelas dan tajam hanya dengan sedikit gandum di dalamnya. Selfies yang kami ambil pada siang hari menangkap warna semulajadi kulit tanpa sebarang jenis penyisipan warna. Mod bokeh juga berfungsi dengan baik dengan pengesanan pinggir tepat sepanjang masa.

Kajian Motorola One Macro: Kompeten dan mampu 8

Tembakan malam juga baik tetapi kejelasan agak kurang daripada yang diambil pada hari itu, dengan penambahan bijirin.

Kajian Motorola One Macro: Kompeten dan mampu 9

Putusan

Kajian Motorola One Macro: Kompeten dan mampu 10

Motorola One Macro kelihatannya menjadi pembelian yang sangat pintar bagi orang yang mencari telefon yang tahan lama dan boleh dipercayai dengan kamera yang baik di bawah Rs 10,000. Kehadiran pemproses MediaTek mungkin berpaling dari beberapa pembeli berpotensi tetapi secara keseluruhan kami cukup berpuas hati dengan telefon pintar. Motorola One Macro sangat menunggang kamera yang memberikan prestasi yang kompeten pada harga ini. Pasar yang kompetitif yang merupakan segmen sub-Rs 10,000 adalah yang sukar untuk retak dan bertahan. Motorola One Macro kelihatan mempunyai keupayaan untuk menonjol di kalangan orang ramai.

.

Leave a Reply