Kajian kamera Panasonic LUMIX S1R: Kegembiraan jurugambar

Kajian kamera Panasonic LUMIX S1R: Kegembiraan jurugambar


Panasonic LUMIX adalah jenama yang boleh diperhitungkan di seluruh dunia apabila anda bercakap tentang kamera SLR digital mewah. Ia di sana dengan premium Canon EOS, Sony Alpha dan Nikon D, bermain di bidang yang sama dan memotongnya di kawasan prestasi tertentu. Seperti setiap jenama kamera, Panasonic juga baru-baru ini cuba meningkatkan penanda aras dengan Panasonic LUMIX S1R. Kamera tanpa bingkai penuh memasuki pasaran India beberapa minggu yang lalu di Rs 2,99,990 besar untuk badan. Kami menggunakan kamera dengan lensa 24-105 F4, yang berharga Rs 3,67,990. Tetapi sebelum kita bercakap tentang kamera, ia harus menjadi kuat dan jelas bahawa Panasonic LUMIX S1R adalah ketat untuk profesional dan bukan untuk peminat. Walaupun itu membawa peranti dengan cara lebih banyak segmen niche yang biasanya anda dapatkan, ia membawa beberapa teknologi yang serius di dalam dengan beberapa ciri imej dan video yang sempurna. Berikut ulasan kami.

Reka bentuk

Seperti yang kita perhatikan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Panasonic biasanya menjadikan LUMIX DSLR mewahnya sangat tahan lama dan mekanikal dan semua ini tidak berubah dengan Panasonic LUMIX S1R. Binaan ini tidak kompromi kerana anda mendapatkan peranti aloi magnesium dengan pengedap cuaca untuk menjadikannya dapat digunakan dalam keadaan kasar. Sememangnya, ia tahan lembapan, tahan debu dan juga membekukan bukti sehingga -10 darjah. Ini masuk akal memandangkan jumlah perjalanan dan penggunaan penembak profesional. Walau bagaimanapun, berat DSLR mendapat perbalahan untuk semua ciri dan binaan ini, sesuatu yang tidak sepatutnya menjadi masalah.

Kajian kamera Panasonic LUMIX S1R: Kegembiraan jurugambar 1

Terdapat skrin bergerak (sehingga 45 darjah) yang bergantung kepada sebelah kanan dan ke atas sahaja, pemidang tilik elektronik dan

sekumpulan butang yang ditetapkan dalam fesyen biasa yang anda lihat dalam setiap DSLR yang lain. Terdapat empat kali panggilan untuk melayani pelbagai tujuan. Anda mendapat slot kad di sebelah kanan, slot bateri di bawah dan pelabuhan di sebelah kiri. Apa yang kami temui tidak begitu biasa di sini (dengan cara yang baik) adalah sokongan untuk kad SD / SDHC / SDXC dan kad XQD. Walau bagaimanapun, kami mendapati mekanisme pembukaan selak slot kad agak berbeza dan tidak begitu mudah. Anda perlu meluncurkan kunci ke bawah dan kemudian menolak seluruh selak ke arah anda untuk membukanya. Kunci slaid mendatar akan menjadi idea yang lebih baik.

Walaupun kamera boleh menahan kelembapan, ia tidak dapat mengekalkan percikan air kerana jalur paparan yang terdedah dan bukaan kecil yang lain. Oleh itu, gunakan kes sebelum anda memikirkan menyelam dan menangkap gambar bawah air.

Secara keseluruhannya, LUMIX S1R adalah tawaran reka bentuk pepejal dari Panasonic. Kawasan cengkaman adalah cukup supaya kita tidak berasa tidak selesa ketika memegangnya. Walau bagaimanapun, mengakses butang di bahagian atas pasti akan membuat anda menyesuaikan cengkaman atau menggunakan tangan kedua. Yang berkata, butang-butang tersebut berada di luar dengan baik dan tidak sempit di kawasan yang diberikan di sebelah paparan.

Prestasi

Untuk kamera yang kosnya sedikit, seseorang boleh mengharapkan Panasonic LUMIX S1R untuk memberikan sifar aduan apabila ia berkaitan dengan prestasi rakaman imej dan video. Anda mendapat sensor CMOS 47MP penuh bingkai dengan mengesan kontras autofocus dan 5-paksi dalam sistem 'Dual IS' dalam badan yang menyampaikan salah satu tembakan yang paling hebat apabila anda melihat dalam skrin besar. Autofokus juga berfungsi dalam keadaan paling mementingkan, walaupun di -6EV.

Kajian kamera Panasonic LUMIX S1R: Kegembiraan jurugambar 2

Terdapat juga mod High Res untuk menembak dalam resolusi 187MP, yang kami fikir adalah tambahan yang benar-benar baik untuk profesional. Mod ini pada dasarnya menangkap imej RAW dalam lapan paparan yang berbeza dan menggabungkannya menjadi satu. Anda tidak boleh selalu mengklik imej Tinggi Tinggi 187MP yang tajam apabila kamera dipegang. Ini lebih untuk digunakan apabila kamera berada pada tripod dan untuk membuat cetakan besar. Ini benar-benar baik untuk mengedit kerana mereka berada dalam RAW dan anda mendapat beberapa pilihan penyesuaian di sini juga termasuk kelewatan pengatup dan Pemprosesan Motion Blur.

Kami lebih kagum dengan penukaran autofokus pantas dan menjejaki subjek semasa mengklik. Anda hanya boleh menghidupkan kamera dan menangkap subjek tanpa perlu risau tentang tumpuan atau menunggu. Kesan sistem Dual IS, walaupun tidak dapat dilihat, turut dimainkan semasa mengklik dan menangkap video sebagai tambahan kepada 24-105 (F4) kanta yang kami gunakan selama ini. Kredit itu juga masuk ke sistem pembelajaran dalam LUMIX S1R yang boleh membezakan antara tubuh manusia dan haiwan untuk memberi tumpuan sewajarnya.

Walaupun semua ini (sebagai tambahan kepada tembakan pecah 9fps tanpa autofocus dan sehingga 1 / 16,000 kelajuan pengatup dalam model pengatup elektronik) adalah baik untuk jurugambar perjalanan dan sukan profesional, ia mungkin bukan pilihan terbaik untuk jurugambar studio profesional di luar sana. Apa yang mungkin menjadi kebimbangan ialah mod High-Res LUMIX S1R tidak menyokong Flash, sesuatu yang merupakan faktor penting dalam mengklik rakaman studio.

Tahap ISO asli berkisar antara 100-25,600 dan sehingga 51,200 dalam jajaran ISO berkembang. Anda boleh menangkap fail RAW 14-bit juga. Kali ini LUMIX S1R dikuasakan oleh pemproses Venus Engine baru Panasonic yang menyampaikan pukulan yang lebih nyata dan menyoroti keseimbangan / bayangan yang lebih baik dalam imej.

Kajian kamera Panasonic LUMIX S1R: Kegembiraan jurugambar 3

Bagi prestasi video, kamera cukup cecair untuk menembak video 4K pada 60fps, 30p dan 24p. Video ini juga boleh ditembak dalam kadar bit 150Mbps yang tinggi dan 4: 2: 0 8-bit yang rendah juga. Walau bagaimanapun, kamera itu memangkas video 4K semasa rakaman pada 1.09x dan malangnya, mempunyai had masa 10min untuk video 4K pada 60fps. Pada 30fps, had masa bertambah lebih daripada 20 minit. Sememangnya, ia juga mungkin untuk menembak video dalam resolusi penuh HD. Tetapi semua berkata, kamera kelihatannya lebih untuk seorang jurugambar daripada seorang juru video.

Satu lagi titik bercakap di sini ialah pemidang tilik elektronik yang besar di LUMIX S1R yang kami sungguh-sungguh menemui jejak langkah lebih awal daripada yang lain. Pemidang tilik OLED adalah super tajam pada 5.7million piksel, mempunyai pembesaran 0.78x yang mengagumkan dan mempunyai meter cahaya di dalam paparan. Ia juga menyokong kadar penyegaran 120Hz (atau 60Hz). Ia pasti menjadikan kes pemidang tilik elektronik terbaik yang kita lihat dalam seketika. Ketinggalannya adalah minimum dan ia satu-satunya pemidang tilik yang paling dekat apabila anda membandingkannya dengan apa yang anda lihat dalam kehidupan sebenar. Ia juga memanjangkan kapasiti penangkapan, tetapi kemudian banyak kredit pergi ke bateri juga.

Bateri

Membundarkan senarai spec kuat Panasonic LUMIX S1R adalah bateri 3050mAh yang besar, yang walaupun menambah berat badan keseluruhan kamera, tidak cukup baik dan kami harapkan. Selepas menggunakannya selama beberapa hari dan mengklik beberapa ratus imej dalam pelbagai keadaan, kami mendapat kira-kira 400 jus bernilai rata-rata pada kad SD. Ia akan menjadi sedikit sedikit apabila menggunakan kad XQD. Apa juga yang menjejaskan hayat bateri ialah EVF OLED yang mempunyai resolusi tinggi. Kami juga mencuba mod 'Power Saver' dari LUMIX S1R, yang secara dramatik meningkatkan bilangan tembakan ke sekitar 800-900. Mod secara automatik menjadikan kamera masuk ke mod tidur apabila anda mengalihkan perhatian anda dari pemidang tilik.

Bahagian yang baik di sini adalah sokongan kamera untuk mengecas melalui port 3.1 Type-C USB, sesuatu yang akan membiarkan anda mengecas kamera semasa anda sedang bergerak. Juga, mungkin untuk mengendalikan kamera semasa ia dicaj. Nifty but useful.

Kajian kamera Panasonic LUMIX S1R: Kegembiraan jurugambar 4

Putusan

Semuanya, kami mendapati Panasonic LUMIX S1R sebagai kamera cermin padat, sesuatu yang sebenarnya tahan lasak dan cukup kuat untuk dibawa tanpa berfikir dua kali tentang cara anda mengendalikannya. Dari segi prestasi, anda boleh bergantung kepada autofokus cepat dan kombo penstabilan imej dan hanya boleh menghidupkan kamera untuk memulakan rakaman tanpa menyemak hasilnya, sesuatu yang tidak mungkin dengan setiap kamera lain. Walaupun terdapat beberapa ciri yang pesaingnya dari Sony, Nikon dan Canon terlepas, ia tidak semestinya memenuhi keperluan juru video. Apa yang dipersoalkan sekarang ialah ekosistem kanta yang kamera akan bergerak ke hadapan. Buat masa ini, lensa 24-105 F4 OIS melakukan keadilan. Tetapi berapa lama?

Selain itu, jika anda mahukan nilai yang lebih baik untuk wang, anda sentiasa mempunyai kamera seperti Fujifilm GFX 50R, yang lebih kecil dan lebih murah, Nikon Z 7 atau Sony A7R III, kedua-duanya mempunyai sensor resolusi serupa (hampir) sebagai LUMIX S1R . Tetapi jika anda mempunyai Rs 2,99,990 dan Rs 3,67,990 untuk ganti, membelinya. Jika tidak, pergi untuk LUMIX S1 yang lebih murah. Yang mengatakan, S1R adalah kamera tanpa kompromi yang ditentukan dengan baik dan melakukan yang sangat baik dalam apa jua yang dilakukannya. Ia bukan kursus utama tetapi lebih daripada pencuci mulut untuk jurugambar profesional untuk disiram.

.

Leave a Reply