Kajian Canon EOS M50: Peningkatan yang anda sedang menunggu

Kajian Canon EOS M50: Peningkatan yang anda sedang menunggu


Bagi kebanyakan daripada kita, telefon pintar nampaknya telah menggantikan kamera high-end kerana mereka tumbuh lebih garang dan mudah alih dengan setiap tahun berlalu. Walau bagaimanapun, sebagai kamera telefon pintar yang baik, mereka tidak boleh sentiasa diletakkan pada kamera profesional. Kawalan yang anda dapat apabila menggunakan kamera profesional masih tidak dapat ditandingi jika dibandingkan dengan telefon pintar. Canon adalah nama yang cukup popular di pasaran kamera dan lebih dikenali dengan barisan EOSnya. Barisan EOS telah menyaksikan pertumbuhan mantap di India. Walaupun DSLR mempunyai gembar-gembur sendiri, siri EOS M-lain mempunyai daya tarikan yang berbeza. Kami telah menggunakan Canon EOS M6 dan M3 (untuk tempoh masa yang singkat) dan mendapati ia bernilai harga, cara yang lebih baik daripada kebanyakan telefon pintar berbahan dua dan tiga kamera. Dan pada tahun ini, Canon telah menambah ahli baru dalam barisan – EOS M50.

Kamera cermin baru ini memasuki pantai India pada bulan April tahun ini dan akan menetapkan anda kembali dengan Rs 61,995 jika anda membelinya bersama-sama dengan lensa EF 15-45mm f / 3.5-6.3 IS STM. Canon mendakwa telah meningkatkan ciri rakaman video dengan M50 bersama dengan banyak ciri yang dipertingkatkan lagi. Jadi kami mencuba tangan kami di kamera cermin baru selama beberapa minggu dan ini adalah kajian kami.

Reka bentuk

Canon EOS M50 memainkan reka bentuk yang sama seperti siri EOS M-s sehingga anda tidak akan mendapat banyak kejutan di hadapan itu. Kamera mempunyai reka bentuk yang ramping yang biasa dengan skrin berputar. Sebilangan yang kita suka melihat kompak itu, kami mendapati agak sukar untuk mendapatkan cengkaman yang betul. Walau bagaimanapun, ia adalah padat dan mengambil sedikit ruang di dalam beg anda. Berbanding dengan EOS M6, M50 agak berat lebih kurang hampir 400 gram (termasuk bateri dan kad microSD) tetapi itu tidak menjadi masalah untuk majoriti pengguna.

Kajian Canon EOS M50: Peningkatan yang anda sedang menunggu 1

Penampilan dan reka bentuk keseluruhan lebih kepada sisi premium seperti yang berlaku dengan siri kamera cermin EOS M yang lain. Dari butang-butang untuk berputar cepat dengan groves dan sarung, segala-galanya adalah hitam pinjaman M50 penampilan senyap. Plastik menguasai pembentukan kamera tetapi juga membuat peranti berasa kuat.

Anda mendapat hampir segala-galanya dari segi fungsi, dail kawalan seperti apa yang ada dalam M100, pemidang tilik elektronik yang hilang dalam M6, hotshot, dail mod dan banyak lagi. Anda juga mendapat butang fungsi yang disesuaikan bersama dengan butang khusus untuk pelepasan pengatup dan rakaman video.

Terdapat juga skrin sentuh LCD 3-inci yang boleh diputar sehingga 180 darjah dan keluar ke sisi, sesuatu yang menjadikan hidup lebih mudah untuk vloggers. Juga, slot kad bateri dan SD kedua-duanya berada di bahagian bawah dan boleh diakses dengan hanya satu slot seperti kamera tanpa mirror M-series yang lain.

Walaupun reka bentuk itu melekat dengan barisan yang lain dan tidak mempunyai ciri-ciri luar, ia masih kelihatan menarik. Tetapi seperti yang kita semua tahu, reka bentuk hanya sebahagian kecil daripada pakej. Sebahagian besar terletak pada bagaimana peranti berfungsi.

Prestasi

Canon EOS M50 adalah sesuatu yang tidak akan menjadi pilihan pertama jurugambar kasual. Ia dibuat untuk mereka yang serius mengenai fotografi tetapi tidak seperti yang kaya dengan ciri sebagai DSLR mewah. Ia berpotensi menjadi alternatif yang baik untuk DSLR mid-range tetapi dengan beberapa pengorbanan dalam jabatan ciri.

Kajian Canon EOS M50: Peningkatan yang anda sedang menunggu 2

Kamera ini mempunyai sensor 24MP CMOS di atas kapal dan mengklik imej dalam nisbah aspek 3: 2 biasa. Anda juga mendapat sistem autofokus Dual Pixel CMOS yang pantas dan tepat menjejaki subjek semasa menangkap video. Beberapa mod autofokus yang anda dapatkan di sini ialah Face + Penjejakan AF, AF Zon dan AF 1-point.

Imej menembak adalah kegembiraan dengan Canon EOS M50. Sensor 24MP melakukan tugas yang baik dalam mereplikasi warna, sesuatu yang telah disempurnakan oleh Canon selama bertahun-tahun. Julat piksel yang dinamik adalah baik kerana seseorang masih boleh mencerahkan imej gelap oleh beberapa Menghentikan tanpa menyaksikan banyak bunyi. Tidak syak lagi imej-imej yang dihasilkan adalah sangat tajam, satu kredit yang juga pergi ke 143 titik autofocus yang berfungsi seiring dengan sistem penstabilan imej Dual Sensing. Namun ciri yang terakhir ini tidak tersedia pada semua kanta M50 yang serasi.

Adalah bernilai menambah di sini bahawa Canon, selepas menggunakan CR2 selama lebih satu dekad, telah berpindah ke CR3 kali ini untuk imej RAW. CR3 memperkenalkan format RAW atau C-RAW termampat yang sama seperti imej RAW biasa tetapi berat lebih ringan dengan sisihan minima dalam kualiti. Jika anda suka menggunakan format RAW, anda boleh menggunakan C-RAW untuk kegunaan harian.

Tahap ISO Canon EOS M50 adalah baik tetapi tiada apa yang akan menimbulkan kening. Kamera cermin mempunyai julat ISO 100 hingga 6400 dalam mod Auto dan boleh naik ke 51200 dalam mod P (diperluas). Kebisingan adalah minimum apabila menangkap pada waktu malam. Anda tidak akan dapat melihat sebarang masalah pada skrin besar. Beberapa gambar siluet yang kami ambil menggunakan M50 keluar sangat bagus. Hitam adalah utuh dan kesan halo tidak ada yang harus menjadi masalah. Walau bagaimanapun, zum imej pada skrin besar akan menunjukkan kelancaran kecil kerana pemproses cuba menyembunyikan bunyi bising. Tetapi ini hanya untuk mereka yang menjadi pemukul sebenar untuk kesempurnaan.

Kajian Canon EOS M50: Peningkatan yang anda sedang menunggu 3

Kualiti keseluruhan imej seolah-olah telah bertambah baik sedikit tetapi mungkin tidak dapat dilihat oleh orang ramai. M50 juga merupakan syarikat yang pertama menggunakan pemproses Digic 8. Walaupun perbezaan ini tidak dapat diperhatikan dengan segera, membandingkan kualiti imej yang diperbesarkan bersebelahan dengan satu tembakan oleh EOS M6 akan menunjukkan peningkatan pada M50. Pembiakan warna baik dengan Reds, Greens dan Blues yang muncul dengan baik.

Prestasi video Canon EOS M50 juga melebihi purata. Kamera menembak dalam format MP4 dan H.264 dalam tiga resolusi berbeza – 4K (3840×2160 piksel), Full HD (1920×1080 piksel) dan HD (1280×720 piksel). Bagi kadar bingkai, cam boleh menembak video 4K dalam 24fps, video HD Penuh dalam 60fps, 30fps dan 24fps, dan video HD dalam 120fps dan 60fps.

Salah satu kelemahan yang kami perhatikan dalam rakaman video 4K adalah bahawa kamera melumpuhkan sistem autofocus Dual Pixel, yang hilang pada tahap tertentu kestabilan video. Kami masih belum pasti apa yang membuat Canon mengambil keputusan itu tetapi masih, itu tidak akan dihargai untuk pembuat video. Kelemahan kedua ialah apabila resolusi video meningkat, kawasan liputan akan dipotong.

Bercakap tentang kualiti, kebanyakan pengguna akan mendapati video yang cukup layak untuk berjalan hampir di mana sahaja. Tetapi jika anda seorang jurugambar profesional, maka anda mungkin tidak dapat menemuinya. Kualiti video 4K mungkin kelihatan baik untuk pelanggan biasa, mereka yang memasuki dan meletakkannya terhadap DSLR mewah akan melihat video itu lebih lancar. Kami menguji video terhadap adik M50 sendiri, EOS 5D Mark IV dan Lumix GH5 (hanya demi itu) dan mendapati mereka lebih baik.

Autofokus dalam video berfungsi sempurna pada subjek yang bergerak. Melompat dari subjek dalam pukulan video dekat ke subjek jauh juga pantas dan tepat. Jika anda menginginkan pukulan video yang lebih stabil pada subjek yang bergerak, kami mengesyorkan anda untuk menembaknya pada HD penuh kerana Dual Pixel AF juga berfungsi dengan baik dengan resolusi tertentu.

Kajian Canon EOS M50: Peningkatan yang anda sedang menunggu 4

Terdapat beberapa perubahan dalam pilihan sambungan yang dibawa oleh M50 tetapi kebanyakannya tetap sama dengan apa yang dilihat dalam kamera siri M sebelum ini. Ia mempunyai ciri baru yang dipanggil Auto Transfer, yang memindahkan imej JPEG ke telefon pintar yang disambungkan dan PC semasa ia mengklik. Perlu menambah bahawa hanya JPEG boleh berfungsi dengan ciri ini, tiada imej atau video RAW. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menghantar video dan imej lain ke telefon pintar atau PC hanya jika mereka berada di rangkaian wayarles yang sama.

Juga, seperti yang selalu berlaku, anda perlu memuat turun Apl Kamera Kamera Canon pada telefon pintar anda untuk menyegerakkannya dan memindahkan imej.

Pemidang tilik elektronik OLED 2.36M berfungsi seperti yang diharapkan tanpa memberikan sebarang peluang untuk mengadu. Bagi paparan LCD, kefungsian skrin sentuh adalah hebat berbanding apa yang dilihat pada pesaing. Ia boleh dibalik dan boleh diputar, memberikan jurugambar fleksibiliti yang diperlukan apabila mengklik imej dalam situasi yang sukar. Ia juga mempunyai ciri autofocus sentuhan sehingga menembak video dengan subjek dalam fokus juga mudah.

Canon EOS M50 adalah pelaku yang mencukupi dari segi prestasi bateri. Kamera mirrorless berjalan pada bateri LP-E12 dan boleh berjalan untuk sekitar 200 tangkapan sebelum habis. Hayat bateri bagaimanapun, boleh diperluaskan lagi jika 'Mod Eko' diaktifkan. Video menembak secara semula jadi akan mengambil lebih banyak jus. Dalam keadaan ideal yang bermaksud menembak video dengan skrin pada dan tanpa zum, kamera boleh berjalan selama kira-kira 120 minit. Ia juga boleh memberi masa main balik sekitar 3-4 jam.

Sesetengah gambar dan video sampel boleh
dilihat di sini.

Kajian Canon EOS M50: Peningkatan yang anda sedang menunggu 5

Putusan

Canon EOS M50 pasti merupakan salah satu kamera cermin yang lebih baik dalam siri M yang menjaga beberapa ciri asas sambil menawarkan beberapa tweak. Harga pada Rs 60,000, kamera duduk sempurna dalam barisan dan menurut kami, memberikan lebih banyak ciri pada harga yang diberikan berbanding dengan yang ada dalam siri 1 Nikon dan siri Sony RX. Profesional mungkin menemui beberapa kaveat dengan M50 tetapi kemudian Canon mensasar untuk penonton sasaran yang berbeza. Sekiranya anda mempunyai DSLR asas dan ingin menaik taraf ke kamera yang mempunyai keupayaan yang hampir sama semasa berada dalam faktor bentuk padat, EOS M50 boleh menjadi salah satu kamera pergi ke. Jika bajetnya ketat, seseorang juga boleh pergi untuk EOS M6.

.

Leave a Reply