Gmail anda digodam? Berikut adalah cara anda boleh memulihkan akaun

Gmail anda digodam? Berikut adalah cara anda boleh memulihkan akaun


Gmail perkhidmatan e-mel Google adalah salah satu perkhidmatan e-mel yang paling banyak digunakan secara global. Pangkalan pengguna lebih dari satu bilion juga menjadikannya penggemar kegemaran.

Jadi, sekiranya anda melihat sebarang aktiviti yang mencurigakan pada akaun Gmail anda, maka kemungkinan seseorang mungkin telah diretas ke dalamnya. Inilah yang perlu anda lakukan untuk mendapatkan semula akaun anda dan menjadikannya lebih selamat. Ikuti langkah-langkah yang dinyatakan di bawah:

1. Pergi ke halaman pemulihan akaun

2. Jika anda tidak dapat mengingat kata laluan anda, klik Cuba soalan berbeza.

3. Gunakan e-mel pemulihan atau nombor telefon anda.

4. Gmail akan menghantar kod pemulihan untuk membuktikan pemilikan akaun anda ke nombor telefon / e-mel.

5. Sebagai alternatif, anda juga boleh menjawab soalan keselamatan anda, yang akan dipilih semasa membuat akaun ini.

6. Setelah anda menerima kod pemulihan, masukkannya di Gmail, Google kemudian akan meminta anda untuk mengubah kata laluan anda.

7. Gmail akan membawa anda melalui Cek Keselamatan sebaik sahaja anda ditandatangani. Pastikan anda menyemak dan menukar maklumat keselamatan anda.

Apa-apa aktiviti penggodam pada akaun Gmail anda juga boleh membuat akaun Google anda yang lain terdedah. Aktiviti pembayaran yang tidak sah, aktiviti Google Play yang tidak diketahui, aktiviti YouTube yang tidak diketahui, aplikasi yang tidak diketahui, dan sebagainya boleh menjadi bendera merah utama jika seseorang menggunakan akaun Google anda tanpa pengetahuan anda.

Ikuti petua ini untuk mendapatkan akaun Google anda:

1. Ikuti arahan dalam Pemeriksaan Keselamatan. Ini adalah perkhidmatan Google yang membantu pengguna memastikan akaun Google mereka selamat dengan memeriksa apl, peranti, izin akaun yang berkaitan dan lain-lain yang boleh mengakibatkan pengomporan akaun anda.

2. Segera ubah kata laluan Akaun Google anda, jika anda belum lagi.

3. Tukar kata laluan apl dan tapak di mana anda menggunakan kata laluan yang sama yang anda gunakan untuk Akaun Google anda

4. Tukar kata laluan apl dan tapak di mana anda log masuk dengan alamat e-mel Akaun Google anda serta apl dan tapak yang anda telah menyimpan kata laluan pada penyemak imbas Chrome anda.

5. Pastikan nombor telefon dan e-mel pemulihan anda betul, sehingga anda tetap mengetahui tentang aktivitas akun yang mencurigakan.

.

Leave a Reply