Bagaimana untuk menyimpan halaman web sebagai fail PDF pada peranti iOS

Bagaimana untuk menyimpan halaman web sebagai fail PDF pada peranti iOS


WWDC tahun ini agak besar kerana Apple mengumumkan semua iOS 11 baharu yang dilengkapi dengan banyak ciri. Sistem operasi baru membawa banyak ciri berguna kepada peranti Apple. Satu ciri tersebut adalah keupayaan untuk menyimpan halaman web sebagai fail PDF. Jika anda suka membaca artikel dan anda tidak selalu bersambung ke internet, ciri ini sangat berguna. Tetapi ia juga penting untuk diperhatikan bahawa ciri ini hanya boleh didapati di Safari aplikasi enjin carian lalai Apple.

Ikuti langkah mudah ini:

1) Buka Safari dan buka halaman web atau artikel yang ingin anda simpan sebagai halaman web.

2) Setelah artikel anda dimuatkan sepenuhnya, ketik pada butang Kongsi yang terletak di bahagian bawah layar.

3) Skrol sedikit ke kanan dan ketik ikon 'membuat PDF'.

4) Setelah selesai, anda akan melihat halaman pratonton fail PDF dan jika anda berpuas hati dengan ketukan pada 'Selesai' yang terletak di sudut kiri atas.

5) Sebaik sahaja anda memilih 'selesai', anda akan melihat mesej pop yang mengatakan, 'Simpan fail ke' dan 'Padamkan PDF'. Ketik pada pilihan pertama.

6) Di sini anda akan diberi pilihan untuk menyimpan fail dalam iCloud anda atau storan iPhone anda.

7) Jika anda menyimpannya di iCloud anda, anda akan dapat mengakses fail dari aplikasi 'Fail' yang baru diperkenalkan dengan iOS 11.

Ciri ini membolehkan anda menjimatkan hampir semua laman web yang anda ingin membacanya di luar talian. Walaupun ia hanya tersedia pada Safari pada masa ini, kami berharap dapat melihat ciri ini memanjangkan ke aplikasi enjin carian lain seperti Chrome atau Opera.

.

Leave a Reply