Bagaimana untuk mengaktifkan pengesahan dua faktor untuk akaun Google anda

Bagaimana untuk mengaktifkan pengesahan dua faktor untuk akaun Google anda


Pengesahan Dua Faktor (2FA) adalah lapisan keselamatan tambahan yang ditambahkan ke dalam akaun dalam talian untuk memastikan akses atau log masuk yang tidak dibenarkan. 2 'faktor' yang terlibat di sini ialah kata laluan akaun anda dan kod sementara yang dihantar kepada pengguna dalam masa nyata untuk pengesahan. Tujuannya adalah untuk mengesahkan log masuk atau transaksi dengan sekeping maklumat yang hanya pengguna akan mendapat akses (kemungkinan besar). Apabila sistem mengesan percubaan untuk log masuk, ia diprogram untuk memastikan kedua-dua 'faktor' berpuas hati dan akhirnya memberikan akses.

Peningkatan kes jenayah siber, kecurian data, penggodaman dan penipuan dalam talian lain yang menjadikan orang lebih sedar tentang keselamatan dalam talian. Menyediakan 2FA penting di seluruh akaun, bukan hanya untuk perbankan dalam talian dan akaun berkaitan kewangan lain. Sebagai bertindak sebagai pemeriksaan yang lebih baik terhadap akses tanpa izin ke akaun pengguna. Di sini kami beritahu anda bagaimana anda boleh menyediakan Pengesahan Dua Faktor untuk akaun Google anda.

Langkah 1:

Teruskan ke halaman Akaun Google saya. Halaman ini memberikan anda gambaran mengenai tetapan akaun Google anda dan aplikasi yang diberi kuasa. Anda boleh mengedit butiran peribadi anda, nombor hubungan alternatif dan juga menambah nombor hubungan utama anda di sini.

Langkah 2:

Di bawah bahagian "Log masuk & keselamatan" di halaman, anda akan diberikan pilihan untuk menjalankan "Pemeriksaan Keselamatan". Pertimbangkan ini alat diagnostik manual yang telah dibuat Google untuk memastikan bahawa akaun anda hanya diakses pada peranti yang dipercayai. Ia memberikan gambaran keseluruhan semua sesi aktif, peranti di mana akaun Google anda telah dilog masuk, aplikasi yang mempunyai akses ke profil akaun Google anda, dan akhirnya Pengesahan Dua Faktor.

Kami mengesyorkan agar anda menjejaki akaun anda dan menggunakan ciri ini bila-bila masa anda menukar peranti. Jika anda telah bergerak dan masuk ke pelbagai peranti dari pelbagai lokasi, maka anda boleh menjejaki sesi anda dan menyekat akses ke akaun anda pada peranti ini.

Langkah 3:

Sebaik sahaja anda melengkapkan persediaan Pengesahan Dua Faktor, sistem menyemak untuk melihat jika anda telah menambah nombor hubungan utama anda. Jika tidak, maka sistem meminta anda untuk menambah nombor terlebih dahulu. Setelah selesai, anda sudah bersedia untuk pergi.

.

Leave a Reply