Bagaimana untuk menetapkan kawalan ibu bapa pada komputer riba Windows anda

Bagaimana untuk menetapkan kawalan ibu bapa pada komputer riba Windows anda


Windows adalah salah satu Sistem Operasi yang paling popular untuk komputer peribadi termasuk komputer riba. Fungsi yang sangat baik dan kemudahan penggunaan menjadikan Windows platform pilihan untuk pelbagai jenis pengguna yang mempunyai keperluan yang berbeza-beza. OS terbaru dari Microsoft, Windows 10 membawa banyak ciri menarik untuk para pengguna yang membawa pengalaman pengguna ke tahap yang berbeza. Salah satu fungsi yang paling berguna yang ditawarkan ialah kemudahan menetapkan Kawalan Ibu Bapa.

Kawalan Ibu Bapa adalah ciri yang sangat berguna untuk ibu bapa yang berkongsi komputer riba Windows dengan anak-anak mereka. Bukan sahaja ia membantu anda mengawal akses mereka ke kandungan di internet tetapi juga membolehkan anda untuk memastikan mereka selamat dari pelbagai ancaman dalam talian seperti pemangsa yang boleh mengambil kesempatan daripada mereka tidak bersalah dan naivety.

Kawalan Ibu Bapa Keluarga Microsoft menawarkan banyak pilihan untuk mengawal aktiviti anak anda dalam talian apabila mereka mengakses peranti tersebut menggunakan akaun Microsoft mereka. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti untuk menetapkan kawalan ibu bapa pada komputer riba windows anda: –

Pra-syarat:

Anda memerlukan akaun Microsoft untuk diri sendiri dan juga untuk anak anda. Ini akan membolehkan anda mengawal akaun mereka dan memantau aktiviti mereka menggunakan mana-mana peranti yang berkaitan dengan internet. Anda perlu menyiapkan akaun anak anda terlebih dahulu untuk dapat mengawal akses mereka ke kandungan internet.

Langkah 1: – Buka Menu Tetapan tetingkap anda dan kemudian pilih "Akaun" dan kemudian pilih pilihan "Keluarga dan orang lain" dari menu

Langkah 2: – Sekarang anda perlu memilih pilihan "Tambah ahli keluarga"

Bagaimana untuk menetapkan kawalan ibu bapa pada komputer riba Windows anda 1

Langkah 3: – Jika anak anda tidak mempunyai akaun Microsoft, anda perlu memilih pilihan "Orang yang saya mahu tambahkan tidak mempunyai alamat e-mel.

Bagaimana untuk menetapkan kawalan ibu bapa pada komputer riba Windows anda 2

Langkah 4: – Sekarang pada skrin seterusnya isi semua butiran yang berkaitan dengan anak anda. Anda juga akan menyediakan kata laluan di sini. Selepas anda memasukkan semua butiran klik seterusnya.

Langkah 5: – Ikut arahan pada skrin dan anda akan diminta mengesahkan kata laluan Microsoft anda. Kini anda boleh menetapkan keizinan untuk akses internet anak anda.

Bagaimana untuk menetapkan kawalan ibu bapa pada komputer riba Windows anda 3

Langkah 6: – Setelah selesai proses, anda akan melihat skrin pengesahan "Baik untuk pergi".

Langkah 7: – Buka akaun e-mel anak anda dan selesaikan pengesahan e-mel dua surat daripada Microsoft.

Langkah 8: – Sekarang buka Menu Tetapan tetingkap anda dan kemudian pilih "Akaun" dan kemudian pilih pilihan "Keluarga dan orang lain" dari menu dan pilih "Urus Tetapan Keluarga Online."

Bagaimana untuk menetapkan kawalan ibu bapa pada komputer riba Windows anda 4

Langkah 9: – Ini akan membuka tetingkap baru dan dari sana anda boleh memilih akaun kanak-kanak yang anda perlukan untuk menetapkan kawalan ibu bapa.

Langkah 10: – Sekarang ikuti arahan pada skrin dan sediakan tahap kawalan untuk pelbagai parameter seperti penyemak imbas web, had masa, tetapan aplikasi dan permainan dan lain-lain yang akan mengawal akses internet anak anda.

Mengetahui bahawa anak-anak anda selamat dari ancaman dalam talian menawarkan anda ketenangan fikiran yang ketara kerana kini anda boleh mendorong mereka untuk menggunakan internet untuk meningkatkan pembelajaran dan pembelajaran mereka.

.

Leave a Reply