Asus Zenfone Max Pro M1 kajian: Bintang dilahirkan

Asus Zenfone Max Pro M1 kajian: Bintang dilahirkan


Pernahkah anda cuba menaiki kereta api tempatan dari stesen Dadar di Mumbai semasa 'jam sibuk'? Atau kereta api Metro dari Rajiv Chowk? Ada segelintir orang yang berkeliaran di sekeliling yang berusaha sebaik mungkin untuk mendapatkan kereta api secepat mungkin. Mungkin ia adalah analogi yang sedikit dibesar-besarkan tetapi itulah pasaran sub-Rs 15,000 smartphone di India seperti pada masa ini. Terdapat terlalu banyak telefon pintar dan jenama seperti Lenovo, Xiaomi, Honor, Motorola, Coolpad, Samsung, Vivo, Oppo semua menawarkan telefon pintar dengan ciri-ciri serupa untuk mendapatkan perhatian pelanggan yang berpotensi.

Walaupun kebanyakan jenama ini telah membuat percubaan yang ikhlas, yang telah melompat-lompat yang lain adalah pembuat telefon pintar Cina Xiaomi. Ia muncul sebagai peneraju pasaran telefon pintar India, dengan bahagian pasaran sebanyak 25%, pada suku terakhir. Strategi untuk Xiaomi agak mudah sebenarnya – menawarkan telefon bimbit berkualiti tinggi pada harga yang terlalu kompetitif. Dan ia telah bekerja untuk mereka.

Dalam apa yang kelihatan sebagai langkah yang diilhamkan oleh Xiaomi, pembuat telefon pintar Taiwan Asus telah melancarkan Zenfone Max Pro M1 di India. Ia mempunyai – sekurang-kurangnya di atas kertas – spesifikasi teratas pada harga potong-tekak. Telefon bimbit ini akan terdapat dalam tiga varian simpanan pada harga permulaan Rs 10,999. Tetapi adakah ia cukup untuk mengambil gigitan dari pai India manis Xiaomi? Kami lihat dalam tinjauan kami:

Asus Zenfone Max Pro M1 Design

Apabila ia datang untuk mereka bentuk, Asus tidak benar-benar menggunakan terlalu banyak bahan kelabu dan benar-benar menyimpan reka bentuk asas untuk Asus Zenfone. Selama bertahun-tahun kami telah melihat reka bentuk ini pada pelbagai telefon pintar.

Tidak ada lubang atau pisau cukur yang nipis dan ringkasnya Asus Zenfone Max mempunyai luaran yang selamat (baca membosankan). Apabila kebanyakan pengeluar telefon pintar cuba menarik perhatian pembeli mereka dengan ciri reka bentuk yang unik, "Asus Zenfone Max telah mengambil laluan tradisional dan datang dengan reka bentuk unibody logam dengan matte siap kembali.

Asus Zenfone Max Pro M1 kajian: Bintang dilahirkan 1

Di bahagian belakang, anda akan menemui persediaan kamera dwi-kemas yang kemas di sudut kiri atas, di atas lampu suluh. Kami perlu menyerahkannya kepada Asus sebagai aspek reka bentuk kamera belakang pada Zenfone Max Pro M1 yang mengetatkan bahawa pada
Xiaomi Redmi Note 5. Penyambungan kamera belakang dua pada Redmi Note 5 Pro menonjol dan kelihatan chunky, sedangkan Zenfone Max menempatkannya dengan cara yang lebih bersih. Selain itu, belakang juga mempunyai penderia cap jari pusat dan penjenamaan Asus. Walaupun terdapat kemasan matte, kami mendapati belakang menjadi terdedah kepada cap jari dan kotoran yang membuat kami menghapusnya sekurang-kurangnya beberapa kali sehari.

Setakat mana yang diletakkan di mana, Zenfone Max Pro M1 mempunyai butang kuasa di sebelah kanan bersama dengan penggila volum, dulang slot triple berada di kiri dan bicu audio 3.5mm, gril pembesar suara dan port microUSB diletakkan di bahagian bawah.

Secara keseluruhannya, adalah selamat untuk mengatakan bahawa apabila ia datang kepada reka bentuk, Asus Zenfone Max Pro M1 tidak mempunyai apa-apa yang luar biasa untuk ditawarkan.

Asus Zenfone Max Pro M1 Display
Sama seperti Xiaomi Redmi Note 5 Pro – telefon bimbit yang disebut-sebut terhadap ini – Asus Zenfone Max mempunyai skrin 5.99 inci dengan resolusi FHD + 2160x1080p. Paparan dilengkapi dengan ciri-ciri seperti Kecerahan Adaptive, Night Light – satu set standard yang cantik yang membuat pemotongan pada telefon bimbit sedia ada. Terdapat pilihan untuk memilih saiz fon, saiz paparan dan nada skrin juga.

Apabila ia datang kepada kualiti paparan, kami tidak mempunyai sebarang aduan dengan Zenfone Max Pro M1. Imej-imej itu agak tajam dan tidak ada pixelization. Keterbacaan cahaya matahari di bawah kecerahan maksimum juga lebih daripada cukup.

Prestasi Asus Zenfone Max Pro M1
Satu lagi ciri yang dikongsi oleh Asus Zenfone Max Pro M1 dan Xiaomi Redmi Note 5 Pro adalah pemproses – pemproses Qualcomm Snapdragon 636. Ini menjadikan telefon pintar Asus terkini peranti kedua di pasaran untuk dikuasakan oleh chipset berasaskan teknologi Kyro ini, yang dikatakan dilihat dalam chipset 800-seri. Pemproses ini dipasangkan dengan RAM 3GB dan storan dalaman 32GB.

Sama seperti Nota 5 Pro, kami tidak menghadapi sebarang masalah dalam menjalankan tugas rutin kami di Zenfone Max Pro. Tidak ada kelewatan bingkai-pembekuan atau pemanasan isu apa-apa sepanjang masa kami dengan telefon pintar. Kesemua aktiviti itu dijalankan dengan cara yang sama sekali bebas. Kedua-dua kualiti panggilan dan kualiti audio juga agak baik. Isu ini berterusan dengan pembesar suara yang diletakkan di bahagian bawah apabila bunyi akan teredam apabila peranti diletakkan dalam mod landskap.

Asus Zenfone Max Pro M1 kajian: Bintang dilahirkan 2

Asus Zenfone Max Pro M1 berjalan pada versi Android yang tulen – dan versi terbaru Android 8.1 Oreo out-of-the-box. Walaupun terdapat beberapa pengguna yang menghargai sokongan tema dan penyesuaian, kami suka Android vanila biasa. Di sudut pandangan kami, ini di mana Zenfone mendapat kelebihannya atas Xiaomi Redmi Note 5 Pro, yang kini berjalan pada kulit MIUI 9 berdasarkan Android 7.1.1 Nougat. Menjalankan versi Android terbaharu pastinya merupakan salah satu sorotan peranti. Antaramuka stok Android memastikan bahawa tiada bloatware dan memberikan pengalaman Android tulen dan kemas kini OS biasa.

Asus Zenfone Max Pro M1 Camera

The Asus Zenfone Max Pro M1 mempunyai kamera dua belakang 13MP + 5MP untuk menangkap imej kesan Bokeh. Di bahagian hadapan, pengguna mendapatkan kamera selfie 8MP. Spesifikasi kamera cukup standard untuk harga peranti, tetapi apa yang unik di sini adalah bahawa antara muka Zenfone Max Pro M1 bukanlah antara telefon pintar Android stok lain yang telah kita lihat.

Asus Zenfone Max Pro M1 kajian: Bintang dilahirkan 3

Peranti ini dilengkapi dengan antara muka aplikasi kamera Snapdragon yang dikatakan mesra pengguna dengan akses mudah ke mod kamera, penapis, pengindahan, tetapan dan kedalaman ciri medan, yang kami dapati agak benar dalam kes Zenfone Max Pro M1. Kami tidak perlu menggali untuk mencari apa yang kami cari pada masa itu, situasi yang kami hadapi dengan beberapa telefon bimbit dari masa ke masa.

Asus Zenfone Max Pro M1 kajian: Bintang dilahirkan 4

Datang ke kualiti imej, kami tidak begitu terpesona dengan imej yang diklik oleh telefon pintar. Kesan Bokeh dapat membuat perbezaan antara latar depan dan latar belakang – dan dengan itu menangkap imej yang sempurna – apabila terdedah kepada tetapan yang terang. Walau bagaimanapun, perkara yang sama tidak boleh dikatakan mengenai masa ketika kami berada dalam persekitaran pencahayaan tertutup ketika kami melihat beberapa bunyi dalam imej tersebut. Warna-warna itu sesuai untuk sebahagian besar. Kamera depan 8MP dengan aperture f / 2.0 dan sudut paparan 85.5 darjah juga agak mengecewakan, dan terus terang, sedikit di belakang masa kita hidup di mana kamera selfie telah menjadi kemuncak telefon pintar.

Asus Zenfone Max Pro M1 Battery
Bateri ini pasti USP utama Asus Zenfone Max Pro M1. Ia membungkus bateri 5000mAh, lebih daripada persaingan dan dengan itu menyampaikan lebih banyak jus daripada mereka. Walaupun telefon pintar lain berlangsung sehari atau kurang dengan penggunaan purata, Asus Zenfone Max Pro berlangsung hampir dua hari apabila digunakan untuk tugas rutin seperti panggilan, penjelajahan internet serta pengesanan GPS, menonton Netflix dan banyak lagi. Kami sangat kagum dengan prestasi bateri keseluruhan Zenfone Max

Asus Zenfone Max Pro M1 kajian: Bintang dilahirkan 5

Putusan
Pelancaran telefon bimbit dengan harga permulaan Rs 10,999, Asus telah membuat kemunculan kembali ke telefon pintar tahap kemasukan. Terdapat satu varian telefon bimbit yang dibungkus dalam RAM 4GB dan penyimpanan 64GB dan kos Rs 12,999. Selain kedua-duanya, Asus juga mengumumkan bahawa ia akan melancarkan varian lain tidak lama lagi yang akan datang dengan peningkatan seperti RAM 6GB, penyimpanan dalaman 64GB, persediaan kamera belakang 16MP + 5MP dan kamera hadapan 16MP – semua ini pada Rs 14,999 .

Kekuatan Asus Zenfone Max Pro M1 terletak pada bateri 5000mAh yang besar dan sistem operasi Android 8.1 Oreo. Dengan reka bentuk dan prestasi kamera yang lebih baik, telefon bimbit itu benar-benar akan menjadi satu pakej lengkap untuk memecahkan monopoli siri Xiaomi Redmi Note dalam segmen belanjawan. Menghentikan juggernaut Xiaomi akan memerlukan lebih daripada ini dari Asus. Setelah itu, telefon bimbit itu akan menjadi ancaman yang serius terhadap siri Nota 5 dan pasti mendapat persetujuan kami.

Tonton unboxing dari Asus Zenfone Max Pro:

02:17

Asus Zenfone Max Pro M1 Unboxing

Memuatkan "src =" https://static.toiimg.com/photo/42715392.cms

.

Leave a Reply