Asus ROG Zephyrus S GX531GW kajian komputer riba: Di mana kuasa dan bunyi bertemu

Asus ROG Zephyrus S GX531GW kajian komputer riba: Di mana kuasa dan bunyi bertemu


Komputer riba permainan, di India, dicari oleh penggemar peminat permainan yang permainan adalah perniagaan yang serius. Walaupun permainan kasual pada penembak klasik lama (Counter-Strike, Call of Duty dan sebagainya) dan tajuk strategi (Age of Empires, Syarikat Pahlawan) masih tetap popular di kolej, komputer riba permainan adalah sesuatu yang setiap pemain sedang menunggu. Siri ROG dari Asus adalah nama yang mantap di pasaran. Tahun lepas, Asus mengeluarkan Zephyrus GM501 yang, menurut kajian kami, merupakan komputer riba yang cekap yang mempunyai sistem penyejukan pintar dan keyboard dan trackpadnya beralih ke kedudukan tradisionalnya, tidak seperti siri Zephyrus GX yang dilancarkan sebelumnya. Kali ini, kami mempunyai komputer riba Zephyrus baru – Zephyrus S GX531GW – dengan papan kekunci yang diposisi semula.

Syarikat itu baru-baru ini melancarkan komputer riba permainan Zephyrus S GX531GW di pasaran India pada harga permulaan Rs 2,39,990 dan di sini adalah kajian semula peranti kami.


Reka bentuk Asus ROG Zephyrus S GX531GW dan paparan

Berbanding dengan komputer riba permainan konvensional, Zephyrus S GX531GW datang dalam profil yang lebih ramping dan dengan bilah sempit. Ia mempunyai reka bentuk logam dengan sudut dan tepi yang rapi dan reka bentuk boleh dikatakan lebih sepanjang garis minimalis jika anda membandingkan dengan komputer riba permainan tradisional. Membina komputer riba ini sangat kukuh kerana ia mempunyai reka bentuk logam.

Untuk menangani masalah pemanasan yang permukaan semasa permainan,
komputer riba telah disediakan dengan casis yang dioptimumkan oleh aliran udara yang telah mendapat jalan tipis di bahagian belakang yang menyimpan belakang komputer riba sedikit dinaikkan untuk membantu menghisap udara sekitarnya.

Dimensi laptop adalah 360 x 268 x 15.35 ~ 16.15mm dan beratnya 2.1 kg. Komputer riba 15.35 ~ 16.15mm nipis dan telah mendapat reka bentuk engsel pintu gunting Silky dengan bahagian yang sedikit menonjol di bahagian tengah tudung dengan cepat membuka komputer riba.

Asus ROG Zephyrus S GX531GW kajian komputer riba: Di mana kuasa dan bunyi bertemu 1

Reka bentuk keseluruhan komputer riba kelihatan agak kecil yang boleh disayangi atau dibenci berdasarkan kepada pengguna.

Kapal-kapal komputer riba dengan GPU GeForce RTX 2070 (MAX-Q) dan pemproses Intel Core i7 8750H ke-8 generasi terkini. CPU terdiri daripada 6 teras dan 12 benang dan mempunyai kelajuan jam rangsang 4.1GHz. Komputer riba telah mendapat DDR4 2666MHz SDRAM [8GB on board + 1 x SO-DIMM ( Max up to 24GB)] dan simpanan M.2 NVMe PCIE 3.0 512GB. Ia menjalankan Microsoft Windows 10 OS.

Komputer riba ini telah mendapat Sistem Aerodinamik Aktif (AAS) siri ROG untuk mengekalkan jam GPU yang tinggi dan pelesapan haba yang berkesan dalam hal permainan intensif grafik.

Untuk mengurus haba, casis laptop telah mendapat peminat dwi 12V, lima paip haba dan empat sinki haba ditambah kawasan dengan lubang penyejukan yang telah diletakkan di atas papan kekunci.

Asus ROG Zephyrus S GX531GW kajian komputer riba: Di mana kuasa dan bunyi bertemu 2

Untuk perlindungan debu, komputer riba juga mendapat sistem anti debu. Kamera HD (720P) datang tertanam di bahagian tengah atas tudung tepat di atas skrin.

Di sebelah kiri casis, pilihan I / O termasuk input DC, port USB3.1 Gen1 Type-C, dua port USB 2.0 dan satu bicu audio 3.5mm. Di sebelah kanan, kami mempunyai satu port USB3.1 Gen2 Type-C dan port USB3.1 Gen2 Type-A. Di bahagian belakang, terdapat satu port HDMI 2.0 dan kunci Kensington.

Asus ROG Zephyrus S GX531GW kajian komputer riba: Di mana kuasa dan bunyi bertemu 3

Separuh bahagian atas casis diambil dengan keluasan lubang untuk pelesapan haba manakala separuh bahagian bawah mempunyai papan kekunci yang tidak tepat di pusat, sehingga pemain yang bermain pada desain laptop komputer biasa akan merasa sulit untuk menyesuaikan ke komputer riba ini.

Asus ROG Zephyrus S GX531GW kajian komputer riba: Di mana kuasa dan bunyi bertemu 4

Modul pelesapan haba dipisahkan dari kedudukan input papan kekunci secara bebas. Seperti yang disebutkan sebelumnya, unit berkaitan CPU, GPU dan bekalan kuasa semuanya disejukkan melalui heatsink tembaga dan lima paip haba yang membawa kepada empat heatsink luaran. Setiap set heatsink luar mempunyai sirip yang menghilangkan haba sebanyak 0.1 0.1 mm dan sejumlah 110,000 persegi mm2 untuk pelesapan haba.

Para peminat menarik udara luar dari pengambilan AAS di bawah dan lubang di casis di atas.

Komputer riba ini dilengkapi dengan papan kekunci bergaya Chiclet dengan perjalanan utama 1.2mm. Ia adalah papan kekunci RGB 4-Zone Backlit yang boleh disesuaikan melalui perisian Aura. Kekunci adalah senyap dan pad jejak yang terletak di sebelah kanan papan kekunci boleh bertukar menjadi papan kekunci berangka dengan satu kekunci kunci yang khusus yang diberikan tepat di atas pad jejak.

Asus ROG Zephyrus S GX531GW kajian komputer riba: Di mana kuasa dan bunyi bertemu 5

Komputer riba ini mempunyai paparan penuh HD 15.6-inci (1920×1080) yang dilengkapi dengan kadar refresh 144Hz dan masa sambutan 3ms. Di samping itu, GX531GW juga mempunyai pensijilan warna Pantone untuk prestasi warna sRGB 100%. Berbanding dengan model Zephyrus sebelumnya, yang satu ini telah disediakan dengan nada yang lebih nipis dan ia membuat skrin kelihatan lebar ketika permainan dalam gelap. Paparan telah terintegrasi dengan casis dan kedua-dua bahagian telah disepanjang dengan selamat pada engsel di sepanjang garis panjang, sesuatu yang mungkin kelemahan secara harfiah jika paparan itu terlalu kurus atau tidak disepanjang panjang penuh casis.

Asus ROG Zephyrus S GX531GW kajian komputer riba: Di mana kuasa dan bunyi bertemu 6

Prestasi Asus Zephyrus GX531GW


Mod permainan pelbagai komputer riba adalah Windows, Senyap, Seimbang, Turbo dan Manual. Jika anda ingin mengeluarkan prestasi CPU maksimum daripada peranti, mod Turbo adalah yang patut anda pilih. Mod permainan dan tetapan lain dari komputer riba boleh diakses menerusi butang ROG tepat di atas pad jejak, yang membawa anda ke Armory Crate dari Asus Zephyrus GX531GW.

Prestasi permainan komputer riba agak cair hampir setiap masa dan ia mengendalikan tajuk permainan AAA seperti Need For Speed: Payback dan Battlefield 1 dengan sangat baik. Terdapat beberapa contoh gagap sementara persekitaran permainan berubah menjadi cutscene tetapi selain itu, model Zephyrus ini bersinar di seberang papan.

Asus ROG Zephyrus S GX531GW kajian komputer riba: Di mana kuasa dan bunyi bertemu 7

Port pengecasan laptop hadir di tengah-tengah tepi kiri peranti. Walaupun ini bukan isu utama, ia boleh diberikan di bahagian belakang badan di mana beberapa pelabuhan lain ada. Port pengecasan di pinggir belakang memudahkan penyediaan peranti untuk mencipta ruang permainan khusus di dalam rumah, sesuatu yang pemain biasanya sangat bangga.

Paparan, walaupun tidak boleh bengkok ke belakang banyak dan kami akan suka jika ia akan diberikan sedikit lebih fleksibiliti untuk meregangkan pada sudut yang lebih luas.

Zephyrus S dilengkapi dengan pilihan 'USB Type-C Power Delivery' untuk mengecasnya dengan bank kuasa mudah alih atau penyesuai kuasa Jenis C sekiranya anda tidak mempunyai penyesuai AC standard.

Kipas penyejuk peranti itu melakukan tugasnya sambil mengeluh tentangnya. Bunyi penggemar sedemikian rupa sehingga memberi kesan kepada output audio peranti ini juga dengan mengurangkan kelenturan pembesar suara. Jika anda mahu bermain tanpa menggunakan alat dengar, maka bunyi penggemar akan mengganggu anda.

Kelajuan kipas boleh dikawal secara automatik dan secara manual kedua-duanya. Gunakan Fn + F5 untuk bertukar-tukar kelajuan peminat antara mod Turbo, Mod Seimbang dan Silent atau pergi ke Armory Crate.

Terdapat empat sektor pencahayaan AURA RGB dan anda boleh menukar antara kesan latar belakang yang berbeza melalui Aura dengan pergi ke Armory Crate.

Komputer riba ini dilengkapi dengan dua pembesar suara stereo 2W yang dikuasai oleh teknologi Asus Sonic Studio, Nahimic (SW) dan teknologi Smart AMP (HW). Audio komputer riba mengisi bilik dengan baik pada jumlah maksimum yang dekat, sedikit mengganggu pada kelantangan maksimum dan dengan demikian, melengkapi sesi permainan anda dengan baik. Terdapat beberapa tetapan tambahan untuk meningkatkan penstriman dan rakaman audio yang boleh anda gunakan seperti Sonic Studio III.

Asus ROG Zephyrus S GX531GW kajian komputer riba: Di mana kuasa dan bunyi bertemu 8

Pada Cinebench R15 (prestasi CPU), komputer riba memberikan skor CPU 1245 dan satu teras Core 178. Pada 3DMark (prestasi GPU), komputer riba mendapat skor Fire Strike sebanyak 16260 manakala pada PCMark 10 Extended (ujian sistem Keseluruhan) , komputer riba mendapat skor Keseluruhan 6822 dan skor Permainan 13311.

Bateri Asus S Zephyrus GX531GW

Perisian komputer riba pantas dan mengambil masa kira-kira satu jam untuk mengecas dari sifar sepenuhnya. Saliran bateri juga pantas dan apabila bermain di mod Turbo, komputer riba tidak dapat memberikan sandaran bateri lebih daripada satu jam. Apabila tidak bermain sebarang permainan pada peranti dan menggunakannya untuk menyemak imbas, menonton video dan lain-lain, bateri bertahan selama kira-kira dua setengah jam. Tetapi sejak komputer riba permainan perlu disimpan secara terus menerus semasa bermain di atasnya untuk dapat memberikan prestasi terbaiknya, saliran bateri yang cepat tidak akan menimbulkan banyak masalah.


Putusan

Asus S Zephyrus GX531GW adalah komputer riba permainan yang tidak konvensional, tipis dan kukuh yang mana sedikit yang terdapat di pasaran. Walaupun bunyi bising adalah satu masalah, komputer riba permainan datang dengan teknologi seperti AAS, Sonic Studio, Sonic Radar III dan lain-lain dan menawarkan pengalaman permainan yang lancar. Hayat bateri komputer riba juga optimum (kira-kira dua setengah jam) jika anda menggunakan komputer riba untuk tujuan menyemak imbas, menonton video dan lain-lain. Bagi pengguna yang ingin peranti Asus yang lebih konvensional, mereka boleh menyemak keluar komputer riba siri G oleh syarikat itu.

.

Leave a Reply