Bagaimana untuk mencipta lebih banyak ruang dalam peti masuk Gmail anda

Bagaimana untuk mencipta lebih banyak ruang dalam peti masuk Gmail anda


Gmail, dari Google, adalah salah satu daripada pelanggan e-mel yang paling popular di dunia dengan berjuta-juta pengguna menggunakannya untuk menghantar dan menerima e-mel secara teratur. Secara lalai, akaun Gmail baharu dilengkapi dengan storan tambahan 15 GB yang cukup untuk kegunaan yang sederhana. Tetapi jika anda menggunakannya untuk tujuan perniagaan anda atau perlu menyimpan semua fail anda dalam talian, maka kadang-kadang ruang mungkin tidak memadai, dan anda akan diminta untuk memadam fail yang tidak diperlukan atau membeli storan tambahan.

Jika anda merasakan bahawa fail dan lampiran pada Gmail anda kritikal dan anda ingin menyimpannya, maka anda boleh memilih untuk membeli storan tambahan dari Google dengan membayar yuran tertentu. Tetapi jika anda tidak mahu membeli storan tambahan, maka anda tidak mempunyai pilihan lain selain memadamkan fail dari Gmail anda. Anda mesti ingat bahawa storan 15GB dikongsi antara Google Drive, Gmail dan foto Google. Oleh itu, anda perlu memadamkan fail yang tidak perlu daripada ketiga-tiga mereka untuk menuntut semula storan yang besar.

Berikut adalah panduan langkah demi langkah tentang cara membuat lebih banyak ruang dalam peti masuk Gmail anda: –

Langkah 1: – Buka Peti Masuk Gmail anda. Sekarang anda akan melihat tab yang berbeza di mana e-mel telah dikategorikan seperti Sosial, Promosi, Kemas Kini, Forum dll.

Langkah 2: – Buka setiap tab dan pilih semua e-mel pada satu halaman dengan menandakan pada pilihan pilihan ke arah sudut kiri yang kelihatan seperti bentuk persegi kosong.

Langkah 3: – Apabila anda memilih semua e-mel pada halaman, anda juga akan melihat pilihan yang ditulis ke arah pusat halaman "Semua 50 perbualan pada halaman ini dipilih." Di sebelahnya akan menjadi pautan bertajuk "Pilih semua perbualan …… ……… .. "Klik pada pautan ini untuk memilih semua perbualan di bawah tab sekaligus dan kemudian tekan ikon sampah. Jika anda ingin menyimpan beberapa perbualan, maka anda mesti nyahtanda kotak secara manual.

Langkah 4: – Ulangi tindakan yang sama untuk semua tab termasuk spam. Sekarang ke arah sebelah kiri skrin anda, anda akan melihat pilihan bertajuk "Sampah". Klik padanya. Sekarang anda akan melihat banyak perbualan e-mel yang telah dipadamkan dari peti masuk anda tetapi masih menggunakan ruang angkasa.

Langkah 5: – Ulangi Langkah 3 dan pilih semua e-mel di bawah sampah. Kemudian anda akan melihat pilihan di sebelah butang pilihan bertajuk "Delete Forever". Tekan, dan semua e-mel ini akan dipadamkan. Ini akan membebaskan ruang dalam peti masuk anda.

Langkah 6: – Ulangi langkah untuk Peti Masuk Utama, tetapi di sini anda mesti memilih hanya e-mel yang tidak perlu untuk anda dan mempunyai lampiran besar. Ini mesti dilakukan secara manual. Sebagai fail sekali dipadamkan dari peti masuk dan sampah, tidak dapat dipulihkan. Ini akan membebaskan banyak ruang dalam peti masuk Gmail anda.

Langkah 7: – Jika anda mahu lebih banyak ruang kosong, buka Google Drive dan Foto Google anda. Pilih dan hapus fail yang tidak perlu dari mereka juga. Oleh kerana ruang storan dikongsi antara Gmail, Google Drive dan Foto Google, mengeluarkan fail dari sama ada akan membebaskan ruang untuk ketiga-tiga digunakan.

Hanya membuat tabiat menghapus e-mel yang tidak perlu dari peti masuk Gmail anda dengan kerap supaya terdapat ruang kosong yang mencukupi yang tersedia jika tidak, anda tidak dapat menerima e-mel jika ruang storan penuh.

.

Leave a Reply