Bagaimana untuk membebaskan ruang dalam Google Drive

Bagaimana untuk membebaskan ruang dalam Google Drive


Google Drive adalah perkhidmatan penyimpanan awan yang ditawarkan oleh Google kepada semua pengguna Google. Apabila anda membuat akaun Google baharu, anda akan mendapat ruang storan percuma sebanyak 15GB, tetapi harus diingatkan bahawa ruang ini dikongsi dengan akaun Gmail anda serta dengan Google Foto. Sekiranya anda menggunakan akaun Gmail anda sebagai e-mel utama anda, anda lebih cenderung menggunakan keseluruhan 15GB, dan kemudian anda mempunyai dua pilihan – sama ada membeli storan tambahan atau ruang percuma pada pemacu anda.

Jika anda percaya bahawa anda mempunyai banyak file penting yang tersimpan di akaun Gmail anda dan juga di Google Drive, maka pembelian ruang tambahan akan lebih masuk akal. Caj untuk yang sama dikemaskini oleh Google secara teratur, jadi anda boleh menyemaknya di laman rasmi.

Tetapi jika anda tidak mahu membelanjakan wang untuk membeli storan tambahan, maka pilihan terbaik anda ialah memadamkan fail lama atau tidak perlu untuk membebaskan ruang di Google Drive.

Artikel ini akan membantu membebaskan ruang pada Google Drive anda melalui Apl Google Drive. Berikut adalah panduan langkah demi langkah: –

Langkah 1: – Buka Apl Google Drive pada Smartphone Android anda.

Langkah 2: – Sekarang ketik simbol 'tiga baris mendatar' ke sudut kiri atas untuk membuka panel navigasi dan pilih pilihan Tetapan.

Langkah 3: – Di sini anda akan dapat melihat Cache, yang pada dasarnya tidak diperlukan untuk fail. Sekarang ketik pada pilihan "Clear Cache" untuk mengalihkan fail-fail ini dan membebaskan ruang pada pemacu anda. Untuk masa depan, tetapkan had atas saiz Cache untuk menghentikannya daripada menggunakan ruang yang tidak perlu.

Langkah 4: – Sekarang keluar dari apl Google Drive dan bukanya semula.

Langkah 5: – Sekarang anda perlu memilih fail yang anda tidak mahu. Pilih satu fail dengan menekan lama dan kemudian ketik pada semua fail lain yang anda mahu alih keluar.

Langkah 6: – Sekarang anda boleh memilih ikon "Sampah" yang kelihatan seperti tong sampah untuk memadam fail-fail ini. Anda akan ditanya sama ada anda hendak memadam fail-fail ini, tekan OK dan fail-fail yang tidak diperlukan akan dikeluarkan, membebaskan ruang pada pemacu anda.

Langkah 7: – Sekarang, buka akaun Gmail anda dan pilih beberapa e-mel lama yang anda tidak mahu dan padamkannya dengan menekan ikon sampah. Lakukan langkah ini untuk pelbagai tab di bawah akaun Gmail anda

Langkah 8: – Buka Folder Sampah anda dan pilih semua fail di sana dan pilih pilihan untuk memadamkannya secara kekal. Ini juga akan membebaskan ruang pada Google Drive anda.

Langkah 9: – Buka akaun Google Foto anda dan pilih fail yang anda tidak perlukan dan padamkannya dengan menekan ikon sampah. Ini juga akan membebaskan lebih banyak ruang pada pemacu anda.

Adalah penting bagi anda untuk memadamkan fail, imej, lampiran yang tidak perlu dan sebagainya untuk mengekalkan ruang yang mencukupi pada pemacu Google anda, supaya ia dapat digunakan untuk menyimpan data yang lebih kritikal.

.

Leave a Reply