Nota Coolpad 6 ulasan: Jack semua dagangan, tuan tidak ada

Nota Coolpad 6 ulasan: Jack semua dagangan, tuan tidak ada


Ada masa ketika pembuat telefon pintar jatuh ke atas satu sama lain untuk mendapatkan wang tunai di atas kemarahan diri sendiri. Kemarahan selfie berlanjutan dan begitu juga yang merosakkan antara jenama telefon pintar. Jenama terbaru untuk berbuat demikian ialah Coolpad yang berpangkalan di China dengan telefon pintar baru Coolpad Note 6. Telefon bimbit bajet itu dinaikkan pangkat dengan 'The Selfie Maker', menandakan bahawa selfies adalah saman terkuat dari telefon pintar.

Pada harga sub-10k yang menarik, Coolpad telah membawa tawaran ini dengan kamera hadapan dua kepada pengguna di tengah-tengah pasaran telefon peringkat masuk. Pasaran telah dibanjiri dengan telefon yang ditawarkan oleh satu dan semua dengan helaian spec yang sama. Jadi, adakah Coolpad mempunyai apa yang diperlukan untuk berdiri dari selebihnya atau wajah lain dalam orang ramai? Kami menggunakan telefon pintar selama beberapa hari dan di sini adalah kajian lengkap kami.

Reka bentuk

The Coolpad Note 6 datang terbungkus dalam badan plastik licin dan kukuh. Telefon 8.6 mm langsing, sedikit di bahagian yang lebih berat. Ia mempunyai berat 170 gram, tetapi anda akan terbiasa dengan badannya yang berat. Mengenai kekukuhan, ini adalah salah satu telefon yang boleh merosakkan dan bertahan. Socket card SIM telah diberikan di sebelah kiri atas badan telefon.

Ia adalah salah satu dari beberapa telefon pintar yang datang dengan slot kad yang dapat menampung dua kad SIM nano serta kad SD hingga memori 128GB. Ke arah bawah, telefon memasang bicu fon kepala 3.5 mm, port pengecasan, mikrofon dan lubang pembesar suara / lubang (enam dalam jumlah) disusun secara melintang di sepanjang badan telefon.

Nota Coolpad 6 ulasan: Jack semua dagangan, tuan tidak ada 1

Di sebelah kanan, anda akan menemui butang kawalan kelantangan dan butang kuasa. Bezel teratas telefon ini mempunyai kamera dwi, ​​penerima, lampu suluh LED dan lampu pemberitahuan manakala ruang bezel bawah diambil oleh tiga kunci – Recents, Home and Back – semuanya tidak bersambung. Tidak ada usaha untuk meminimumkan bezels yang mengejutkan kerana trend terkini adalah untuk menawarkan paparan kurang bezel.

Nota Coolpad 6 ulasan: Jack semua dagangan, tuan tidak ada 2

Paparan

Paparan IPS FHD 5.5 inci adalah HD penuh walaupun ia bukan sesuatu yang membanggakan dan isu utama adalah kecerahan skrin rendah, terutamanya semasa di luar. Ia boleh disesuaikan dengan kecerahan yang mencukupi di dalam rumah tetapi semasa penggunaan luar, kami mendapati ia menjadi halangan. Terdapat tetapan perlindungan mata dengan warna yang lebih panas untuk mengurangkan ketegangan mata digital. Ciri carian pantas boleh disediakan untuk mendapatkan aplikasinya dengan cepat sekiranya anda mempunyai banyak daripada mereka. Terdapat empat mod warna skrin untuk dipilih – penjagaan Normal, Vivid, Alam dan Mata – yang boleh diselaraskan ke arah warna yang lebih hangat untuk keselesaan mata.

Sensor cap jari terletak tepat di bawah skrin, diintegrasikan ke dalam butang Laman Utama, dan berfungsi dengan lancar tanpa sebarang masalah. Ia bekerja tanpa masalah untuk kita tetapi mungkin mengambil masa beberapa hari untuk pengguna baru untuk teknologi ini untuk terbiasa dengannya. Kunci Semula dan Belakang mampu melakukan beberapa tugas tambahan seperti menunjukkan aplikasi yang baru digunakan dalam senarai menegak untuk akses cepat – ciri yang dipanggil syarikat Smart Doc. Apabila anda meluncur masuk ke dalam jari anda melalui mana-mana kunci Recents atau Back, ia akan membuka tetingkap akses menegak untuk apl yang baru digunakan. Ciri akses pantas ini juga boleh diakses semasa permainan dan dipanggil Dock Permainan. Dock Game menawarkan beberapa ciri yang berguna untuk melancarkan pengalaman permainan anda seperti Anti-sentuh yang melumpuhkan kekunci hingga masa yang anda inginkan, ciri Pemberitahuan Blok yang menyekat pemberitahuan. Secara keseluruhannya, paparan telefon pintar melakukan kerja tetapi tidak begitu baik.

Prestasi


Telefon pintar didorong oleh octa-core 1.4 GHz MSM 8940 CP dengan chipset Qualcomm MSM 8940 Snapdragon 435 SoC dan menjalankan Android 7.1.1 Nougat. Telefon ini dilengkapi dengan RAM 4GB. Model yang kami gunakan adalah yang mempunyai storan dalaman 32GB dan kos Rs 8,999. Batuk seribu lebih, dan anda akan mendapat varian dengan 64GB yang mungkin menjadi pilihan yang baik untuk pengguna telefon yang lebih berat mencari telefon segmen belanjawan.

Telefon ini dilengkapi dengan UI Perjalanan dan mempunyai aplikasi yang telah dipasang seperti Amazon Shopping, Video Perdana, Pelayar UC, UC News dan banyak lagi. Meluncur pemberitahuan tidak boleh dilakukan pada telefon ini; anda perlu memadamkannya satu demi satu atau membatalkannya bersama-sama. Mengambil tangkapan skrin agak mudah; anda hanya perlu menekan kekuasaan dan butang kelantangan menurun pada masa yang sama. Tangkapan Skrol membolehkan anda mengambil gambar keseluruhan halaman atau perbualan. Ciri ini berfungsi dalam Penyemak Imbas UC yang telah dimuatkan tetapi tidak berfungsi di Chrome.

Audio cukup sederhana. Pembesar suara telefon sedikit keras di telinga pada jumlah yang kuat. Menggunakan fon kepala telinga yang berkualiti adalah satu-satunya rahmat simpanan untuk audio, dengan output yang baik diberikan kemudian oleh telefon. Ketika datang ke persembahan, Coolpad Note 6 tidak guncang hebat. Peranti mengalami masalah pemanasan terutamanya apabila terdapat banyak multitasking.

Kami meletakkannya untuk menguji dengan beberapa tajuk bergerak mewah seperti Ketidakadilan 2, Asphalt 8 dan Mortal Kombat X, dan walaupun permainan tidak begitu banyak, masa memuatkan permainan adalah tad yang menjangkau dan telefon bimbit menjadi panas dalam satu jam permainan berterusan. Dalam segmen yang sangat berdaya saing di mana jenama lain mempunyai peranti yang tidak mengalami masalah seperti itu, nampaknya seperti Coolpad pasti telah memotong tugasnya.

Bateri

Ciri-ciri terkuat Coolpad Note 6 ialah bateri 4070mAhnya. Ia mengambil masa kira-kira 2 jam dan 30 minit untuk bateri dikenakan dari 0 hingga 100%. Dengan caj penuh, telefon memberikan baki bateri lebih daripada satu hari jika anda pengguna ringan dan penggunaan mudah alih harian anda terhad kepada mesej Whatsapp, menyemak e-mel, melayari web, menghabiskan masa di media sosial, menonton 5 -6 video dan mendengar beberapa lagu. Sekiranya anda menggunakan telefon kurang daripada itu, kami mendapati bahawa ia boleh berjalan selama 36 jam dengan bayaran tunggal.

Bagi pengguna yang berat, ia mungkin sedikit dikecewakan kerana bateri – walaupun masih mengagumkan untuk telefon dalam kurungan harga ini – mendiagnosis longkang apabila telefon dimasukkan ke multitasking. Mendayung penuh HD atau video resolusi tinggi atau mendengar fail muzik berkualiti tinggi dalam talian secara lurus selama dua jam tiga boleh ditangani oleh telefon ini. Tetapi jika anda ingin multitask dalam mod berbilang atau split, maka, selama beberapa jam penggunaan berterusan, ia akan menjejaskan bateri yang kini menjadi salah satu aspek terbaik dari telefon ini. Penurunan bateri tidak mencemaskan atau tajam

kadar, namun telefon ini bukan untuk orang yang menginginkan binatang dari sebuah peranti yang dapat melakukan banyak perkara pada waktu yang sama.

Kamera

Sekarang untuk telefon yang disebut-sebut sebagai 'The Selfie Maker', kamera depan harus menjadi USP terbesar. Sebelum kita masuk ke dalam prestasi kamera, mari kita dapatkan beberapa spesifikasi. Terdapat satu kamera hadapan 8MP + 5MP yang dipasang dan kamera belakang 13MP. Kamera depan sudut lebar mempunyai 120 FOV yang besar untuk menampung lebih ramai orang dalam pic kumpulan tunggal. Kamera belakang dilengkapi dengan kanta 6P dan f / 2.2 aperture.

Nota Coolpad 6 ulasan: Jack semua dagangan, tuan tidak ada 3

Dengan kamera belakang, gambar siang hari berubah menjadi crisper dan lebih jelas daripada yang diambil pada waktu malam. Kamera belakang 13MP menembak dengan baik di siang hari, walaupun sedikit lebih tepu dalam warna dirasai menginginkan. Foto-gambar itu ditakrifkan dengan baik dalam tembakan siang hari, namun masih, objek jauh menunjukkan tanda-tanda kekaburan. Pada waktu malam, terdapat beberapa piksel dalam tembakan. Mod kamera Slo-Mo seolah-olah berfungsi dengan baik, begitu pula mod Panorama. Mod Erase kamera berfungsi pada algoritma yang membantu untuk membuang objek bergerak dari gambar yang diklik. Ia terbukti berkesan dalam menumpukan pada orang dan objek yang kita perlukan untuk menangkap dengan memudar objek / orang lain yang bergerak di sekelilingnya. Ia adalah ciri yang baik untuk mengambil gambar dalam persekitaran yang sesak.

Nota Coolpad 6 ulasan: Jack semua dagangan, tuan tidak ada 4

Bagi diri sendiri, imej yang diklik dari telefon pintar tidak akan memuja dinding ruang tamu anda. Dalam keadaan yang terang, selfies adalah baik tetapi kualiti menurun dengan ketara apabila diklik dalam keadaan cahaya rendah. Walaupun dengan mod Malam, imej agak terlalu kasar kerana kami suka, sama ada selfie atau tembakan dari kamera belakang.

Nota Coolpad 6 ulasan: Jack semua dagangan, tuan tidak ada 5

Telefon merekam video dalam 1080p dan mereka keluar untuk menjadi jelas dan tajam. Tetapi ketika mengambil video, tumpuan kamera terus menyesuaikan diri banyak kali yang merupakan halangan.

Putusan

Seperti yang telah kami sebutkan tadi, segmen yang bertanding di Coolpad Note 6 sangat kompetitif. Untuk telefon pintar untuk berjaya, ia perlu mempunyai kelebihan berbanding pertandingan. Walaupun Coolpad Note 6 adalah telefon yang mungkin hanya merayu kepada pengguna yang mahukan telefon pintar asas. Kehidupan bateri pastinya titik yang tinggi tetapi jika anda mengambil kira reka bentuk dan prestasi, anda mungkin melihat diri anda bergerak ke telefon pintar lain. Mungkin idea itu adalah untuk menawarkan pembezaan – kamera hadapan dua – dalam segmen ini tetapi itu juga tidak bagus oleh sebarang piawaian. Nota Coolpad hanyalah satu lagi tawaran telefon pintar bajet yang mungkin hanya klik dengan pengguna purata yang tidak mencari terlalu banyak butiran seperti reka bentuk yang bergaya, prestasi hebat atau kamera yang sangat baik.

.

Leave a Reply