Dell XPS 13 ulasan: Ksatria putih

Dell XPS 13 ulasan: Ksatria putih


Sudahlah hari-hari apabila komputer riba hanya untuk memastikan bahawa asas-asas yang betul dan mereka mendapat kerja yang dilakukan. Komputer riba hari ini lebih kuat dari sebelumnya dengan pemproses berkuasa, paparan cantik, kamera yang mengagumkan, reka bentuk yang elegan dan bateri. Dengan semua ciri-ciri ini dibungkus, mereka cenderung kos lebih sedikit. Di pasaran harga sensitif seperti India, pengguna berfikir beberapa kali sebelum melabur dalam sesuatu seperti itu dan sering mundur pada saat terakhir, menyelesaikan sesuatu yang lebih murah dan kurang berkuasa. Tetapi kemudian jarang berlaku bahawa anda mendapati komputer riba yang begitu padat, dengan set lengkap dalaman dan reka bentuk yang unik sehingga anda tidak melihat apa-apa lagi yang bersinar terang di hadapannya. Dell mahu menjadikan pengguna berfikir sama dengan XPS 13 (2018).

Dell XPS 13 baru, yang memasuki pasaran India pada Februari tahun ini, telah bertukar menjadi kepala. Komputer riba yang akan membuatkan anda kembali dengan Rs 97,990 untuk model asas, sesuatu yang masih banyak. Tetapi semuanya berakar kepada betapa layak untuk harga yang diberikan. Jadi kami menggali lebih mendalam ke dalam spesifikasi, reka bentuk dan prestasi perkakasannya. Inilah yang kami dapati.

Dell XPS 13 ulasan: Ksatria putih 1

Reka bentuk


Dell XPS 13 tidak syak lagi adalah salah satu komputer riba padat yang paling menarik yang telah kita lihat setakat ini. Kami mengatakannya sebagai 'salah satu' yang paling sesuai untuk estetika kerana terdapat beberapa orang lain dalam perlumbaan serta seperti siri HP Specter atau bahkan Lenovo Yoga. Tetapi bagaimanapun, XPS 13 masih unik kerana warna yang digunakan dan beberapa helah lain.

Mesin ini kelihatan sederhana namun memberi sedikit kesan premium dengan kombinasi warna Emas dan Putih yang diterapkannya. Ia bukan tipis atau paling ringan tetapi masih berjaya mendapat perhatian yang cukup. Terdapat penggunaan logam yang murah hati, yang kami fikir adalah hari yang lebih baik daripada plastik. Tiada corak atau apa-apa jenis reka bentuk, mengekalkan tandatangan kesederhanaan utuh. Di bahagian bawah, anda mendapat dua bar getah panjang untuk cengkaman, di samping gril ekzos dan penjenamaan 'XPS'. Di kedua-dua belah pihak anda mendapat pelabuhan sambungan yang akan kami bicarakan seketika.

Apa yang boleh datang sebagai perubahan yang menarik adalah papan kekunci semua putih dan skrin bezels. Malah engsel skrin mempunyai warna yang sama. Kawasan papan kekunci putih dan begitu juga kawasan di sekelilingnya dengan pad sentuhan. Bagi kami, ia adalah perubahan yang menyegarkan tetapi bagi kebanyakan ia mungkin dimatikan kerana ia mungkin sedikit sukar untuk dijaga. Kecuali untuk kawasan papan kekunci dan pad sentuhan, bahagian lain mempunyai reka bentuk corak, sesuatu yang menyatu dengan reka bentuk keseluruhan.

Dell XPS 13 ulasan: Ksatria putih 2

Papan kekunci adalah mudah digunakan dan mudah dikenali. Kunci backlit dijangkau dengan baik dan boleh dijangkau dengan mudah berdasarkan saiz padat komputer riba. Walaupun tidak ada perubahan dalam sentuhan pad, kami mendapati cara yang lebih baik daripada apa yang ditawarkan oleh orang lain. Seperti yang berlaku dalam setiap peranti Windows 10, pad sentuh menyokong pelbagai jenis gerak isyarat jari.

Tetapi pameran sebenar bukanlah reka bentuk logam atau putih terang di dalamnya. Ia adalah paparan kurang dari bezel.

Paparan


Skrin InfinityEdge pada 2018 Dell XPS 13 adalah perubahan yang menyegarkan dari apa yang telah kita lihat sebelumnya. Syarikat itu berjaya membawa skrin tanpa bezel dalam komputer riba dengan barisan XPS tahun lepas dan tahun ini XPS 13 melakukan kerja yang sama untuk pasaran India. Ia mendalam, menunjukkan warna yang seimbang dan mengekalkan intipati padat hidup. Dell mendakwa bahawa terdapat hanya 1mm skrin bezel tebal di bahagian atas dan kedua belah pihak, menjadikan anda rasa ia hanya paparan dan tidak ada yang lain.

Kami mendapat unit premium yang dilengkapi dengan kanvas 'InfinityEdge' 13.3 inci dengan resolusi UHD dan sokongan skrin sentuh. Skrin adalah sebagai responsif seperti mana-mana orang yang menukarnya di sana jadi itu bukan masalah. Walau bagaimanapun, sejak XPS 13 tidak boleh ditukar dan tidak boleh digunakan dalam sebarang mod selain mod laptop biasa, ramai mungkin tidak pernah menggunakan fungsi skrin sentuh. Walau bagaimanapun, untuk jumlah yang anda bayar (Rs 1,50,000 untuk model tertentu ini), komputer riba sepatutnya mempunyai semua ciri yang ada.

Dell XPS 13 ulasan: Ksatria putih 3

Satu lagi titik ditambah di sini adalah bahawa skrin IPS juga mempunyai salutan anti-reflektif dengan kecerahan 400 nits, jadi berjuang untuk melihat skrin semasa dalam persekitaran cahaya matahari yang cerah tidak seharusnya menjadi masalah. Apa yang menarik adalah kerana ketiga-tiga belah pihak kurang bezel, webcam sebenarnya diletakkan berhampiran engsel, betul di tengah.

Prestasi

Walaupun paparan mendapat jempol dari kami, prestasi keseluruhan komputer riba juga tidak buruk. Sebagai model yang paling berkuasa dalam siri XPS 13, unit kami dengan pemproses Intel Core i7 ke-8 meninggalkan kami dengan sifar aduan. Kami mencuba segala-galanya, biarkan ia menjadi yang paling berat dari permainan, aplikasi intensif grafik, perisian penyuntingan dan banyak lagi tetapi kami tidak menghadapi apa-apa yang kurang.

Seperti yang kita nyatakan di atas, ini bukan komputer riba nipis. Ia bukan peminat sama ada. Anda boleh mendengarnya berjalan ketika berada di persekitaran yang tenang, menggunakan gril ekzos di bawah untuk melepaskan haba. Walau bagaimanapun, penggunaan sehari-hari termasuk video streaming, bekerja pada beberapa tab Chrome dan beberapa lagi aplikasi tidak akan memanaskan mesin ini. Walaupun ia bergantung kepada beban yang dibawa oleh pemproses, sebahagian besar kredit juga pergi ke GORE Thermal Insulation untuk kekonduksian terma.

Menyokong pemproses Intel Core i7 ialah RAM 16GB yang menjadikan aplikasi pembuka dan memuatkan mereka proses cecair.

Sebahagian besar prestasi juga terletak pada sistem operasi dan aplikasi pra-dimuatkan oleh syarikat sendiri. XPS 13 menjalankan Windows 10 Home yang hampir sama dan biasa dengan majoriti pengguna. Yang menjadikan sisi perisian sesuatu yang berbeza adalah aplikasi Dell sendiri seperti Penghantaran Digital Dell, Sambungan Pelanggan, Power Manager dan banyak lagi.

Dell XPS 13 ulasan: Ksatria putih 4

Memandangkan komputer riba berada di sisi yang lebih nipis, ia merindui beberapa pelabuhan dan pilihan sambungan yang masih banyak digunakan. XPS 13 termasuk beberapa port Thunderbolt 3, USB Type-C 3.1 dengan PowerShare dan DisplayPort, pembaca kad microSD dan bicu fon kepala 3.5mm. Tidak ada port USB atau port LAN jadi bersedia untuk pergi semua wayarles dengan yang ini.

Dell telah memberikan perhatian khusus kepada audio kali ini, bertujuan untuk menjadikan komputer riba sebagai peranti multimedia yang ideal. Ia menyokong penceramah dwi di kedua-dua belah pihak menyampaikan audio yang tidak disangka-sangka. Pembesar suara stereo ini ditala oleh Waves MaxxAudio Pro. Ia juga mempunyai sesuatu yang dipanggil CinemaColor, CinemaStream dan CineSound yang semuanya bersama-sama cuba menyampaikan pengalaman menonton filem yang lebih baik.

Seperti yang kita nyatakan di atas, terdapat webcam yang diletakkan berhampiran engsel skrin. Persediaan itu termasuk webcam HD widescreen dengan empat mikrofon array digital yang juga luas medan Cortana.

Tetapi semua ini termasuk pemproses berkuasa, skrin tinggi dan sekumpulan pengemaskinian perisian memerlukan sejumlah besar bateri untuk dijalankan.

Dell XPS 13 ulasan: Ksatria putih 5

Bateri

Dell XPS 13 berfungsi secukupnya apabila kita bercakap tentang bateri. Ia mempunyai bateri 52Whr yang boleh dengan mudah berjalan sehingga 7-9 jam bergantung kepada cara anda menggunakannya. Sekiranya anda seorang pengguna yang berat dan ingin menyiarkan video atau mengeditnya, harapkan XPS 13 berjalan selama 6 jam. Walau bagaimanapun, bagi seseorang yang merupakan pengguna harian, cadangan bateri tidak seharusnya menjadi masalah.

Perlu menambah unit yang kami terima adalah yang tertinggi dengan resolusi skrin 4K dan sokongan skrin sentuh. Terdapat variasi dengan resolusi skrin penuh HD yang mungkin berjalan selama beberapa jam lagi.

Malangnya, ia bukan prestasi bateri terbaik yang kita lihat pada komputer riba premium. Juga, bagi mereka yang tidak menyedari, bateri pada model 2018 Dell XPS 13 dikecilkan berbanding dengan versi tahun lepas yang mempunyai bateri 60Whr.

Dell XPS 13 ulasan: Ksatria putih 6

Putusan

The 2018 Dell XPS 13 bukanlah komputer riba untuk semua jenis pengguna. Jatuh dalam segmen komputer riba premium, peranti ini adalah untuk mereka yang mahukan mesin berkuasa yang juga kelihatan bagus dan mempunyai jejak yang minimum. Sekiranya tidak terdapat kekangan belanjawan, maka laptop itu bersinar di papan. Ia bukanlah yang paling tipis di pasaran tetapi ramping dan sangat mudah dibawa.

Walaupun ia mempunyai skrin yang kurang kemas, kurang pintar, penceramah yang seimbang, kelihatan bersih dan hayat bateri purata di atas, ia merindui beberapa port sambungan tradisional yang digunakan secara meluas. Sekiranya anda membeli peranti ini, bersiaplah untuk pergi semua tanpa wayar kerana terlepas pada port USB, port LAN dan juga pembaca kad SD (masih mempunyai slot kad microSD walaupun).

Walau bagaimanapun, jika anda tidak mahu varian skrin sentuh 4K, anda boleh pergi untuk dua versi skrin HD penuh yang datang pada Rs 97,990 dan Rs 1,45,990 (termasuk semua cukai). Versi 2018 bukanlah utama yang diambil dari XPS 13 tahun lalu tetapi Dell tidak perlu mengubah segala-galanya masa ini kerana tweak kecil kelihatannya telah melakukan pekerjaan itu.

.

Leave a Reply