Bagaimana untuk menetapkan kawalan ibu bapa pada MacBook anda

Bagaimana untuk menetapkan kawalan ibu bapa pada MacBook anda


Di dunia moden, internet telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian kita. Dewasa atau kanak-kanak, semua orang memerlukan akses ke internet untuk pelbagai tugas setiap hari. Kanak-kanak, terutama kanak-kanak sekolah, perlu dapat mengakses internet secara tetap untuk menambah pembelajaran dan pendidikan mereka. Lagipun, internet adalah sumber pengetahuan yang tidak terhad, tetapi tidak semuanya di internet adalah pendidikan.

Ancaman siber adalah satu realiti yang berbeza dari zaman kita, satu yang kita tidak boleh mengabaikan. Sekiranya kanak-kanak tidak terjejas semasa mereka menggunakan internet, terdapat pelbagai ancaman yang boleh menjejaskan masa depan mereka. Ia boleh menjadi cyberbully, pemangsa kanak-kanak, penipu atau apa-apa. Dalam keadaan sedemikian, peranan anda sebagai ibu bapa yang bertanggungjawab menganggap lebih penting.

Jika anda menggunakan MacBook, maka ada sesuatu yang anda boleh lakukan untuk memastikan anak anda selamat semasa menggunakan internet. Mengingati kebimbangan orang tua, Apple telah memperkenalkan alat rumit untuk membantu anda mengawal akses anak anda ke internet dengan Kawalan Ibu Bapa.

Berikut adalah langkah demi langkah untuk menubuhkan kawalan ibu bapa pada MacBook yang berjalan di MacOS Sierra. Proses ini adalah serupa untuk versi OS yang lain.

Langkah 1: – Anda mesti menyediakan akaun anak untuk anak anda, iaitu akaun akses terhad.

Langkah 2: – Klik pada "Go", ini akan membuka Peti Dialog Sistem Pilihan.

Langkah 3: – Sekarang pilih "Kawalan Ibu Bapa" dan kemudian klik pada simbol "Kunci"

Langkah 4: – Anda akan diminta memasukkan kata laluan anda untuk membuka kunci akses kepada panel kawalan.

Langkah 5: – Sekarang klik pada simbol "+". Masukkan semua butiran yang diperlukan dan kemudian klik pada butang Buat Akaun.

Sekarang bahawa akaun anak anda sudah siap, sudah tiba masanya untuk menetapkan had penggunaan mengikut keutamaan anda. Ikuti langkah-langkah di bawah untuk ini: –

Langkah 1: – Di bawah pilihan kawalan ibu bapa, pilih akaun anak yang anda mahu letakkan sekatan.

Langkah 2: – Sekarang anda mesti memilih pilihan "Hadkan Aplikasi."

Langkah 3: – Sekarang anda boleh menggunakan anak panah mendedahkan berhampiran pilihan "Apl lain" untuk melihat dan memilih hanya aplikasi yang anda mahu anak anda dapat menggunakan. Anda perlu memilih setiap apl secara individu.

Langkah 4: – Jika aplikasi dipilih secara lalai dan anda tidak mahu ia berjalan, nyahtanda pilihan.

Langkah 5: – Sama juga, anda boleh menyemak imbas pelbagai tab dan menyekat akses ke internet menggunakan pilihan pada skrin.

Sebagai ibu bapa, anda mesti melakukan semua yang anda perlu lakukan untuk melindungi anak anda terhadap pelbagai ancaman yang ada dalam talian. Mengehadkan akses mereka kepada kandungan yang meragukan pastinya merupakan cara terbaik untuk memastikannya.

.

Leave a Reply