Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img
Home / Review / Nokia 6.1 ulasan: Tidak menipu atau dua

Nokia 6.1 ulasan: Tidak menipu atau dua

/
/
/
48 Views


Oleh
Shaurya Shubham


Selepas satu hayat ringkas dari pasaran, HMD Global tahun lepas membeli peranti Nokia ke dalam perhitungan dengan pelancaran telefon pintar. Walaupun kebanyakan menerima sambutan positif, itu adalah Nokia 6 yang dianggap sebagai telefon pintar berbayar terbaik. Apabila Nokia melancarkan penggantinya, Nokia 6.1 beberapa bulan yang lalu, pasti ada rasa ingin tahu kerana ia dapat hidup sehingga pengebilan pendahulunya. Kategori telefon pintar bajet adalah salah satu daripada pertandingan yang ketat dan Nokia benar-benar memerlukan pemenang untuk membuat tanda. Walaupun Nokia 6.1 mengekalkan inti Nokia 6 dalam reka bentuk ia mendapat tepi chamfered dan salutan tembaga di sekeliling sudut, kamera dan pengimbas cap jari.

Reka bentuk

Nokia 6.1 mengambil banyak elemen reka bentuk daripada pendahulunya. Ia adalah satu telefon pintar yang dibina dengan teliti namun tapak keseluruhan telefon pintar lebih pendek berbanding Nokia 6 yang asli.

Telefon ini selesa untuk dipegang dan boleh digunakan dengan satu tangan. Depan telefon pintar didominasi oleh paparan penuh HD 5.5 inci 16: 9. Di atas paparan, terdapat earphone yang diikuti oleh kamera depan 8MP dan logo Nokia.

Nokia 6.1 ulasan: Tidak menipu atau dua 1

Bahagian belakang telefon mempunyai kamera 16MP dengan penekanan Zeiss dan flash LED nada dua. Di bawah kamera, terdapat pengimbas cap jari bersama dengan satu logo Nokia dan Android.

Nokia 6.1 ulasan: Tidak menipu atau dua 2

Bahagian kiri telefon mempunyai slot SIM hibrid, sebelah kanan mempunyai butang kelantangan dan butang kuasa, yang berfungsi dengan baik. Terdapat bicu fon kepala 3.5mm di bahagian atas dan port USB Type-C, Speaker dan mikrofon di bahagian bawah. Secara keseluruhan, reka bentuk Nokia 6.1 tidak benar-benar melepaskan tetapi seseorang tidak boleh mempunyai terlalu banyak aduan dengannya sama ada.

Nokia 6.1 ulasan: Tidak menipu atau dua 3

Paparan

Pada satu masa, apabila semua orang dan kucing mereka pergi untuk nisbah paparan aspek 18: 9, ia menjadi satu kejutan untuk melihat HMD Global tidak mengikut guaman dengan Nokia 6.1. Setelah mengatakan itu, paparan Nokia melakukan pekerjaan yang agak baik. Paparan ini cukup terang untuk dilihat dalam cahaya matahari yang cerah dan warna dan ketepuan paparan layak memandangkan harga telefon dan kami tidak mempunyai sebarang aduan mengenai perkara itu.

Prestasi


Tahun lepas Nokia 6 dengan Snapdragon 430 SoC merasakan sedikit kurang kuat kepada kami dan berita baik bahawa Nokia memilih untuk melengkapkan Snapdragon 630 SoC yang mampu berkuasa dengan kelajuan jam 2.2 GHz yang memberi 60% peningkatan prestasi berbanding pendahulunya . UI merasakan tajam dan tidak ada lag atau jitter dalam prestasi keseluruhan, aplikasi dibuka dengan cepat dan multitasking juga cepat, berkat RAM 4GB yang menguasai telefon pintar. Seperti yang kita semua tahu bukannya telefon utama, permainan mengambil masa yang lebih lama untuk dibuka dan untuk permainan berat seperti PUBG, kami terpaksa nada grafik untuk membuat permainan dimainkan. Namun, kami menganggap Nokia 6.1 sebagai pemain yang kuat. Kualiti panggilan telefon benar-benar baik dan kami tidak melihat apa-apa masalah dengan telefon, suara pemanggil cukup kuat, jelas dan segar serta tidak ada aduan pada hujung garisan yang lain.

Berikut adalah beberapa penanda aras untuk mempamerkan perbandingan antara saingannya.

Nokia 6.1 ulasan: Tidak menipu atau dua 4

Kamera


Nokia 6.1 mempunyai kamera belakang 16MP f2.0 yang merupakan modul yang sama dari tahun lepas tetapi sekarang ia menggunakan optik Zeiss dan sensor kamera depan 8MP f2.0. Nokia telah memuatkan banyak ciri menarik dalam kamera seperti kedua-dua mode manual, HDR, rakaman video 4K, kesan bokeh dari kamera depan dan mod panorama. UI kamera mudah dan mudah digunakan. Membuka dan mengklik gambar dari aplikasi kamera agak cepat dan tidak ada lag pengatup ketika mengambil gambar.

Nokia 6.1 ulasan: Tidak menipu atau dua 5

Walau bagaimanapun, ada kisah yang sama sekali berbeza apabila ia berkaitan dengan kualiti gambar. Kamera belakang mengambil gambar yang menghairankan dengan baik dalam keadaan yang terang dan ciri HDR juga melakukan tugas yang baik dalam menguruskan bayang-bayang tanpa membuatnya kelihatan tidak wajar. Walaupun f / 2.0 aperture, kamera banyak bergelut dalam menangkap butir-butir dan warna yang baik yang menghasilkan gambar-gambar kasar yang lembut, walaupun selepas cranking ISO penuh kamera tidak berfungsi dengan baik dan imej-imej itu tidak dapat digunakan.

Semasa mengambil sendiri, kami mendapati bahawa dalam keadaan yang terang, imej menjadi sedikit kurang dibakar dalam pelbagai dinamik sensor. Walau bagaimanapun, ketajaman dan butirannya adalah baik. Dalam keadaan cahaya yang rendah, kamera sekali lagi cenderung menghasilkan kualiti imej sub-par dengan banyak butiran dalam imej. Nokia juga telah melaksanakan mod bokeh berasaskan bukan AI di dalamnya yang melakukan pekerjaan yang agak baik dalam mengesan tepi di sekeliling muka.

Pada pendapat kami pada titik harga ini, terdapat banyak telefon pintar lain yang menawarkan kualiti imej yang lebih baik dari kedua-dua depan dan kamera belakang dan Nokia 6.1 akan mendapati sukar untuk mengikuti pertandingan.

Kualiti video telefon itu agak bagus dan ia boleh menembak video 4K pada 30fps, satu lompatan besar dalam resolusi dari tahun-tahun lepas rakaman 1080p. Tetapi disebabkan kekurangan Penstabilan Optik dan Elektronik, rakaman kamera kelihatan sangat goyah.

Untuk gambar kamera dan sampel video klik
di sini

Bateri


Telefon pintar ini disokong oleh bateri 3000mAh yang berfungsi dengan baik. Jika telefon bertahan selama satu hari penuh dalam penggunaan sederhana dan berat maka selamat untuk mengkategorikan prestasi bateri seperti yang boleh diterima. Telefon ini juga menyokong pengecasan cepat dan kapal dengan pengecas laju keluar dari kotak yang membolehkan anda mengecas peranti dari 0 hingga 100% dalam 90 minit.

Nokia 6.1 ulasan: Tidak menipu atau dua 6

Putusan

Secara keseluruhan, Nokia 6.1 menawarkan peningkatan yang ketara ke atas pendahulunya dari segi prestasi, keupayaan kamera yang lebih baik, sokongan pengecasan cepat dan Android One menjadikan perkara-perkara yang lebih baik dengannya menjamin kemas kini perisian.

Walau bagaimanapun, HMD Global mungkin terlepas satu atau dua Nokia 6.1 kerana terdapat beberapa perkara yang sepatutnya membuat telefon ini lebih baik. Untuk memulakan, kualiti paparan mungkin lebih baik kerana prestasi kamera.

Varian 3GB Nokia 6.1 dilancarkan untuk varian Rs 16,999 dan 4GB berharga Rs 18,999. Varian 3GB telah menerima potongan harga dan runcit yang signifikan di Rs. 16,180 di Amazon manakala harga varian 4GB kekal sama.

Pada titik harga ini, persaingan sengit kerana anda boleh mendapatkannya
Redmi Note 5 Pro dengan 6GB RAM yang berharga Rs.16,999 dan terdapat varian 4GB yang berharga Rs 14,999. Tidak lupa ada alternatif lain seperti Asus Zenfone Max Pro M1 yang lebih murah daripada Redmi Note 5 Pro. Nokia 6.1 adalah peningkatan yang pasti tetapi hanya pada Nokia 6 apabila dibandingkan dengan persaingan, sukar untuk mencari kawasan di mana ia menonjol.

.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar