Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img
Home / Tips & Trik / Cara menggunakan Google Pay

Cara menggunakan Google Pay

/
/
/
74 Views


Dengan kemajuan pesat yang disaksikan dalam pasaran pembayaran digital, sudah tiba masanya Google mengemas kini perkhidmatan pembayaran dalam talian. Akhirnya, Google melancarkan sistem pembayaran dompet dan digital dalam talian mereka sendiri, Google Pay pada bulan Februari 2018. Google Pay telah menggantikan dompet Google dalam talian, Android Pay dan kini menawarkan fungsi yang lebih selesa dan lebih baik kepada pengguna. Google Pay membolehkan anda menyimpan maklumat yang berkaitan dengan kad kredit, kad debit, kad hadiah atau kad ganjaran dan kemudian anda boleh menggunakannya untuk membuat pembayaran di seluruh kedai dan platform yang berpartisipasi, dalam talian dan di luar talian. Maklumat kewangan anda tidak dikongsi dengan vendor; sebaliknya transaksi itu selesai melalui paket data yang disulitkan.

Sekiranya anda sudah menggunakan Android Pay, maka anda tidak perlu berbuat apa-apa. Apl anda akan dikemas kini secara automatik dengan semua butiran kewangan yang sedia ada dibawa ke hadapan dengan lancar. Jika anda seorang pengguna baru, maka anda harus mengikuti langkah-langkah yang disebut di bawah untuk menyiapkan Google Pay dan menggunakannya untuk membuat pembayaran.

Memasang Google Pay dan menambah kaedah pembayaran-

1. Muat turun dan pasang apl Google Pay dari gedung Play anda.

2. Sekarang, anda perlu menambah kaedah pembayaran di Google Bayar.

3. Buka Google Bayar. Klik pada pilihan menu (tiga baris mendatar) dan pilih akaun Google yang mana anda ingin menambah butiran kewangan.

4. Sekarang dari menu, pilih pilihan "Kad Saya" dan kemudian ketik pada simbol "+".

5. Sekarang anda perlu memilih pilihan "Tambah kad kredit atau debit".

6. Sekarang anda boleh memasukkan pilihan secara manual atau klik gambar kad dengan kamera anda.

7. Anda mungkin diminta untuk mengesahkan kaedah pembayaran, ikut arahan pada skrin untuk pengesahan. Anda akan menerima kod pada telefon / e-mel anda, hanya masukkannya di skrin dan kaedah pembayaran anda ditambah dengan jayanya.

8. Jika anda melihat apa-apa mesej ralat seperti "Kad ini tidak boleh ditambah", maka kad tidak boleh diterima, atau butiran yang dimasukkan tidak benar. Periksa semula butiran dan jika masih tidak berfungsi, cuba tambah kad lain.

9. Google mungkin mengenakan sedikit kepada kad anda untuk mengesahkan kesahihannya. Ia tidak akan memberi kesan ke atas baki anda dan akan dipadamkan tidak lama lagi.

Menggunakan Google Bayar

– Untuk Bayaran Dalam Talian

Setelah anda menambah barangan / perkhidmatan di dalam troli anda, apabila anda berada di halaman pembayaran, pilih "Beli dengan GPay" dan ikut arahan mudah pada skrin.

– Untuk Pembelian Runcit / Luar Talian

Apabila anda membeli-belah di kedai runcit dan ingin menggunakan Google Bayar untuk membuat pembayaran, ikut langkah-langkah berikut:

  • Cari logo GPay atau simbol NFC berhampiran terminal NFC.
  • Cabut kunci telefon anda dan tahan di dekat terminal.
  • Google Pay akan melancarkan dirinya. Anda boleh mengikuti arahan pada skrin untuk membuat pembayaran.
  • Anda juga boleh memilih sebarang pilihan lain selain kaedah pembayaran lalai di Google Pay dengan hanya memilih pilihan baru.

Google Pay menawarkan cara mudah untuk melakukan pembayaran tanpa membawa banyak kad kredit atau debit. Anda hanya perlu menyimpan butiran anda dalam aplikasi, dan kemudian anda boleh menggunakannya bila-bila masa yang anda suka.

.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar